Gevulde zoete aardappel met kip en yoghurt-limoensaus

Gevulde zoete aardappels zijn wat mij betreft hét perfecte voorbeeld van comfortfood dat ook nog eens gezond is. We maken er een feestje van op ons bord vandaag! Deze gevulde zoete aardappels met kip en yoghurt-limoensaus zien er namelijk super vrolijk uit. Sowieso heb je dat met zoete aardappel natuurlijk al gauw, die feloranje kleur is niet te missen. Maar gecombineerd met de knalgroene broccoli en die heerlijk pittig-zure yoghurtsaus is het echt een topper. Vandaag vertel ik je alles over gevulde zoete aardappels met kip en yoghurt-limoensaus.

Waarom kiezen voor gevulde zoete aardappel?

Zoete aardappels zijn een heerlijke en veelzijdige basis voor heel veel gerechten. Met hun subtiele zoete smaak passen ze perfect bij hartige ingrediënten zoals kip, kruiden en groenten. Wist je trouwens dat zoete aardappels ook nog eens boordevol vitamines zitten? Vitamine A, vezels en antioxidanten maken ze een gezonde keuze waar je lichaam blij van wordt.

Het mooie van gevulde zoete aardappels is dat ze eigenlijk alles bieden wat je nodig hebt voor een complete maaltijd: koolhydraten, eiwitten en groenten. Voeg daar een frisse saus aan toe, en je hebt een gerecht dat zowel voedzaam als mega lekker is. In principe zou je ze dus als volledige maaltijd kunnen serveren, alles zit er immers in. Echter kan ik het me voorstellen als dit gerecht wat kaal voor je aanvoelt. Serveer er dan een lekkere salade bij, altijd goed.

Hoe maak je gevulde zoete aardappels?

Bij dit recept begint het allemaal met het poffen van de zoete aardappels in de oven. Door ze in aluminiumfolie te wikkelen en een tijdje te garen, worden ze boterzacht en perfect om te vullen. Het duurt even – zo’n 45 minuten – maar ondertussen kun je de vulling klaarmaken.

Voor deze variant gebruik ik kipfilet, broccoli, paprika, ui en knoflook. Samen met wat kruiden zoals cayennepeper en komijnpoeder krijg je een pittige, kruidige mix die perfect combineert met de zoetheid van de aardappel. De finishing touch? Een simpele maar oh-zo-lekkere yoghurt-limoensaus die het gerecht een frisse twist geeft.

Variaties op gevulde zoete aardappels

Hoewel deze versie met kip en yoghurt-limoensaus een echte favoriet is, kun je eindeloos variëren met gevulde zoete aardappels. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

  • Mexicaanse gevulde zoete aardappel: Vervang de kip door gekruid gehakt, voeg zwarte bonen en maïs toe, en top het geheel af met avocado en een beetje zure room.
  • Vegetarische variant: Laat de kip weg en voeg extra groenten toe, zoals courgette, spinazie of champignons. Een handje feta of geitenkaas maakt het helemaal af.
  • Mediterraanse stijl: Vul de aardappel met gegrilde kip, olijven, zongedroogde tomaten en wat verse basilicum.

Het leuke aan gevulde zoete aardappels is dat je altijd kunt aanpassen wat je erin stopt, afhankelijk van wat je in huis hebt.

Gevulde zoete aardappels als mealprep

Als je net als ik vaak nadenkt over hoe je doordeweeks makkelijk en gezond kunt eten, zijn gevulde zoete aardappels ideaal voor mealprep. Je kunt de aardappels en de vulling een dag van tevoren klaarmaken. Bewaar alles apart in de koelkast en warm het de volgende dag op. De yoghurt-limoensaus kun je ook prima een dag van tevoren maken; die wordt zelfs lekkerder als de smaken even kunnen intrekken.

Een andere optie is om de gevulde aardappels volledig klaar te maken en in porties in te vriezen. Op een drukke dag hoef je ze alleen maar op te warmen, en je hebt binnen no-time een heerlijke maaltijd op tafel.

