Fastfood Friday: Eetbaar cakebeslag

841

Begin juli kreeg ik een mailtje van lezeres Marijke: of ik ook eens een recept zou kunnen ontwikkelen voor eetbaar cakebeslag. Dit is al langere tijd te koop bij Sligro maar zelf maken is natuurlijk vele malen leuker. In het kader van jullie vragen, wij draaien ging ik aan de slag met een recept! Nu heb ik altijd een beetje moeite met de term ‘eetbaar’ want ik mag toch hopen dat alle recepten die wij delen op Ohmyfoodness eetbaar zijn. En bovendien: ál het cakebeslag is eetbaar, toch.. beslagkomlikkers? Ik weet dat jullie er zijn! Nu gaan er in de meeste cakerecepten eieren en hoewel je dit – mits ze kakeltjevers zijn – prima zou kunnen eten, kan ik me voorstellen dat je niet graag een beslag weg werkt waar veel rauwe eieren in zitten. Daarnaast: rauwe bloem is ook niet zo gezond voor je. In rauwe bloem kan namelijk de E. coli bacterie zitten en hoewel het risico klein is dat je er heel erg ziek van wordt, kun je er maar beter een beetje voorzichtig mee zijn. Voor dit eetbare cakebeslag heb ik geen eieren gebruikt en bovendien heb ik de bloem eerst in de oven verwarmd waardoor alle mogelijke bacteriën gedood zijn. Dat maakt dit eetbare cakebeslag direct ook nog eens zwangerproof én kidsproof. Schep dus maar rustig je bakje vol, stiekem de beslagkom uitlikken is met dit recept niet meer nodig.

P.S: ik hoef het vast niet te zeggen maar dit eetbare cakebeslag is behoorlijk machtig. Serveer het met een bolletje ijs voor een frisse tegenhanger en wees vooral niet te gulzig. Mijn vaste testers (de collega’s van Tim – haha) konden lang niet allemaal twee bolletjes per persoon op. Just saying… 

Eetbaar cakebeslag

Eetbaar cakebeslag

0 van 0 stemmen

Eetbaar cakebeslag

Porties10 bollen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 15 minuten
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren bij voorkeur direct opeten, anders 3 dagen in de koelkast

Benodigdheden

  • oven met bakplaat
  • Mengkom

Ingrediënten

  • 300 gr patent bloem
  • 200 gr roomboter - op kamertemperatuur
  • 100 gr kristalsuiker
  • 100 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 1 tl vanille-aroma
  • 100 gr chocolatechips
  • 50 gr Birthday sprinkles*
  • snufje zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180℃.
  • Verspreid de bloem over de bakplaat en schuif deze in de oven. Haal iedere 1-2 minuten de bloem uit de oven om deze goed om te scheppen. Verwarm de bloem ongeveer een minuut of 5 in totaal tot deze een temperatuur van 75℃ heeft bereikt. Laat de bloem afkoelen naar kamertemperatuur.
  • Verwijder eventuele delen van de bloem die verkleurd zijn. Wat je wil is dat de bloem die je gaat gebruiken voor het cakebeslag, na het verwarmen nog net zo wit is als ervoor.
  • Schep ondertussen de boter, suikers en vanille-aroma om tot een romig mengsel.
  • Voeg de 250 gram van de afgekoelde bloem en alle andere ingrediënten toe. Schep goed om tot een lekker cakebeslag.

Notities

*Ik gebruik de 'rainbow strands' van Bakd.nl.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Eetbaar cakebeslag

Join the Conversation

  1. Te lekker.. er is niks zo lekker als deeg haha.. im guilty!

  2. Héérlijk! Vroeger likte ik als kind ook altijd de spatels af, zó lekker

    1. Sabine says:

      Niet alleen vroeger, dat doe ik nu 30 jaar later nog steeds hihi:-)

  3. Julia says:

    Leuk recept! Echter is de titel een beetje misleidend. Dit is toch geen cakebeslag? Eerder (koekjes)deeg…

    1. Koekjesdeeg vind ik persoonlijk een stuk steviger dan dit beslag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2020 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close