De grote chocoladelettertest

We trappen de OMF Sinterklaasweek af met een grote chocoladelettertest! Tussen chocoladeletters zitten vaak enorme verschillen qua smaak. De ene chocoladeletter smaakt heel muffig en helemaal niet naar chocolade, terwijl je van de andere letter wenste dat je er meer van had gekocht. Ik kocht zes verschillende chocoladeletters van verschillende merken en samen met Tim onderwierp ik deze aan een grondige test wat, zoals je je vast kunt voorstellen, ontzettend vervelend was om te doen. Vandaag in ieder geval alle resultaten op een rij: welke chocoladeletter is volgens ons écht de moeite waard en welke kun je beter laten liggen.

Om een zo eerlijk mogelijk oordeel te kunnen geven kochten we van ieder merk de letter S en kozen we bij iedere letter voor melkchocolade.

Verkade

Verkade Chocoladeletter

Verkade is wellicht het meest bekende supermarkt-chocolademerk in Nederland. Iedereen zal denken aan chocolade wanneer je de naam Verkade noemt en daarom kon een letter van dit merk niet ontbreken in deze test. Het eerste dat opvalt naast de felgekleurde verpakking is het Fairtrade logootje rechtsonderin. Wat dat betreft dus al een dik pluspunt voor Verkade. Verder is de letter groot en lekker dik. Hierdoor weliswaar wat minder makkelijk met je tanden af te breken, maar je krijgt in ieder geval waar voor je geld.

De smaak van de chocolade doet ons denken aan de chocolade die gebruikt wordt voor M&M’s, hij is ietwat zoetig maar wat ons betreft heeft de reep wel een echte melkchocolade smaak. Dikke prima om cadeau te doen in een schoen of gewoon om lekker op te snoepen.

Lidl eigen merk

Chocoladeletter Lidl

De chocoladeletter van Lidl is het goedkoopst en is qua formaat vergelijkbaar met die van Verkade. Qua smaak is deze letter ook absoluut het goedkoopst, het smaakt naar ons idee totaal niet naar chocolade. De letter heeft een wat muffe en droge nasmaak en na het eten van een klein stukje kreeg ik ontzettend dorst. Het leek alsof alle speeksel uit mijn mond werd getrokken en dat voelt niet fijn. Helaas, geen aanrader deze reep!

Droste

Chocoladeletter Droste

Droste is een merk dat we allemaal wel kennen vanwege de typische ‘Droste smaak’ die zit aan de chocolade. Droste wordt trouwens vaak verkocht in chocoladepastilles. De chocoladeletter heeft wel iets weg van deze pastilles, echter vind ik die laatste toch iets smaakvoller. Het is een harde en stevige chocoladeletter maar wel wat klein van formaat als je het mij vraagt. Ook deze chocolade vind ik redelijk droog, je krijgt er dorst van en dat heb ik met Droste chocoladepastilles toch iets minder. Deze reep is er niet een die je per se moet vermijden, maar ze zijn er lekkerder.

Tony’s Chocolonely Chocoladeletterreep

Chocoladeletter Tony's Chocolonely

Tony’s Chocolonely, een merk waar je de laatste tijd niet meer omheen kunt en daarnaast een merk dat volledige Fairtrade chocolade produceert. Dat geldt ook voor deze chocoladeletterreep, een chocoladeletter die er al verrassend uit zien doordat de ‘lege ruimtes’ zijn opgevuld met chocolade. Dikke pluspunten, alleen al hierom. Echter is deze reep ook direct iets duurder dan de andere repen die ik jullie laat zien.

De letterreep is in ieder geval lekker romig en vol van smaak. Groot pluspunt vind ik dat de smaak van deze chocolade ontzettend lang blijft hangen. Je hebt in principe dus maar een klein stukje nodig om optimaal te kunnen genieten van de chocolade. Topper deze!

AH Delicata

Chocoladeletter AH Delicata

Het eerste dat opvalt aan de AH Delicata chocoladeletter is het formaat, de letter is namelijk echt ontzettend groot! Maar: schijnt bedriegt, hij is ook direct wat platter dan de rest. Qua textuur is ‘ie echter dik in orde: de reep is niet te hard en goed romig van smaak. Ten opzichte van de andere goedkopere chocoladeletters krijgen we van deze reep niet zo’n dorst en dat is fijn! Dit is dus een prima budgetvriendelijke optie. Net iets minder lekker dan de reep van Verkade, maar alsnog best ok.

AH Excellent Karamel

Chocoladeletter AH Excellent

Tot slot wilden we graag nog een wat luxere chocoladeletter testen want hoewel ze er vaak waanzinnig uit zien, laat de smaak af en toe te wensen over. De reep die we kozen was de Karamel melkchocoladeletter van Albert Heijn Excellent, direct de duurste van alle repen hierboven met een prijs van meer dan vier euro.

Het eerste minpunt dat we tegenkomen blijkt al bij het openen van de doos: de karameltoplaag laat extreem makkelijk los. Je kunt de reep niet in stukken breken zonder dat de toplaag losraakt, zonde. De topping is dan ook extreem hard en dit eet niet echt comfortabel. Pluspunt is echter dat de karamel ook in de chocoladeletter zelf verwerkt is, je krijgt in dat opzicht dus wel waar voor je geld. Echter levert dit naar ons idee ook weer wat in op de smaak: de reep is door de toevoeging van alle karamel zó zoet geworden dat de chocoladesmaak uitblijft. Albert Heijn had in dit geval wellicht beter voor gezouten karamel kunnen kiezen. Geen aanrader wat ons betreft.

