Tzatziki

686

Eén van mijn favoriete sauzen in de zomer is zonder twijfel Tzatziki. Een heerlijke sterke smaak door de rauwe knoflook die wordt toegevoegd, maar desalniettemin ook erg fris dankzij de komkommer. Tzatziki kun je uiteraard in de supermarkten krijgen maar persoonlijk vind ik deze varianten altijd veel te waterig. Vandaar dat ik ook de voorkeur geef aan het zelf maken. Hartstikke makkelijk, binnen vijf minuten klaar en ik garandeer je dat het vele malen lekkerder is dan de kant-en-klare potjes. Serveer de saus bij pittig barbecuevlees of op een pitabroodje met bijvoorbeeld Falafel.

Wat heb je nodig? (1 schaaltje)

  • 250 gram Griekse yoghurt
  • 2 teentjes knoflook
  • ½ komkommer

1. Roer de Griekse yoghurt los met een lepel zodat het iets meer vloeibaar wordt en beter te bewerken.

2. Was de komkommer en rasp deze vervolgens met schil en al met behulp van een grove rasp. Knijp de komkommer goed uit met je handen zodat het meeste vocht eruit loopt. Voeg de uitgeknepen komkommer vervolgens toe aan de yoghurt.

3. Hak de knoflookteentjes fijn of pers ze uit. Voeg dit toe aan de yoghurt en roer de yoghurt, de knoflook en de komkommer goed door elkaar.

4. Breng de Tzatziki desgewenst op smaak met peper en zout.

tzatziki

Join the Conversation

  1. Nog nooit op eigenlijk, het klinkt wel bijzonder!

  2. Tatziki is inderdaad erg lekker. Jammer dat je het een saus noemt. Dat is het namelijk niet. Voor de Grieken is Tatziki een volwaardig gerecht. Op de kaart staat het meestal als salade/voorgerecht, net als Taramasalata en melizanosalata.

  3. Goedemorgen Sabine,

    Leuk een zomerse tzatziki!
    Ik ben het met de voorgaande reactie van Lucia eens, tzatziki is geen saus, maar een gerecht.
    Ik zie ook in het recept dat jij geen munt en olie toevoegt, jammer!
    Tzatziki maak ik altijd met uitgelekte komkommer, waar ik de zaadlijsten uit heb gesneden. Je laat de komkommer dan een tijdje uitlekken met wat zout. Je zult versteld staan van de hoeveelheid vocht, die de komkommer verliest.
    Ik rasp de komkommer niet maar hak hem fijn. Dan krijgt de tzatziki een mooie bite.

    Fijne zaterdag Gereon

    1. Gereon, In Griekenland heb ik nog nooit munt in de tzatziki aangetroffen. Ben d’r zelf ook geen voorstander van. Wat mij betreft te overheersend van smaak. Een scheutje goede olijfolie en een paar flinke draaien van de pepermolen toevoegen, is idd erg lekker.

      1. Beste Lucia,

        Ik doe ook geen verse munt maar gedroogde munt of soms wat oregano door mijn tzatziki. Niet om het te laten overheersen.

        Kalispera ap to Amsterdam

  4. Een echte goede tzaziki is bijna niet te maken! Die moet je gewoon in griekenland of bij de griek eten! Maar zelf maken is altijd lekkerder dan kopen.

    1. Zijn er ook mensen die een beetje file toevoegen? Dat doen wij vaak en is erg lekker!

  5. Ik hou ervan! Zomers gaat er hier veel van doorheen en ik vind het bij veel gerechten lekker, maar ook gewoon op brood bijvoorbeeld :)

  6. Zo lekker! Ga dit zeker eens proberen.

  7. Mirjam says:

    Ik maak het heel vaak en met heel veel knoflook, heerlijk! Bij ons op de markt staat een Grieks mannetje en die maakt hem ook errug lekker!

  8. Hmm, zo lekker! Dit is mijn standaard saus bij de bbq haha!

  9. Lekker, ik hou van tzatziki

  10. Mmm lijkt me lekker!

  11. Mmmmm, zo lekker, tzatziki! Trouwens ook als dip bij paprika ribbel chips, guilty pleasure ;)

  12. Marita says:

    Mmmmm Tzatziki! Lekker met vers stokbrood!

  13. Heerlijk tzatziki. En inderdaad zoals in de voorgaande reacties is tzatziki een gerecht en geen saus. Wat niet wegneemt dat ik hetzelf heel regelmatig als bijgerecht/saus serveer. :-)
    Op vakantie in Griekenland leerde ik er een beetje dille aantoevoegen. Ook heel lekker!

  14. Jaaah tzatziki is echt zooo goddelijk lekker! En zo ontzettend makkelijk! :D

  15. ik zie allemaal leuke toevoegingen zoals munt en dille. Sterker nog, ik ga het straks uitproberen. Wat ik zelf meestal ook nog toevoeg is wat creme fraice, noem me een cultuur barbaar haha, maar dan wordt ie wat smeuiger en dikker.

    Liefs

  16. Anja Westerduin says:

    Munt is Turks en niet van Griekse afkomst dat is het verschil. Olie kan erin, maar dit gerecht is juist een zalig gerecht met weinig calorieën en net zo lekker zonder olie. Zelf maak ik het vaak van magere yoghurt die ik dan laat uitlekken in een theedoek zo kan ik heerlijk genieten van een super slank en zalig gerecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2020 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close