Speculaas cheesecake

1.2K

Ik ben dol op cheesecake en toen ik onlangs tijdens een tripje naar Jersey een Malteser cheesecake proefde wist ik het: ik moet dit vaker doen. Het maken van cheesecake is nogal tijdrovend en een naar mijn idee best spannend klusje. Het is altijd maar afwachten hoe de taart na dik een uur in de oven eruit komt. Is ‘ie gaar, goed stevig genoeg en goed van smaak? Speciaal voor Sinterklaas ging ik aan de slag met het maken van een Speculaas cheesecake en gelukkig lukte deze in een keer. Een heerlijk kruidige bodem van speculaasjes en een zacht romige maar toch pittige cheesecake laag.

Wat heb je nodig? (cake van ∅ 20 cm)

  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram speculaasjes
  • 800 gram roomkaas (naturel)
  • 120 gram kristalsuiker
  • 2 theelepels vanille-aroma of vanille-extract
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • 3 eieren

1. Smelt de boter in een pannetje en maal de speculaasjes fijn. Roer vervolgens de speculaaskruimels door de boter en schep dit goed door.

2. Bekleed een springvorm van 20 centimeter met een vel bakpapier en vet de vorm in.

3. Stort het speculaasmengsel in de vorm en druk dit goed aan met een lepel tot een egale bodem. Zet dit even apart.

4. Doe de roomkaas samen met de kristalsuiker in een kom en klop dit met een elektrische mixer tot een luchtig mengsel. Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten toe en blijf kloppen tot een egaal en vloeibaar mengsel is ontstaan.

5. Verwarm de oven voor op 150°C.

6. Schenk de cheesecakevulling in de springvorm en strijk de bovenkant glad. Bak de speculaascheesecake in het midden van de oven in een uur gaar. In het midden mag de cheesecake nog een beetje wiebelen wanneer je de springvorm heen en weer schuift.

7. Laat de cheesecake volledig afkoelen in de koelkast voordat je hem aansnijdt.

Speculaas cheesecake

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Join the Conversation

  1. Oh my… Op dit recept zat ik te wachten! Thanks!
    Die staat hier met kerstavond op tafel☺️
    X

  2. Ik denk niet dat ik ooit al zo’n fotogenieke cheesecake heb gezien :-) Het ziet er overheerlijk uit!

  3. Daar heb ik wel trek in en ik heb nog niet eens ontbeten!

  4. Neee, wat doe je ons aan, haha ;-) Ik maak hem maar niet, uit zelfbescherming, maar hij ziet er goddelijk uit!

  5. Wat een geweldig lekker uitziende taart! Mijn vader is 8 december jarig, dus ik zal eens aan hem voorleggen om deze te gaan maken.

  6. Hij ziet er super uit!

  7. Wat is ie mooi geworden!

  8. Diana says:

    Ik krijg er spontaan zoete trek van! Wat lijkt deze cheesecake me ongelofelijk lekker…

  9. Oooh my goodness, ik ben echt de grootste cheesecake-fan ooit. Dit moet ik maken, en vooral: eten!

  10. Oh wat heerlijk, ik droom er al bij weg!

    Liefs, Elbrich
    xfashionmeep.blogspot.nl

  11. Ik heb alleen geen roomkaas, dus even naar de winkel en dan ga ik deze zodadelijk maken :)

  12. Dat ziet er echt heerlijk uit! En zo klinkt het ook nog eens!

  13. Oef, dat ziet er echt veel te goed uit ;)

  14. Oeh, die klinkt lekker. Ik denk dat ik deze maar eens op het verlanglijstje voor het sinterklaasweekend zet.

  15. Neeee, dat is toch veel te lekker! Ziet er heel goed uit.

  16. Ziet er goed uit!

  17. Marlijn says:

    Looks good! Die ga ik zeer zeker maken. :) Maar, mijn oven kan óf op 140graden óf op 160graden (hete lucht). Wat raad jij aan?

    1. Doe dan maar 160 graden en iets minder lang. Houd wel de bovenkant van de cheesecake in de gaten zodat die niet verbrand.

