Chocoladetaart met karamel (Fastfood Friday)

Jaaaa, daar is ‘ie dan eindelijk hoor! Het recept voor mijn chocoladetaart met karamel. En welke dag is daar nou beter voor dan mijn eigen verjaardag, haha.

Vandaag blaas ik 33 kaarsjes uit en om heel eerlijk te zijn: deze taart staat niet bij mij op tafel vandaag.

Ik maakte de chocoladetaart voor het eerst voor mijn kleuter zijn verjaardag. Hij wilde namelijk héél graag een chocolade-karameltaart hebben. Toen ik daar een foto van deelde via IG stories werd er gevraagd naar het recept dus ik dacht ach, ik maak ‘m gewoon nog eens.

Het recept idee heb ik Pies & Tacos maar de uitwerking heb ik behoorlijk veranderd. Zo vulde ik de taart met popcorn en pretzels en gebruikte ik véél VEEL minder suiker in de botercrème.

chocoladetaart maken
gezouten karamel

Chocoladetaart recept

Het chocoladetaart recept van Pies & Tacos vond ik wel echt een winnaar, wat een heerlijke smeuïge en intense chocoladecake heeft deze taart!

Eén van de geheimen van een echt lekkere chocoladetaart is wat mij betreft een scheutje koffie. Koffie haalt echt de smaak van chocolade naar boven, zonder zelf echt overheersend te zijn. Dus ook in deze chocoladetaart kom je koffie tegen.

Mocht je dit om welke reden dan ook totaal niet willen, dan kun je de koffie weglaten en vervangen door (chocolade)melk.

Karamelbotercrème
De chocoladetaart met karamel klinkt ongelofelijk zoet, maar neem van mij aan dat ik het oorspronkelijke recept behoorlijk wat minder zoet heb gemaakt.

Zo vroeg de oorspronkelijke karamelbotercrème om maar liefst 750 gram poedersuiker. Dat zijn drie BUSSEN poedersuiker hè? Gekke Amerikanen… Ik heb de poedersuiker zelf teruggebracht naar 50 gram en dan was de crème alsnog zoet genoeg. Houd er wel rekening mee dat de botercrème daardoor wel steviger wordt als hij afkoelt.

Taartvulling
Ik hou er persoonlijk ontzettend van om iets krokants tegen te komen in taart. Nootjes, koek, gepofte rijst… noem het maar op.

Daarom koos ik ervoor om de taart te vullen met karamelpopcorn en gezouten pretzels. Werther’s Original verkoopt dat sinds vorig jaar in een zak, dus je hoeft niet zelf aan de slag met het maken van karamelpopcorn hoor.

Ik kocht het zelf bij Albert Heijn! (no spon)

chocoladetaart recept
chocoladetaart maken
chocoladetaart

Karamelsaus maken

Eén stap die je in ieder geval NIET moet overslaan is de karamelsaus maken. En hou ook vooral het onderstaande karamelsaus recept aan want geloof mij: dat is de lekkerste die je gaat proeven.

Het fijne is dat je een behoorlijke hoeveelheid saus maakt, dus gebruik ‘m ook vooral rijkelijk in je chocoladetaart. Of zorg ervoor dat je ergens op de dag nog een reden bedenkt om de karamelsaus te eten want oooh…. heerlijk.

Mocht je niet zo van de gezouten karamelsaus zijn, dan kun je het zout prima weglaten. Houd er dan wel rekening mee dat hierdoor de taart wel iets té zoet kan worden. Dus voeg eventueel een snufje zout aan de botercrème toe.

karamelsaus
karamelsaus maken

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

chocoladetaart met karamel
4 van 2 stemmen

Chocolade-karameltaart met karamelsaus

Deze chocoladetaart met karameltaart is een échte bom maar oh zo lekker. Met een vulling van karamelpopcorn en pretzels, karamelbotercrème en gezouten karamelsaus ben je wel even zoet. Letterlijk.
Porties1 taart (20cm/12 stukken)
Moeilijkheidsgraad gevorderd
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Afkoelen/opstijven 2 uur
Totale tijd 4 uur 30 minuten
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren 3 dagen

