De welbekende cinnamon rolls zijn ongetwijfeld ook bij jullie geliefde broodjes. Zelf vind ik ze overheerlijk en toen ik met Sabine in IJsland was, hebben we ook erg lekkere exemplaren gegeten. Sowieso vind ik veel met kaneel heerlijk en als het aan mij ligt, zo zoet mogelijk.
Omdat we de cinnamon variant dus wel kennen, maar ik het een heel fijn broodje vind, besloot ik er een nieuwe variant op te maken. En aangezien citroen zich ook erg goed leent voor zoete baksels omdat het de boel lekker fris maakt, heb ik deze Lemon Rolls gemaakt. En man, wat zijn ze lekker… Vooral wanneer ze net uit de oven komen en je het glazuur er overheen smeert. De broodjes zijn zo zacht, en zo vers…
Niet moeilijk om te maken, reserveer er alleen wel even wat tijd voor gezien het rijsproces van het deeg. Verder; een kind kan de was doen. Dus duik je keuken in en geniet vervolgens van deze fijne zoete citroen broodjes.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Lemon Rolls
Ingrediënten
Deeg
- 500 gram patentbloem
- 10 gram zout
- 10 gram gist
- 50 gram kristalsuiker
- 240 ml volle melk
- 2 eieren
- 125 gram roomboter op huiskamertemperatuur
Vulling
- 75 gram roomboter
- 150 gram witte basterdsuiker
- 2 citroenen rasp
- 2 el citroensap
- 10 ml vanille extract
Glazuur
- 100 gram MonChou
- 150 gram poedersuiker
- 30 gram roomboter
- 2 el citroensap
- 1 el water evt. meer om het glazuur dunner te maken.
Instructies
- Mix de bloem en het zout door elkaar en voeg hier het gist en de kristalsuiker aan toe. Doe de melk, de eieren en de roomboter in de kom en kneed het geheel met de hand of met een keukenmachine tot een soepel deeg. In eerste instantie lijkt het alsof het deeg geen bal wil vormen maar wanneer je een minuut of 10 kneed zul je merken dat het een soepel brooddeeg wordt.
- Vorm een bal van het deeg en leg deze in een ingevette kom. Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg een uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.
- Bestrooi het aanrecht met een beetje bloem en kneed het brooddeeg een keer door om de lucht eruit te kneden. Dek het deeg af met plasticfolie of een theedoek en laat het 15 minuten rusten.
- Schep ondertussen de ingrediënten voor de vulling, met uitzondering van de boter, het vanille extract en het citroensap door elkaar. Smelt de boter in een steelpan en voeg op het laatst het vanille extract en het citroensap toe, roer even door.
- Rol het brooddeeg uit tot een grote, rechthoekige plak.
- Smeer de bovenkant van het brooddeeg in met de gesmolten boter en verdeel de citroensuiker over het deeg.
- Rol het brooddeeg op en druk de vouwrand goed dicht. Snijd het opgerolde deeg vervolgens in plakken.
- Vet een ovenschaal lichtjes in met olie en leg de Lemon Rolls met 1 – 1,5 cm afstand naast elkaar in de ovenschaal.
- Dek de schaal af met een schone theedoek en laat de broodjes nogmaals 60 minuten rijzen.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C.
- Bak de Lemon Rolls na het rijzen in het midden van de oven in 20 – 25 minuten gaar.
- Roer alle ingrediënten voor het glazuur door elkaar en besprenkel de rolls hiermee zodra ze uit de oven komen. Serveer de broodjes bij voorkeur direct.