Kortom: heb je zin in een echt lekkere chocoladeletter dan kan ik je die van Tony’s Chocolonely van harte aanbevelen. De heerlijk romige chocoladesmaak blijft lekker lang hangen en dus geniet je wat langer van deze chocoladeletter. Wil je iets minder geld uitgeven aan een chocoladeletter dan is die van Verkade een goede tweede. Ren echter heel hard voorbij aan de chocoladeletters van de Lidl, deze zullen je namelijk weinig voldoening geven wanneer het aankomt op een goede chocoladesmaak. En tot slot is ondanks het uiterlijk van de AH Excellent reep ook deze geen aanrader.

Wat is jouw meest favoriete chocoladeletter?

Join the Conversation

 1. Ayelet says:

  Leuk bedacht, leuk geschreven! Alleen zitten er wel wat foutjes in. Je ‘onderwierp’ ze aan een test, niet onderworp. Een bij Droste staat er ‘een smaak dat zit aan de chocolade’, maar het is ‘een smaak die aan de chocolade zit’.
  Je hebt het de hele tijd over hoe groot of klein een letter is, maar het gaat natuurlijk om het gewicht. Zou je die er bij kunnen vermelden? En dat leidt meteen naar iets anders, namelijk de prijs. Het zegt mij niks als er staat dat de letter van Tony’s iets duurder is, voor hetzelfde geld krijg je er twee keer zo veel chocola voor. Misschien handig de prijs er ook bij te zetten.
  Wel fijn te weten welke letter ik nu moet kopen!

  1. nadine says:

   mensen die anderen verbeteren op taalfouten zijn zo irritant

 2. Emily van Kampen says:

  Leuk om een vergelijking te lezen! Ik ben zelf heel erg fan van de Tony’s letterreep, wel wat duurder, maar met een fantastische smaak.

 3. Jiska says:

  Leuk gedaan. Gaan jullie ook een pure chocolade versie doen?

  1. Sabine Author says:

   Nee, helaas niet. Moest een keuze maken want anders werd het iets te gek. Maar ik zal hem onthouden voor wellicht volgend jaar!

 4. Sabrina says:

  Oh wat een straf om zoveel chocolade te testen haha :) Ik vind die van Tony met stukjes pepernoot erg lekker. Vroeger kreeg ik altijd een chocoletter van Verkade of Droste in mijn schoen.

 5. Nicole says:

  De pure versie van Tony is ook heerlijk. Inderdaad wel duurder maar zijn geld echt waard.

 6. Jildou says:

  Leuk bedacht. En meteen een heel mooi excuss om gewoon lekker chocolade letters op te eten :D

  1. Sabine Author says:

   Haha, een excuus was het zeker.

 7. Simone says:

  Is het gek dat ik nu twijfel om naar de supermarkt te gaan voor een lettertje :-)?

  1. Sabine Author says:

   Totaaaaal niet ;)

 8. Sabrina says:

  Ah leuk om te lezen!

 9. Eline says:

  Iemand moet het vervelende werk doen nietwaar!

  1. Sabine Author says:

   Haha! Jij snapt ‘em ;)

 10. Laura - Dagelijkse hap says:

  Wat naar dat je se allemaal moest proeven ;) maar je doet het natuurlijk voor ons, zodat wij weten wat we moeten kopen :D

  1. Sabine Author says:

   Haha, ik deed het puur voor jullie belang :P

 11. Margot says:

  Wat handig! Ik vind Tony’s chocola altijd erg lekker, dus ik ben niet verbaast over de uitslag.

 12. Petra says:

  Heel leuk deze test! Hou ik van, mag je vaker doen :D

 13. Leuke test!
  Ik ben hard op zoek naar “enigszins” gezonde chocoladeletters. Jamin schijnt suikervrije repen te verkopen, maar ik kan nergens vinden waarmee ze dan wel gezoet worden. Ook in biologische winkels is wel het een en ander te vinden, maar een duidelijke winnaar heb ik nog niet gevonden. Alle tips zijn enorm welkom!!

 14. Bettie says:

  Mijn favoriete is altijd wel verkade geweest. Die maken altijd wel heerlijke chocolade!

 15. Linda / Oh My Beauty says:

  Ik vind die van de AH altijd lekker en natuurlijk die van Tony! :D

 16. Chantal says:

  D e chocoladeletters van Bonbiance zijn ook echt geweldig. Ik weet niet of je daar ooit chocolade van hebt gegeten, maar deze zijn echt fantastisch ;)

  1. Sabine Author says:

   Nee, die ken ik niet! Waar koop je die?

 17. Diana says:

  Wat heb je toch een zwáááre baan! Mocht je bij de volgende choco-test hulp nodig hebben…. ;-)

  1. Sabine Author says:

   Haha, ik zal aan je denken volgende keer ;)

 18. Roxanne says:

  Ik eet alleen pure chocolade ivm mijn lactose allergie. Maar ook ik heb het liefste die van Verkade, lekker!

 19. EliseDingen says:

  Tony’s chocolade repen vind ik erg lekker dus zo’n letter heb ik graag in m’n schoentje dit jaar.

  Ik heb deze site eigenlijk vanavond pas ontdekt maar wat ontzettend leuk (en lekker ook, haha). Leuk ook de Sinterklaasweek!

 20. Hester says:

  Wij kopen meestal Verkade, fijn dat die ook goed uit de test komt, haha. Dat je dorst krijgt van een chocoladeletter klinkt best bijzonder moet ik zeggen, maar ergens kan ik me er ook wel wat bij voorstellen, als het zo’n droog ding is. Ik heb vandaag toevallig een Tony Chocolonely-letter gekregen (maar dan in de pepernootmelk smaak geloof ik), helemaaal niet erg ;)

 21. Sophie says:

  Zolang het maar Fairtrade chocolade is vind ik alles goed. Dan heeft de cacaoboer er ook wat aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close