Benodigdheden

  • 2 springvormen (20cm)
  • elektrische (hand)mixer
  • spuitzak
  • sausflesje

Ingrediënten

Chocoladecake

  • 125 g ongezouten roomboter – zacht
  • 200 g kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 2 tl vanille-aroma
  • 150 ml melk
  • 150 ml koffie
  • 200 g bloem
  • 50 g ongezoete cacaopoeder
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • snuf zout
  • 100 g bakvaste chocolatechips

Gezouten karamelsaus

  • 400 g kristalsuiker
  • 250 ml slagroom
  • 175 g ongezouten roomboter
  • 1/2 tl zout

Karamel botercrème

  • 200 g ongezouten roomboter – zacht
  • 50 g poedersuiker
  • 125 ml gezouten karamelsaus
  • 1 tl vanille-aroma

Taartvulling

  • (karamel)popcorn
  • zoute pretzels

Instructies

Chocoladecake

  • Vet beide springvormen in en bekleed de bodems met bakpapier.
  • Klopt de boter met de suiker luchtig en voeg een voor een de eieren toe.
  • Doe dan de vanille-aroma, melk en koffie in de kom en klop dit even mee.
  • Voeg de bloem, cacaopoeder, bakpoeder, baking soda, zout en chocolatechips toe en spatel dit tot een egaal cakebeslag.
  • Verdeel het beslag over beide springvormen en bak de cake in 25-35 minuten in het midden van de oven gaar op 180 graden Celsius. Laat de cake volledig afkoelen.

Karamelsaus

  • Smelt voor de karamelsaus de kristalsuiker in een ruime pan. Laat zachtjes pruttelen tot de suiker een mooie karamelkleur krijgt.
  • Voeg dan de slagroom toe en verwarm deze mee tot de suikerkristallen weer vloeibaar worden.
  • Doe dan de boter en het zout in de pan en roer door tot de boter gesmolten is. Zeef eventueel de karamelsaus als er nog wat grovere suikerkristallen in zitten.
  • Laat de saus compleet afkoelen.

Karamelbotercrème

  • Klop de boter samen met de poedersuiker romig. Voeg de volledig afgekoelde karamelsaus en de vanille-aroma toe en klop op tot een luchtige crème.

Taart opbouwen

  • Smeer de bovenkant van een van de plakken chocoladecake in met een heel dun laagje botercrème en spuit een opstaande rand van ong. 1 cm hoog langs de rand van de cake.
  • Schenk een beetje van de karamelsaus op de cake, zorg dat je binnen de rand botercrème blijft.
  • Verdeel de popcorn en pretzels over de karamelsaus en leg de volgende plak chocoladecake hier bovenop.
  • Smeer de hele taart in met de botercrème en zet de taart minimaal een uur in de koelkast.
  • Maak met de rest van de karamelsaus een drip en decoreer de taart naar wens.
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: chocoladecake, chocoladetaart, gezouten karamel, karamelsaus, verjaardagstaart

Join the Conversation

  1. Misschien lees ik erover, maar op hoeveel graden moet de oven? En kan dit ook in een heteluchtoven?

    1. Sabine Author says:

      Die mag op 180 graden Celsius. Boven- en onderwarmte is de stand die ik altijd gebruik voor zoete baksels. Je kunt 160 graden aanhouden voor hetelucht.

      1. Dankjewel! Ziet er heel lekker uit!

  2. Razia says:

    Dank je wel voor het aanpassen van de zoetheid in de botercreme. Ik had voorheen geen idee hoeveel minder suiker dat zou moeten zijn.

  3. Kan ik hiervoor ook gezoet cacaopoeder gebruiken?

    1. Je bedoelt zoiets als Nesquick? Nee, daarmee krijg je lang niet de juiste smaak in de cake.

      1. Inge Luyten says:

        Dankjewel voor het antwoord :) Ik heb nog een vraagje: kan je deze taart ook in 1 bakvorm maken en dan de taart in 2 snijden?

      2. Ja hoor, dat kan ook. Wel even de baktijd in de gaten houden, ik gok dat de cake dan echt wat langer nodig heeft om te garen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close