Een erwtensoep recept maken, of zoals wij Nederlanders het ook wel noemen: snert, is tijdens de wintermaanden echt een klassieker. Hoewel ik er als kind niet veel mee had, ben ik er inmiddels helemaal van overtuigd dat er niets lekkerders is dan een warme kom zelfgemaakte erwtensoep op een koude, gure dag. Er is iets heerlijk troostrijks aan deze stevige soep, vooral als hij een dag heeft gestaan en de smaken nóg beter zijn ingetrokken. Wil je dit erwtensoep recept maken? Dan moet je vooral geen haast hebben! Maar geloof me, het resultaat is het meer dan waard.
Waarom zelf erwtensoep maken?
Erwtensoep maken is misschien een beetje een tijdrovende klus, maar het heeft zeker voordelen om het zelf te doen. Allereerst bepaal je helemaal zelf wat er in jouw soep gaat. Hou je niet zo van rookworst? Geen probleem, laat hem eruit! Heb je een voorkeur voor meer groenten of juist voor extra vlees? Voeg dat gerust toe! Wanneer je erwtensoep zelf maakt, kan je deze helemaal naar jouw eigen smaak afstemmen. En niet te vergeten, het huis ruikt er ook nog eens fantastisch door!
Tips voor de perfecte erwtensoep
Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je zelf erwtensoep wilt maken. Ten eerste: geduld. Het duurt even voordat de spliterwten uit elkaar vallen en de soep de gewenste dikte heeft. Dit is echt een belangrijk proces, want een goede erwtensoep hoort lekker dik te zijn. Niet voor niets zeggen sommigen dat je lepel rechtop moet kunnen staan in de soep! Het pruttelen kan zomaar twee uur of langer duren, dus neem daar echt de tijd voor.
Ook de ingrediënten zijn van belang. De basis van een erwtensoep is natuurlijk de spliterwt, maar daarnaast zijn er nog andere klassieke toevoegingen zoals wortel, prei, knolselderij en aardappel. En dan is er nog het vlees: spek, schouderkarbonade en natuurlijk rookworst zijn onmisbare elementen voor de echte snertliefhebber. Deze zorgen voor die hartige, diepe smaak waar erwtensoep om bekend staat.
De dag erna is hij nog lekkerder
Wat veel mensen misschien niet weten, is dat erwtensoep de volgende dag vaak nóg lekkerder is. Als je de tijd hebt, maak de soep dan een dag van tevoren en laat hem goed afkoelen. Zet hem vervolgens in de koelkast en laat de smaken een nacht intrekken. Wanneer je hem de volgende dag opwarmt, merk je dat de smaken nog intenser zijn geworden en dat de soep zelfs iets dikker is geworden. Het is dan ook een gerecht dat ideaal is om van tevoren te maken, bijvoorbeeld als je gasten verwacht of een drukke dag voor de boeg hebt.
Variaties op de traditionele erwtensoep
Hoewel het traditionele recept voor erwtensoep een klassieker is, kun je er natuurlijk ook je eigen draai aan geven. Zo kun je bijvoorbeeld voor een vegetarische variant kiezen door het vlees achterwege te laten en meer groenten toe te voegen. Denk aan extra wortel, pastinaak of zelfs pompoen voor een subtiel zoete smaak. Ook qua kruiden kun je experimenteren. Laurierblad en zwarte peper zijn klassiekers, maar een beetje tijm of rozemarijn kan ook verrassend goed werken.
Heb je wat meer pit nodig in je soep? Voeg dan eens een snufje chili toe, dat geeft net een extra kick! Of ga voor een romige twist door aan het einde van het kookproces een scheutje slagroom of een klontje boter door de soep te roeren.
Erwtensoep invriezen
Een ander groot voordeel van erwtensoep is dat je het prima kunt invriezen. Heb je een grote pan gemaakt en houd je wat over? Schep de soep in porties in vriesbakjes en zet ze in de vriezer. Op die manier heb je altijd een voorraadje snert achter de hand voor een dag waarop je geen zin of tijd hebt om te koken. Zorg er wel voor dat je de soep goed laat afkoelen voordat je deze invriest.
