Hoofdgerecht: Zalmforel uit de oven

Ik moet toegeven dat ik zelf meer een vlees-mens ben wanneer het aankomt op het kerstdiner. Begrijp me niet verkeerd hoor, ik ben gek op een mooie verse vis maar een hele kalkoen of prachtige beenham staan toch net iets indrukwekkender op de dinertafel. Echter houd ik ook wel rekening met jullie hoor en deel ik daarom niet alleen maar heftige vleesgerechten op OMF in deze weken voor Kerst. Met dit recept laat ik je zien hoe je zelf heel makkelijk en vrij snel Zalmforel uit de oven kunt maken, ideaal als je met 4 personen dineert. Mocht je nou met veel meer mensen om tafel gaan zitten is het misschien een mooi idee om een hele zalm te kiezen. Ook dit staat namelijk heel indrukwekkend op tafel en is ook erg lekker. Koop de vis bij de visboer zodat hij het alvast voor je schoon kan maken. Kun je ook direct vragen wat de ideale oventijd is voor jouw visje, mocht je hier niet helemaal zeker over zijn.

Wat heb je nodig? (3 – 4 personen)

  • 2 zalmforellen
  • 1 limoen
  • 2 eetlepels dille (gedroogd of vers)
  • 3 takjes verse peterselie
  • zwarte peper en grof zeezout

1. Verwarm de oven voor op 180°C en vet een ovenschaal in met een beetje olie.

2. Spoel de zalmforellen af onder de koude kraan en dep ze vervolgens droog met een vel keukenrol.

3. Snijd de forellen aan weerszijden diagonaal in. Doe dit met een scherp mes en zorg er voor dat je de vis insnijdt tot de graat.

4. Bestrooi beide zijkanten en de binnenkant van de vis met peper en zout en besprenkel met limoensap.

5. Leg de vissen in de ovenschaal en bestrooi ze vervolgens aan een kant met dille.

6. Bak de vissen in het midden van de oven in 25 minuten gaar. Het is niet nodig om de ovenschaal af te dekken. De baktijd is afhankelijk van de grootte van de vis. Mijn visjes waren zo’n 400 gram per stuk en na 25 minuten waren ze perfect gegaard. Vraag de visboer voor de ideale oventijd als je hier niet zeker van bent!

7. Haal de ovenschaal na 25 minuten uit de oven en strooi verse peterselie over de vis. Garneer met extra partjes/plakjes limoen en serveer direct.

Helemaal vergeten erbij op de foto te zetten (ssh, niet verder vertellen) maar een zelfgemaakte mosterdsaus erbij serveren is héél lekker. Die saus is bovendien heel makkelijk om te maken. Men neme:

  • 250 milliliter slagroom
  • 3 eetlepels pittige mosterd
  • 1½ eetlepel honing
  • 1 teentje knoflook
  • peper en zout

Fruit het teentje knoflook aan in een beetje olie. Voeg slagroom, mosterd en honing toe en laat dit onder goed doorroeren ongeveer 5 minuten zachtjes pruttelen. Breng op smaak met peper en zout.

Zalmforel uit de oven

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Zalmforel uit de oven

Join the Conversation

  1. Margot says:

    Ik ga ook eerder voor vlees, maar dit ziet er toch ook goed uit!

  2. Tanja says:

    Ik ben een vis- en vleeseter :-) Wat een lekker en duidelijk recept! Bij mij gaat er een plakje limoen op de ogen, die starende ogen vind ik namelijk vreselijk. Manlief snijd meestal de kop er voor mij af.

  3. Laura - Dagelijkse hap says:

    Ik kies normaal gesproken altijd voor vlees, maar hier loopt het water me wel in de mond!

  4. Proef de Smaak says:

    Dit ziet er heerlijk uit! Ik zou ook sneller voor vlees kiezen, maar kan van een mooi stuk vis ook heel blij worden :) Zalm is vooral favoriet!

  5. Ik ga het nu voor de 2e keer maken, deze x met de mosterdsaus verrukkelijk !

  6. Stans says:

    Heerlijk, ik heb de zalmforellen in de olie met citroen en venkel een paar uurtjes gemarineerd

  7. Gerrit says:

    Mooie zalmforel gekocht 1.3Kg heeft geweldig gesmaakt wat een fijn recept

    1. Sabine Author says:

      Wat fijn om te horen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close