Gevulde zoete aardappel: een feestje op tafel

Gevulde zoete aardappels zijn een gegarandeerd succes aan tafel. Ze zijn eenvoudig aan te passen aan ieders smaak en zien er altijd kleurrijk en feestelijk uit. Bovendien krijg je er een flinke portie groente mee binnen, zonder dat het voelt alsof je gezond “moet” eten.

Heb je dit recept geprobeerd of heb je zelf een favoriete manier om gevulde zoete aardappels te maken? Laat het me vooral weten via een DM of reactie op mijn Instagram. Ik ben super benieuwd naar jouw variaties en ideeën!

 


Klik hier als je de video niet kunt zien

Gevulde zoete aardappels met kip en yoghurt-limoensaus

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Gevulde zoete aardappels met kip en yoghurt-limoensaus

3.63 van 8 stemmen

Gevulde zoete aardappels met kip en yoghurt-limoensaus

Porties2 personen

Ingrediënten

  • 2 zoete aardappels
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 250 gr kipfilet in blokjes
  • 100 gr broccoli diepvries
  • 1/2 rode paprika in blokjes
  • 1/2 tl cayennepeper
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • 50 gr geraspte kaas pittig belegen
  • 2 el volle yoghurt
  • 1 tl cajunkruiden
  • sap van een halve limoen

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C. Was de zoete aardappels grondig onder de koude kraan en pak ze vervolgens per stuk in aluminiumfolie in. Prik een paar gaatjes in het folie en laat de zoete aardappels 45 minuten in de oven poffen. Snijd ze vervolgens over de lengte door de helft en schraap een deel van het vlees uit de aardappels.
  • Fruit de ui en de knoflook aan. Voeg hier de kipfilet aan toe en bak deze mee tot hij bruin begint te kleuren. Voeg dan de broccoli, rode paprika, het binnenste van de zoete aardappel dat je net hebt weggeschraapt, cayennepeper en het komijnpoeder toe. Bak het geheel tot de groenten zacht worden.
  • Leg de zoete aardappelbootjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Schep de vulling in de bootjes. Strooi de geraspte kaas over de zoete aardappels en zet ze vervolgens nogmaals 15 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is.
  • Roer voor de saus de yoghurt, cajunkruiden en het limoensap door elkaar. Besprenkel de gevulde zoete aardappels met de yoghurtsaus zodra ze uit de oven komen.

Join the Conversation

  1. Ge-wel-dig, deze gaat op het menu! Dankjewel voor het recept!

  2. Demi | StudioKOOK says:

    Wat een heerlijk recept!

  3. Wauw, heerlijk receptje! Ik heb hem meteen opgeslagen, want deze móet ik een keer maken.

  4. Johanna says:

    Die probeer ik dit weekend uit!

  5. Petra says:

    Heerlijk, bedankt voor het recept! Smaakte super!
    Wel heb ik de aardappels gegaard in de magnetron om tijd te besparen. Gaat heel goed: natuurlijk niet in aluminium folie maar de aardappels op een bord (eerst rondom een paar keer in prikken) 5 minuten op 900 watt; vervolgens even omdraaien en nogmaals 5 minuten op 900 watt.

    1. Sabine Author says:

      Heel slim om zo tijd te besparen!

  6. Lianda says:

    Deze staat vanavond op het menu! Lijkt me echt heerlijk!!

  7. Lijkt me lekker maar mag geen paprika hebbeb. Wat zou ik daarvoor in de plaats kunnen nemen?

    1. Sabine Author says:

      Iedere andere groente die je lekker vindt.

  8. Sowieso zoete aardappel! Love it. Vind het dan ook super leuk om steeds nieuwe inspiratie tegen te komen voor nieuwe variaties en ideeën :)

  9. Vanavond de gevulde zoete aardappels gegeten en ze zijn zeker erg lekker! Die komen nog wel vaker op het menu :)

  10. Lekker recept maar prik de gaten in de aardappel voordat je de alu folie eromheen doet. Tenzij je van aluminium folie houdt

3.63 from 8 votes (8 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close