Ik ben dol op de Indonesische keuken en met enige regelmaat sta ik dan ook in de toko om ingrediënten te halen voor rendang, daging smoor, lemper, nasi goreng of andere heerlijkheden. Het stond al een tijdje op mijn lijstje om een vegetarische rendang te maken.
De afgelopen tijd heb ik wat vaker geëxperimenteerd met jackfruit, een enorm populair ingrediënt. Jackfruit leent zich uitstekend als vleesvervanger omdat het een stevige textuur heeft en je er van alles mee kunt doen. Als alternatief voor pulled pork werkt het heel goed, maar je zou het ook in stoofschotels moeten kunnen gebruiken. En dat wilde ik wel eens proberen.
Vega Rendang slowcooker
Vegetarische rendang gemaakt met jackfruit is een heerlijk gerecht dat qua smaak en textuur de traditionele rendang evenaart, maar dan zonder vlees. Rendang is oorspronkelijk een Indonesisch gerecht dat meestal wordt bereid met rundvlees, maar er zijn talloze vegetarische en veganistische variaties ontstaan, waaronder dus met jackfruit.
Het gebruik van een slowcooker kan het bereiden van vega rendang jackfruit nog gemakkelijker maken omdat het de jackfruit langzaam gaart en de smaken goed laat ontwikkelen. Denk bij het bereiden van de jackfruit aan het volgende:
- Kies de juiste jackfruit: Gebruik jonge, groene jackfruit uit blik voor dit gerecht, geen rijpe jackfruit in siroop. Rijpe jackfruit is zoet van smaak en niet geschikt voor rendang.
- Goed uitlekken en spoelen: Spoel de jackfruit grondig af onder koud water en zorg ervoor dat je al het sap of het water volledig verwijdert. Knijp overtollig vocht uit de jackfruit met je handen of gebruik een schone doek.
- Langzaam koken: Laat de jackfruit langzaam sudderen in een slowcooker. Dit zal de jackfruit helpen om zacht en mals te worden en de saus om dikker te worden. Geduld is hierbij belangrijk. Ideaal aan de slowcooker is dat je ‘m ‘s ochtends al aan kunt zetten en de rendang ’s avonds al klaar is!
In mijn Slowcookerboek vind je bij het klassieke Rendang recept ook de instructies voor Jackfruit Rendang uit de slowcooker.
Vegetarische Rendang Jackfruit
Je kunt de vegetarische rendang met jackfruit serveren samen met gestoomde rijst, pittige boontjes en zoetzuur. Maak je het voor lunch? Dan vind ik het ook heel lekker om op een broodje te eten.
Vegetarische rendang bewaren?
Rendang smaakt soms nog beter als het een dag later wordt gegeten, omdat de smaken zich verder ontwikkelen. Bewaar het in de koelkast en warm het zachtjes op voordat je het serveert.
Hoe lang kun je het bewaren?
Over het algemeen kun je vegetarische jackfruit rendang ongeveer 3 tot 4 dagen in de koelkast bewaren. Zorg ervoor dat je het binnen deze tijd eet.
Nog een paar extra dingen om rekening mee te houden:
- Koelkastbewaring: Laat de jackfruit rendang eerst volledig afkoelen tot kamertemperatuur voordat je het in de koelkast plaatst. Bewaar het in een luchtdichte verpakking om de versheid te behouden.
- Opwarmen: Verwarm de restjes zachtjes op laag vuur in een pan of in de magnetron tot ze goed heet zijn voordat je ze opnieuw serveert.
- Geur en uiterlijk: Controleer altijd de geur en het uiterlijk van het gerecht voordat je het consumeert. Als je ongewone geuren of tekenen van bederf opmerkt, gooi het dan weg.
- Invriezen (optioneel): Als je de jackfruit rendang langer wilt bewaren, kun je overwegen om het in porties in te vriezen. Dit kan helpen om de kwaliteit van het gerecht te behouden gedurende een langere periode. Bevries het in luchtdichte diepvrieszakken of bakjes en label deze met de datum.
Onthoud dat de bewaartijd en kwaliteit kunnen variëren op basis van de versheid van de ingrediënten en de omstandigheden waarin het gerecht is bereid en bewaard. Het is altijd belangrijk om je zintuigen te gebruiken en je gezonde verstand te volgen bij het beoordelen van de rendang!
