Cook the Books: Granola key lime cheesecakecups uit ‘A Spoonful of Love’

Ik ben lichtelijk allergisch voor het woord ‘powervrouw’. Het woord wordt te pas en te onpas toegepast op vrouwen die een bepaalde prestatie hebben geleverd die bijzonder zou zijn. Echter vind ik het klinken alsof de vrouw die de titel krijgt beter zou zijn dan de rest en dat vind ik nooit zo’n goed uitgangspunt. In dit geval maak ik echter graag een uitzondering want als er iemand de titel Powervrouw (van de eeuw) verdient is het Odette Schoonenberg. Odette is oprichter van persbureau So PR, op en top zakenvrouw maar helaas ook ex-kankerpatiënte. In 2015 werd zij getroffen door drie verschillende soorten kanker (tegelijk ja, hoe verzin je het) en volgde ze een vrijwel non-stop behandeltraject van 9 maanden met oneindig veel chemokuren, in- en uitwendige bestralingen en operaties. Odette blogde over haar ervaringen op Telegraaf.nl, blogs die ik stuk voor stuk allemaal heb gelezen met diepe bewondering. Powervrouw, ja dus. Odette overwon de ziektes en schreef het kookboek A Spoonful of Love, het kookboek voor iedereen die met kanker te maken heeft of heeft gehad. A Spoonful of Love is een kookboek vol gezonde, lekkere recepten die rekening houden met alle denkbare aspecten. Makkelijk te eten gerechten wanneer je last hebt van wondjes in je mond van chemokuren bijvoorbeeld en stuk voor stuk vitamineboosters. Ik maakte de granola key lime cheesecakecups die ik graag met je deel. Inclusief een kleine impressie uit het boek uiteraard.

A Spoonful of Love

A spoonful of love

A spoonful of love

Koken doet Odette al van jongs af aan. Als kind al stond ze haar eigen ‘kookprogramma’s’ te presenteren in de huiskamer. “Koken, maar vooral ook eerlijke, echte ingrediënten, maken een deel uit van mijn leven. Hoe belangrijk die liefde bleek te zijn, werd pas echt duidelijk tijdens mijn intensieve, negen maanden durende behandeltraject.” Door goed te blijven eten tijdens de behandelingen wist Odette haar vitale waarden op peil te houden waardoor ze op papier, ondanks de kankers, kerngezond leek. Toen ze eenmaal klaar was met alle behandelingen zette ze het patroon voort en juist die kennis wil ze delen met een ieder die dat net zo hard nodig heeft als zij het heeft gehad. Het resultaat is A Spoonful of Love geworden. Radiotherapeutisch Oncoloog Baukelien van Triest benadrukt de essentie van gezond blijven eten tijdens behandelingen. “Het eten van eiwitrijke, vezelrijke voeding met veel verse groenten wordt vaak als goedbedoeld advies gegeven, maar soms is het moeilijk om dit in een echte maaltijd om te zetten. Maar eten is noodzakelijk om goede brandstof binnen te krijgen.”.

Hoewel A Spoonful of Love zich richt op kankerpatiënten of op mensen die ermee te maken hebben gehad, zijn de recepten in het boek natuurlijk voor iedereen geschikt. Stuk voor stuk vinden we gerechten met uitsluitend verse ingrediënten. Kleurrijk, direct uit de natuur en vooral gezond maar wel zónder dat het saai wordt. Het fijne aan dit boek is dat Odette bij ieder gerecht verteld waarom het (haar) goed doet maar tegelijkertijd ook aanstipt waar je eventueel op zou moeten letten. Kijk bijvoorbeeld naar de Watermeloencarpaccio, gemaakt zonder vlees want dit is iets dat Odette tegenstond tijdens de behandelingen. Het is een ideaal gerecht voor tijdens de chemokuren omdat het vruchtvlees zo makkelijk te eten is. Een kleurrijk gerecht siert de pagina en het recept zelf is makkelijk maar zomers. Toch een kleine kanttekening: ‘Watermeloen kan laxerend werken en bij darmklachten lastiger te verwerken zijn’. Nuttige informatie, zeker als je zoekende bent naar wat je wel en niet kunt verdragen tijdens behandelingen.

Ook is er ruimte in het boek overgelaten voor hippe gerechten. Pokébowls bijvoorbeeld of homemade Ice Tea, tabouleh en carrotcake.

A spoonful of love

A spoonful of love

A Spoonful of Love is wat mij betreft niet alleen een aanrader als je te maken hebt met kanker maar ook juist als je gezond en uitgebalanceerd wilt eten. Wellicht iets minder vlees wilt gaan eten en je wilt richten op gerechten die niet alleen lekker zijn maar die ook daadwerkelijk iets toevoegen aan je systeem. Daarnaast hoop ik ook gewoon dat Odette met haar boek intens veel exemplaren verkoopt want als iemand het verdiend dan is zij het.

A Spoonful of Love is onder andere te koop bij Bol.com voor €29,99 en ook verkrijgbaar als ebook voor €14,99. 

Granola key lime cheesecakecups

Goed, Granola key lime cheesecakecups dus. Hoe lekker klinkt dat! Dit recept is ideaal als je op een gezonde manier wilt snacken en natuurlijk kun je met de vulling eindeloos variëren. In dit recept wordt mascarpone gebruikt maar gebruik yoghurt of kwark met verse vruchten als je de cups als ontbijt wil eten. Of gebruik een scoop ijs en serveer de bakjes als dessert – jum!

Bij dit recept kun je ervoor kiezen om zelf granola te maken maar je kunt uiteraard ook je favoriete soort uit de winkel halen. Let er hierbij wel op dat er geen hele grove stukken of hele noten inzitten, dan wordt het lastig om cupjes te maken van de granola. Ik maakte mijn cheesecakecups in ieder geval met granola van Eat Naturel en gebruikte zwarte kersenjam en verse aardbeien voor de vulling van de cups.

Granola key lime cheesecakecups

Granola key lime cheesecakecups

No ratings yet

Granola key lime cheesecakecups

Porties6 cups

Ingrediënten

  • 350 gr granola
  • 1 el honing
  • 1 el cacaopoeder ongezoet
  • 2 el kokosolie op kamertemperatuur
  • 250 gr mascarpone
  • rasp van 1 limoen
  • 1 tl vanille-aroma
  • 1 el jam naar keuze
  • verse aardbeien

Instructies

  • Doe de granola in een kom en voeg hier de honing, cacaopoeder en kokosolie aan toe. Schep het geheel goed om tot een plakkering mengsel.
  • Gebruik bij voorkeur siliconen cupcakecups om de vormpjes in te maken. Schep van het granolamengsel een flinke lepel in de cups en vorm hier met je handen cupjes van. Druk het geheel met behulp van plasticfolie en je handen stevig aan en zet de cups vervolgens een paar uur in de vriezer.
  • Maak ondertussen de vulling door de limoenrasp, vanille-aroma en jam door de mascarpone te roeren.
  • Schep de cheesecakevulling in de granolacups zodra deze helemaal hard zijn geworden. Garneer de cheesecakecups met verse aardbeien en serveer ze direct.

Join the Conversation

  1. Malou | Blonde Blossom says:

    Wauw, wat een verhaal! Wij hebben dit boek bij de boekhandel waar ik werk, maar ik wist niet dat er zo’n mooi verhaal achter zat. Het is overigens al wel vaak verkocht! Zoals je al zegt klinken de recepten sowieso heel lekker, niet alleen voor mensen met kanker. Dit lijkt me in elk geval goddelijk! Malou x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close