Griekse rijstsalade met kipgyros en tzatziki

2.8K

Heb je het kleurrijke bordje op de foto hieronder en -boven gespot? Daar word je toch instant vrolijk van? Ik in ieder geval wel! Wat is het heerlijk dat alle gerechten in de zomermaanden weer zoveel kleur krijgen, vind je niet? Ik word daar oprecht gelukkig van. Ik ben gek op winterse maaltjes hoor, begrijp me niet verkeerd. Maar het fotograferen van stamppotten, stoofpotten en ander comfort food is zó ontzettend lastig, het is bijna niet te doen! In de zonnigere maanden van het jaar is dit een stuk gemakkelijker. Knalrode tomaatjes, frisgroene verse kruiden, de citroenen zijn extra fel… I love it! Vandaag deel ik het recept voor Griekse rijstsalade met kipgyros en tzatziki met je. Een vrij simpel maaltje maar wat mij betreft is het feest op een bordje. Kruidige, ietwat pikante kip (waarvoor ik overigens gewoon gyroskruiden gebruik – sorry!), frisse tzatziki en een rijstsalade bomvol lekkers. Doe mij iedere week maar zo’n bord.

Griekse rijstsalade met kipgyros en tzatziki

4 van 5 stemmen

Griekse rijstsalade met kipgyros en tzatziki

Porties2 personen (bijgerecht)

Ingrediënten

  • 150 gr witte rijst
  • 1 handvol cherrytomaatjes gehalveerd
  • 1/2 komkommer in plakjes
  • 1 rode ui in dunne halve ringen
  • 100 gr feta
  • 50 gr zwarte olijven ontpit en gehalveerd
  • 1/2 bosje verse peterselie grof gehakt
  • extra vergine olijfolie
  • sap van 1/2 citroen
  • peper en zout

Voor de tzatziki:

  • 150 gr Griekse yoghurt
  • 1 komkommer
  • 1 teentje knoflook geraspt
  • sap van 1/2 citroen
  • 1 el extra vergine olijfolie
  • peper en zout

Voor de kipgyros:

  • 300 gr kipfilet in blokjes
  • 2 el Gyroskruiden

Instructies

  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Laat de rijst goed droogstomen en vervolgens een uurtje afkoelen.
  • Schep vervolgens alle ingrediënten door de rijst en breng de rijstsalade op smaak met olijfolie, citroensap, peper en zout.
  • Schil de komkommer voor de tzatziki. Snijd hem doormidden en verwijder de waterige kern. Rasp vervolgens de komkommer met de grove kant van een blokrasp en knijp de komkommerrasp goed uit. Probeer zoveel mogelijk water kwijt te raken.
  • Schep de komkommer samen met de geraspte knoflook door de Griekse yoghurt en breng de tzatziki op smaak met citroensap, peper en zout. Schenk er een beetje extra vergine olijfolie overheen.
  • Wentel de blokjes kipfilet door de gyroskruiden en bak de kip in 5 - 7 minuten op hoog vuur gaar in een koekenpan.
  • Serveer de Griekse rijstsalade met de tzatziki en kipgyros.

Join the Conversation

  1. Ziet er heerlijk uit, krijg helemaal zin om dit recept te gaan maken!

  2. Wauw…..Wat n heerlijk makkelijk “het is veel te warm om te koken” recept!! En ook al wordt het niet zo warm dit weekend, we gaan hm toch lekker maken, want ook dan issie lekker denk ik zomaar.
    Dank je wel!!

  3. Rineke says:

    Ik heb hem gepind, want ziet er zo lekker uit dat ik hem zeker wil maken. Maar ik wacht even tot ik tomaatjes en komkommer uit mn eigen tuin kan oogsten.

  4. Ziet er heerlijk uit! Maar er staat boven dat het een bijgerecht is, maar ik heb het idee dat het toch meer een lichte avondmaaltijd is. Of toch niet?!

    1. Francis says:

      Ik heb het als hoofdmaaltijd gegeten. De hoeveelheden die aangegeven worden zijn meer dan voldoende per persoon.

    2. Je zou het als bijgerecht (voor meerdere personen) bij de barbecue kunnen serveren :) Zelf aten wij het ook als hoofdgerecht.

  5. Francis says:

    Aanrader! Echt een lekker en makkelijk te maken maaltijd en valt in de smaak bij mijn kieskeurige eters thuis.

  6. Fantastisch lekker recept

  7. Eveliene says:

    Deze staat vanavond op het menu, lekker!!

  8. Marian says:

    Héérlijk gegeten. Fantastisch recept. Ik heb wel iets meer knoflook gebruikt. Goed vooraf te maken. Maar….geen bijgerecht hoor! Echte hoofdmaaltijd.
    Smullen

  9. Melissa says:

    Heerlijk recept!!
    Heb zelf de kruidenmix voor de gyros gemaakt met de volgende ingrediënten:
    1 theelepel zout
    1 theelepel paprikapoeder
    1 theelepel gemalen komijn
    1 theelepel knoflookpoeder
    ¼ theelepel uienpoeder
    ¼ theelepel zwarte peper
    ½ theelepel gemalen kaneel
    1 theelepel gemalen korianderzaad
    2 theelepels gedroogde tijm
    2 theelepels gedroogde oregano
    1 theelepel gedroogde peterselie
    1 theelepel gedroogde chilipoeder

    En aan de rijstsalade nog wat oregano en tijm toegevoegd.
    Ga het zeker vaker maken, al is het alleen al omdat m’n dochter er zo heerlijk van zat te smullen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2020 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close