Mexicaanse Churros

375

Churros zijn snacks die je vaak op festivals of braderieën tegenkomt. Ook tijdens de wintermarkt in Parijs worden ze megaveel verkocht. Churros zijn van origine Mexicaans en zijn in feite gewoon gefrituurde deegstengels. Super lekker als je het mij vraagt, vooral met een beetje poedersuiker of chocolade saus. Helaas kun je ze zo in de winkel niet kopen, maar ze zijn super makkelijk -en lekker!- om zelf te maken. Let op, het is ontzettend machtig eten dus maak deze churros niet als één van de tien tapas ofzo.

Wat heb je nodig?

  • een frituurpan
  • 4 eieren
  • 150 gram bloem
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels suiker
  • snufje zout
  • 150 ml water

Verhit in een pan 150 ml water samen met olie, de suiker en het zout. Breng dit mengsel aan de kook en draai het vuur laag zodra het water kookt. Zeef ondertussen de bloem boven een kom en voeg de bloem in zijn geheel toe aan het water. Begin onmiddellijk met een houten lepel stevig te roeren tot een deegbal ontstaat. Dit gebeurd erg snel, dus zorg ervoor dat je het vuur laag houdt.

Zodra je een mooie deegbal hebt haal je de pan van het vuur. Klop de eieren los in een kommetje en voeg deze beetje bij beetje toe aan het deeg. Blijf het deeg ondertussen met een houten lepel krachtig doorroeren. Blijf roeren totdat je een glad en luchtig mengsel hebt. Het deeg wordt niet zo dik als koekjes deeg, maar dit hoort. Wanneer je een glad mengsel hebt doe je het in een spuitzak. Dit kun je overigens ook improviseren hoor. Neem een stevige zak en knip hier het hoekje vanaf, werkt prima.

Verhit de frituurpan tot ongeveer 180-185°C en spuit het deeg in kleine strookjes direct in het vet. Het is even een beetje puzzelen met de hoeveelheid, maar stroken van 5-10 cm zijn te doen. Doe niet teveel in de pan, het deeg zet namelijk flink uit in het vet!

Laat één kant van de churros bruin worden en draai hem daarna om. Je weet wanneer de ene kant gaar is als je churro met een klein duwtje al makkelijk om te draaien is. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de vorm, dus een beetje helpen mag best. Bak de andere kant van de churro ook bruin en laat ze daarna aflekken in een kom met keukenpapier.

Van binnen ziet je churro er zo uit als ie klaar is. Ontzettend luchtig dus.

Wanneer je al je churros hebt gefrituurd en je deeg op is kun je het afstrooien met suiker. Je kunt er overigens van alles bij eten: honing, chocoladesaus, zout, banaan… je kunt het zo gek niet bedenken, lekker zijn ze toch wel!

Onze churros zagen er uiteindelijk zo uit en ze waren heerlijk.

Join the Conversation

  1. t lijken me een soort oliebollen of niet?

    1. Dat zou je wel denken als je het deeg zo ziet he? Churros zijn toch echt wat zoeter van smaak en het deeg wordt op een heel andere manier gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2020 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close