Dit gerecht is geïnspireerd op een gerecht wat ik in Costa Rica at, tijdens een van onze laatste avonden daar. Het is niet een speciaal Costa Ricaans gerecht, maar de keuken waar dit vandaan kwam was gewoon heel goed en de smaken die erin zitten zijn lekker zomers. Dus ja, eigenlijk kun je aan de ingrediënten toch wel een beetje zien dat het iets is wat goed in een warm, tropisch land geserveerd kan worden. En ik heb geen idee hoe ze het gerecht daar precies maakten, maar in de basis was het flatbread, of iets wat daar op leek. En de vulling was heel erg lekker fris en in ieder geval met garnalen, tomaten, een uitje, avocado en koriander. Dus hier is mijn versie. Neem er even de tijd voor want je maakt de flatbreads in dit geval zelf. Voor de rest is het vooral wat snijwerk, en de garnalen bak je maar kort in wat olijfolie en – uiteraard – een teen knoflook. Vervolgens beleg je de flatbreads en schuif je ze zo, met de hand, naar binnen. Heerlijk voor een fijne zomeravond.
Flatbread met Garnalen, Mango en Limoen
Ingrediënten
Flatbreads
- 275 gram bloem
- 1 zakje gist 7 gram
- 1/2 tl zout
- 2 el olijfolie
- 5 gram koriander fijngehakt
- 175 ml lauwwarm water
Toppings
- 4 tomaten in kleine blokjes
- 1 sjalotje gesnipperd
- 5 gram koriander fijngehakt
- 1/4 limoen sap
- 1 limoen 6 partjes
- 400 gram garnalen
- 1 teen knoflook geraspt
- 1 avocado in plakken
- 1 verse mango in reepjes, plakjes of blokjes
Instructies
Flatbread
- Begin met het maken van het deeg voor de flatbreads. Mix alle droge ingredienten hiervoor met elkaar in een keukenmachine, en volg vervolgens ook de olijfolie en het water toe. Laat de keukenmachine het deeg (met deeghaak) mengen tot een soepele bol deeg. Dit heeft even tijd nodig, dus laat de machine zo'n tien minuten op een rustige stand werken. Doe je het met de hand; flink blijven kneden totdat het deeg soepel aanvoelt.
- Vet een kom in met een beetje olijfolie en leg de bal deeg hierin. De de kom af met vershoudfolie en laat het deeg in een uur rijzen tot het een keer zo groot is geworden.
- Wanneer het deeg klaar voor gebruik is, verdeel je de bal in 6 gelijke stukken van ongeveer 60-70 gram per stuk. Rol de bollen deeg plat tot 1-2 mm dik.
- Verhit een beetje olijfolie in een pan en bak 1 voor 1 de flatbreads gaar. Klaar wanneer ze hier en daar lichtbruine verkleuringen krijgen.
Toppings
- Maak de tomatensalsa door de blokjes tomaat te mengen met het gesnipperde sjalotje, de koriander en het limoensap.
- Verhit een beetje olijfolie in een pan en voeg de garnalen toe. Direct daarna ook het geraspte teentje knoflook en bak de garnalen mooi roze.
Alles bij elkaar
- Beleg de flatbreads met een paar eetlepels tomatensalsa per flatbread. Daar bovenop verdeel je de garnalen, een paar plakken avocado en mango.
- Maak af met een beetje koriander en serveer met een partje limoen.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.