Een hele poos geleden kocht ik bij Xenos een mix voor bierbrood die Tim en ik in een video uitprobeerden. Het resultaat mocht er zéker zijn maar we zeiden toen al tegen elkaar: dit moeten we nog een keer doen maar dan helemaal zelf. En vandaag is het dan eindelijk zover! Tim en ik staan samen voor de camera en maken ons eigen bierbrood. Het resultaat? spoiler alert – Een stevig vloerbrood met een súper krokante korst. Heel erg goed.
Klik hier als je de video niet kunt zien
Bierbrood met Tim
Ingrediënten
- 1 tl instant gist
- 450 gr patentbloem
- 450 gr speltmeel
- 2 tl zout
- 1 flesje bier (33cl) Tripel Karmeliet
- 75-100 ml lauwwarm water
Instructies
- Doe alle ingrediënten voor het brood bij elkaar in een kom en meng dit met een houten lepel tot één geheel. Kneed het deeg vervolgens bij elkaar en vorm er een bal van.
- Leg het deeg in een lichtjes ingevette kom. Dek de kom af en laat het brood 2 uur op een warme plek rijzen.
- Kneed het brooddeeg vervolgens nog een keer kort door en vorm er wederom een bol van. Leg het brood op een met bakpapier beklede bakplaat en dek deze af met een schone theedoek. Laat het brood nogmaals 60 minuten rijzen.
- Verwarm de oven voor op 220°C. Zet een ovenschaal met een laagje water onderin de oven.
- Bak het brood in 30-35 minuten gaar.
Zou ik dit bierbrood ook met een ander meel kunnen maken ipv speltmeel?
Ja hoor, ieder broodmeel volstaat :)