Bij het opwarmen van ingevroren erwtensoep is het handig om een beetje water toe te voegen, omdat de soep in de vriezer vaak nog dikker wordt. Even goed doorroeren en je hebt binnen no-time weer een heerlijke kom snert op tafel staan.
Ga jij dit erwtensoep recept maken? Geniet ervan!
Zelf erwtensoep maken is dus een geweldige manier om tijdens de koude maanden van een huisgemaakte klassieker te genieten. Het vergt wat tijd en geduld, maar het resultaat is een heerlijk geurend huis en een smakelijke, dikke kom vol comfort food. Perfect voor na een lange wandeling in de kou of gewoon om lekker op de bank mee op te warmen. Geef je eigen twist aan dit klassieke erwtensoep recept en ontdek hoe lekker zelfgemaakt kan zijn!
Als dit je bevalt, dan kun je misschien nog meer soep recepten uitproberen!
Klik hier als je de video niet kunt zien
Erwtensoep maken
Ingrediënten
- 500 gr spliterwten
- 2 liter water
- 400 gr schouderkarbonades
- 200 gr speklappen
- 2 laurierblaadjes
- zwarte peper
- 2 uien gesnipperd
- 1 knolselderij in blokjes
- 2 winterpenen in blokjes
- 2 preien in halve ringen
- 2 stengels bleekselderij in stukjes
- 2 aardappels in blokjes
- 1 rookworst
- zout
Instructies
- Doe de spliterwten samen met het water, het vlees, de laurierblaadjes en zwarte peper in een grote soeppan.
- Breng het water aan de kook en laat het vlees en de spliterwten 40 minuten zachtjes koken. Haal in de tussentijd het schuim dat ontstaat met een schuimspaan uit de pan.
- Haal na 40 minuten het vlees uit de pan en snijd dit in stukken. Doe ondertussen de ui en de rest van de groenten in de pan en schep dit even goed om.
- Voeg vervolgens het vlees weer toe en breng de soep opnieuw aan de kook. Laat vervolgens de erwtensoep 1,5u zachtjes pruttelen. Het is de bedoeling dat de spliterwten uit elkaar vallen en dat de soep lekker dik wordt, laat de soep dan ook net zolang koken tot de spliterwten bijna niet meer herkenbaar zijn - dit kan maar zo langer dan 1,5u duren.
- Leg als de soep klaar is de rookworst bovenop de soep en doe de deksel op de pan. Laat de rookworst samen met de soep nog even 15 minuten op laag vuur pruttelen.
- Snijd vervolgens de rookworst in plakjes en roer deze door de erwtensoep.
- Breng de erwtensoep op smaak met zout.
Lekker recept hoor! Ik maak erwtensoep altijd in de slowcooker :)
En niet vergeten om het laurierblad er weer uit te halen
De rookwors in plakjes snijden en dan toevoegen ipv eerst in zijn geheel is nog lekkerder. Dan trekt de smaak van de erwtensoep er helemaal in en zijn ze lekker sappig.
Hoe komt men op laurier in snert, past naar mijn mening echt niet, maar ik ben waarschijnlijk ouderwets?
heee meis,
ik heb het lekkere soeppie gemaakt ter voorbereiding van de 3de wereld oorlog. ben toch wel een beetje bang en heb alvast een voorraadje gemaakt en in de kleder gelegt. ik vind de soep super machtig dus ik kan hier vast wel een tijdje mee en de worst is ook lekker stevig
thanksssss xxx
Kan het ook met diepvries erwten gemaakt worden. Kan hier geen split erwten vinden.
Nee, dat zijn twee echt compleet verschillende erwten. Je kunt van diepvrieserwten wel deze lekkere soep maken: https://ohmyfoodness.nl/omf-kookt/cook-the-books-erwtensoep-van-doperwtjes-uit-snelle-klassiekers-met-een-twist/