Conclusie
Wij waren echt onder de indruk van het gerecht dat ik uiteindelijk wist te fabriceren. Het smaakte écht naar rendang en zelfs de carnivoor in huis wist ik te overtuigen dat deze vegetarische variant echt wel de moeite waard is.
Het vlees werd niet echt gemist, al proef je natuurlijk wel enig verschil – met name in de textuur. Maar hé, als je graag vegetarisch wilt eten en tóch wilt genieten van ‘stoofvlees’, dan zit je echt prima met jackfruit. Geniet ervan!
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Vegetarische Rendang van Jackfruit
Benodigdheden
- zeef
- braadpan met deksel
Ingrediënten
- 2 blikken Jackfruit – 800 gr in totaal
- 1 blik kokosmelk – 400 ml
- 1 stengel citroengras – gekneusd
- 4 blaadjes kaffir limoen
- 2 laurierblaadjes
Voor de boemboe:
- 1 el sambal oelek
- 2 tl korianderpoeder
- 4 sjalotten – gepeld en in kwarten
- 6 teentjes knoflook – gepeld
- 1 tl komijnpoeder
- 1/2 tl gember
- 1 el donkerbruine basterdsuiker
- 1/2 tl laos
- 1/2 tl kurkuma
Instructies
- Doe de jackfruit in een zeef en spoel goed af onder de kraan. Laat de jackfruit uitlekken.
- Maal voor de boemboe alle ingrediënten met elkaar fijn in een hakmolen, foodprocessor of vijzel.
- Verhit een klein beetje olie in een braadpan en bak hierin de boemboe 2 minuten aan.
- Voeg vervolgens de jackfruit toe en bak deze al omscheppend nog een paar minuten mee.
- Doe de kokosmelk, citroengras, kaffir limoen en laurierblaadjes in de pan. Roer goed door en breng de kokosmelk aan de kook.
- Draai het vuur laag en laat de Jackfruit Rendang 30 minuten met de deksel op de pan pruttelen.
- Haal na 30 minuten de deksel van de pan en laat de rendang nog eens 60 minuten op laag vuur stoven zodat het vocht indikt. Roer af en toe door om te voorkomen dat de rendang aanbrandt.
- Serveer de rendang met rijst, pittige boontjes en zoetzuur.
Net gemaakt, erg lekker!! Inderdaad niet helemaal hetzelfde als met vlees, maar toch zeker een goed alternatief. Ik had geen zin om een apart groentegerecht te maken, dus wij hebben de hvh voor 4 gewoon lekker met z’n 2en opgegeten met nog wat (diepvries) sperzieboontjes erdoor. Gaan we vaker maken!
Vanavond gegeten, als start voor de week zonder vlees. Super lekker gerecht. Die boemboe was heel geslaagd. Thnx!
Ik heb me laten inspireren door dit recept maar in plaatst van jack fruit 400 gram pulled oats en een bakje mushrooms gebruikt. Ook heb ik hem niet dik laten koken maar gebakken kokosrasp erbij gevoegd. Ik ben opgevoed met orginele (niet vega! rendang maar ook deze variant was super geslaagd!
Klinkt heerlijk! Pulled oats heb ik nog nooit gebruikt maar dat moet ik echt eens doen.
Kan je de vega rendang ook invriezen? En hoelang is het in de koelkast nog goed? Alvast bedankt
Zeker. In de vriezer is de Rendag 3 maanden houdbaar, in de koelkast ongeveer 3-4 dagen.
Is de 800gr jackfruit voor of na het uitlekken? Ga het morgen maken, klinkt super!
Ze worden verkocht in blikken van 400g, twee blikken nodig dus :)
Ik heb het ook een keer geprobeerd met jackfruit nadat ik het altijd met vlees heb gedaan. Ik was iets minder enthousiast, de smaak die rundvlees aan het geheel toevoegt miste ik wel met jackfruit en ook de structuur was niet wat ik had gehoopt. Is er nog een alternatief voor jackfruit wat ik een keer kan proberen?
Seitan wordt nog wel eens gebruikt als alternatief voor vlees. Misschien kun je dat eens proberen?
Ik heb jackfruit in de vriezer liggen, kan ik die ook gebruiken en zo ja, hoe werkt het dan? Ben benieuwd en bedankt!
Ja hoor, dat kan. Even laten ontdooien, uit laten lekken en gebruiken zoals in het recept.