Spaghetti Cacio e Pepe

Sommige recepten maken zóveel indruk dat je ze nooit meer vergeet. Voor mij was dat het geval met spaghetti cacio e pepe. Ik at het vorig jaar voor het eerst in Rome, op een zonovergoten terras met uitzicht op een levendig Italiaans pleintje. Eén hap en ik was verkocht. Instant pasta love.

En het mooie? Spaghetti cacio e pepe is dus écht bizar simpel. Zoals in: drie ingrediënten en je hebt een bord vol comfort food waar je u tegen zegt.

Pasta perfection met drie ingrediënten

Cacio e Pepe betekent letterlijk ‘kaas en peper’. That’s it. De magie zit ‘m in de eenvoud. Je hebt alleen nodig: spaghetti, Pecorino Romano en zwarte peper. En dan bedoel ik écht goede, versgemalen zwarte peper. Geen poeder uit een oud potje achterin je keukenkastje, please.

Je zou denken: zo’n simpel gerecht, dat flans je even in elkaar. Maar nee hoor, Spaghetti cacio e pepe is een beetje een diva in de pastawereld. Alles draait om timing, hitte en een beetje gevoel. Maar zodra je haar doorhebt? Oh boy. Dan wil je nooit meer iets anders.

Belangrijk: serveer direct!

Er is wel één gouden regel bij dit recept: serveer het meteen. De kaas smelt namelijk tot een romige saus die perfect aan de spaghetti blijft hangen – mits je het op het juiste moment eet. Laat je het te lang staan, dan wordt de saus een beetje stroperig. Niet per se verkeerd, maar ook niet de bedoeling.

Dus: dek de tafel van tevoren, zet de glazen wijn alvast klaar (liefst wit, lekker fris), en roep iedereen naar de keuken zodra je begint met koken. Binnen een kwartier staat je bord op tafel. Promise.

Wat kan ik bij spaghetti cacio e Pepe serveren?

Hoewel ik zelf vind dat je géén groenten moet toevoegen aan de pasta (dat is bijna heiligschennis, haha), snap ik het helemaal als je graag wat extra’s wilt. Maak dan een simpele groene salade met citroendressing, of rooster wat groenten in de oven. Denk aan courgette, paprika of venkel.

Wil je het jezelf makkelijk maken? Dan zijn voorgesneden roerbakgroenten van AH een lifesaver. Even roosteren met wat olijfolie, peper en zout en klaar ben je.

Heb ik je overtuigd?

Als je ooit in Rome bent geweest, weet je hoe serieus Italianen hun eten nemen. Cacio e Pepe is daar niet zomaar een pastagerecht, het is een soort cultureel erfgoed. En als ik één ding heb geleerd van de Italianen, dan is het wel: simplicity is key.

Dus probeer het gewoon eens. Maak het op een doordeweekse avond, of juist op een luie zondag. Zet een muziekje op (iets Italiaans natuurlijk), pak er een goed glas wijn bij en laat je verrassen. Want geloof me: dit is er eentje voor op je favorietenlijstje!


Klik hier als je de video niet kunt zien

Spaghetti cacio e pepe

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

cacio e pepe
No ratings yet

Cacio e Pepe

Porties2 personen

Ingrediënten

  • 200 gr spaghetti
  • 100 gr Pecorino
  • 2 tl zwarte peper

Instructies

  • Breng een ruime pan met water aan de kook en voeg hier zout aan toe zodra het kookt.
  • Kook de spaghetti volgens de beschrijving op de verpakking gaar.
  • Rasp de pecorino grof en roer hier de zwarte peper toe.
  • Voeg tegen het einde van de kooktijd van de pasta, een flinke soeplepel van het pastawater aan de geraspte kaas toe. Roer dit tot een papje.
  • Schep de spaghetti in een warme koekenpan en schenk hier het pecorino-zwarte peper papje bij.
  • Schep de pasta goed om, net zolang tot de kaas helemaal gesmolten is en de pasta romig is geworden. Serveer de Cacio e Pepe direct.

Join the Conversation

  1. Ellen says:

    Doet me denken aan de pasta burro. Italianen die niet op de lijn letten maken dat soms als hapjes tussendoor. Pasta met boter, parmesaan en idd zwarte peper. Zoooo lekker….als de bikinitijd er niet aan kwam…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close