  18. Heeerlijk ziet ie eruit zeg! En wat een stom toeval dat we allebei bezig waren met een speculaas cheesecake! Gelukkig is die bij mij online gaat komen toch wel anders dan die van jou hoor;) Smullen!x

  19. Annik says:

    Ziet er yammie lekker uit!! Vraagje: welke roomkaas gebruik je? In België nogal moeilijk te vinden…Philadelphia kaas?

    1. Philadelphia is inderdaad prima!

  20. Zeer verheugd aan begonnen en stond sl in de oven….zonder de eieren…alles geprobeerd er uit te halen en alsnog eieren erdoor… dom dom

    1. Oh neeeeee! Hopelijk lukt ‘ie nog!

  21. Hij bleef heel laag en vond de smaak niet geweldig. Msag dat aan de roomkaas ( ah eigen merk ) of omdat hij te compact bleef. Volgende keer beter hoop ik :)

    1. Ik denk dat het komt omdat de eieren er te laat bij zijn gedaan en niet zozeer aan de roomkaas.

  22. Cheesecake is SO GOOD. Jouw New York cheesecake recept staat hier nog ‘regelmatig’ op tafel, maar dit lijkt me ook een lekkere variant met net weer een andere smaak!

    1. Hah, wat leuk! Ik moet de New York cheesecake ook weer eens maken ja, zo lekker.

  23. Dit ziet er echt ontzettend lekker uit! Ondanks dat ik ziek ben, krijg ik hier toch wel een beetje trek in. De cheesecake zelf ziet er echt perfect uit en de speculaas vind ik een leuke toevoeging!

  24. Ga deze zeker een keer proberen, eigenlijk nog nooit een cheesecake gemaakt. Wel al vele geproefd ;)

  25. Oh dit ziet er echt hemels uit! Ik vier Sinterklaas gewoon een dagje later, dit weekend ga ik dit sowieso proberen. Is het speculaas waarschijnlijk nog in de bonus ook ;)

  26. Die MOET ik proberen. Cheesecake en speculaas <3

  27. Elmafietst says:

    Beetje dommige vragen misschien: je legt vel bakpapier alleen op bodem springvorm? En je vet t papier in? Nee toch?? Tenslotte: hoe komt de buitenkant van de taart mooi bruin? Je legt toch boterbeslag alleen op de bodem toch?

    1. Je legt het bakpapier op de bodem van de springvorm en daaroverheen zet je de rand. De randen vet je vervolgens in.

      De buitenkant wordt bruin door het bakken! :)

  28. Sabine says:

    Hee Sabine,

    Ik zocht een recept voor speculaas cheesecake en stuitte daarbij op jouw fantastische recept.

    Alleen hoevee) punten haal je uit een vorm van 20cm? Ik heb alleen een vorm van 24 cm, maar weet dan niet zo goed welke hoeveelheden ik moet aanhouden om ook zo’n perfecte cheesecake te krijgen.

    1. Het is een best hoge cheesecake wanneer je hem in een vorm van 20cm maakt dus qua vulling zou je het ook in een 24cm springvorm redden. Wel even de hoeveelheden voor de bodem iets aanpassen. Qua punten haal je ik uit een 20cm vorm voor deze cheesecake ongeveer 8 punten.

      1. Sabine says:

        Thanks voor je reactie! Voor de bodem iets meer boter en speculaasjes, yummmie;-)

    2. jacqueline wouters says:

      ik ben hem ook aan maken ( staat nu in de oven) en mijn springvorm is 26 cm
      ik heb alles door 20 gedeeld en dan keer 26, in jou geval
      word het dan delen door 20 keer 24
      succes.

  29. Ha Sabine,

    Wow wat een leuke recepten heb je !
    Ik zie heel veel cheesecake taarten, mag ik vragen wat je beste recept is?(haha snap dat het persoonlijk is, maar kan niet kiezen)
    Dan ga ik deze maken!
    groetjes,
    Ange

  30. De Meersman says:

    Gaat het ook met room-platte kaas?

    1. Wat is room-platte kaas? Lactosevrij? Dat moet wel lukken hoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2020 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close