Alles over Havermout

Havermout lijkt een ware trend te zijn de laatste tijd, iedereen zie je het eten. ’s Ochtends als pap voor het ontbijt, tussendoor in een smoothie of men maakt er koekjes of cupcakes van. Een veelzijdig product kun je wel zeggen en daarnaast erg goedkoop en nog belangrijker: gezond. Maar waarom is dit product de laatste tijd zo populair en wat maakt het zo gezond? OMF legt uit!

Wat is het?
Havermout wordt wel eens verward met ‘haver’. Althans, er wordt vaak gezegd dat het ’tzelfde is, maar dat is niet helemaal waar. Havermout is een superfood dat op talloze manieren kan worden ingezet en je kunt het vinden in het granenschap van de supermarkt. Vaak staat het op een van de onderste planken, naast de Brinta en in de buurt van muesli.  Havermout staat bekend vanwege zijn gezond eigenschappen en veelzijdigheid. Ook al ziet het er vaak niet erg smakelijk uit, veel mensen raken er ‘verslaafd’ aan en eten het iedere ochtend als ontbijt. Het was overigens in de tijd van de Egyptenaren al populair, blijkt uit opgravingen. De Egyptenaren gaven het mee aan de overledenen opdat zij voldoende voedsel zouden hebben om in het leven na de dood zichzelf te kunnen voorzien. De Romeinen gebruikten het liever als voer voor de paarden, maar de oude Grieken gebruikten het weer in toetjes.

Hoe wordt het gemaakt?
Zoals ik net al zei is havermout en haver niet hetzelfde. Havermout wordt namelijk gemaakt uit het graansoort haver. Haverkorrels worden allereerst gewassen en gepeld. Vervolgens worden ze verhit en in stukken geknipt. De verknipte haver wordt uiteindelijk gestoomd en platgewalst. Je kunt dus zeggen dat havermout bestaat uit verknipte, gestoomde en geplette haverkorrels.

Varianten
Havermout wordt in verschillende vormen verkocht die elk hun eigen kooktijd hebben en op een andere manier zijn vervaardigd. Het wordt veelal onderverdeeld in drie soorten:

  • Volkoren: gemaakt van hele haverkorrels. Deze variant heeft een kooktijd van ongeveer 15 minuten.
  • Snelkokend: gemaakt van gebroken haverkorrels met een kooktijd van 5 minuten.
  • Instant: gemaakt van gebroken en voorgekookte haverkorrels. Deze havermout is direct eetbaar.

Geneeskracht
Havermout behoort tot de groep voedingsmiddelen dat Superfood wordt genoemd. Dit betekent automatisch dat het ontzettend veel goede eigenschappen bevat en dus een positieve uitwerking heeft op je lichaam. Ik zal geen uitleg geven bij ieder punt, dan wordt dit artikel wel erg lang, maar ik zal puntsgewijs een aantal dingen noemen waar havermout voor zorgt. Havermout…

  • stabiliseert het bloedsuikerniveau
  • is goed voor het immuunsysteem
  • zorgt voor een snelle en efficiënte stofwisseling
  • draagt bij aan een snellere/betere opbouw van spieren
  • bevat belangrijke vitaminen en mineralen
  • verlaagt het cholesterol

Wat kun je ermee maken?
Als je dan eenmaal hebt besloten om meer havermout te gaan eten -en waarom niet, zie waar het allemaal goed voor is!- is het natuurlijk veel leuker om te weten wat je er dan zoal mee kunt maken. En daarom heb ik een aantal recepten voor je opgezocht die zeker het overwegen waard zijn. Klik op de links onder de afbeeldingen om naar het bijbehorende recept te gaan.

overnight oatsMissFromage – Overnight oats met banaan en hazelnooit

anzackoekjesDuizenden1dag – Anzackoekjes

havermoutkoekjesBeginspiration – Havermout-choco-kokoskoekjes

fruitontbijtCherryFizz – Fruitontbijt

gebakken havermoutMiCook – Gebakken havermout

Heb jij al eens havermout gegeten? Hoe eet jij het ’t liefst?

Join the Conversation

  1. Eline says:

    Heel leuk om te lezen! Ik eet ook elke ochtend havermout, ik doe er wat sojamelk bij en warm het 2 minuten op in de magnetron. Hierna doe ik er appel, kaneel en wat suiker of stevia bij. Erg lekker :)

  2. Hester says:

    Mijn moeder gooit het ’s morgens altijd door haar yoghurt en volgens mij hebben we ook wel eens een appelkruimel gemaakt met havermout. Ik wist niet dat het echt een superfood was! Cynthia van MissLipgloss heeft pas trouwens ook een recept met havermout gepubliceerd, misschien ook wel leuk om naar te linken? :)

  3. I scream beauty says:

    Ik vind het erg lekker! Ik eet het vaak als ontbijt met melk, lijnzaad, chiazaad en kaneel!

  4. Sandra says:

    Leuk artikel!

    Ik ben dol op havermout, helaas mag ik het niet meer dagelijks eten, dus eenmaal per week is het een echte traktatie voor mij :)

  5. Moniek says:

    Ik eet het bijna iedere ochtend met Griekse yoghurt, diepvriesfruit en wat gebroken lijnzaad :)

  6. Daniëlle says:

    Ik vind havermout erg lekker ’s ochtends! Vooral met warme appeltjes en kaneel, of gewoon simpel met vanille en bruine suiker :)

  7. Josianne says:

    Ik heb het net voor het eerst gekocht en ik ben heel benieuwd. Deze recepten komen dus goed van pas :)

  8. Marije says:

    Goed en informatief om te lezen! Tot nu toe heb ik havermout alleen gebruikt voor de apple crumble die ik graag maak. Oeps, meteen in de meest ongezonde vorm dus! Ik ben wel benieuwd naar de overnight oats variant, dus die ga ik eens maken.

  9. Fadoua says:

    Is havermout glutenvrij??

    1. Sabine Author says:

      Niet per se. Haver an sich is van nature glutenvrij, maar doordat het verwerkt wordt in bedrijven waar ook tarwe verwerkt wordt, kan havermout gluten bevatten. Glutenvrije havermout is overigens wel verkrijgbaar.

  10. Ik vind havermout heerlijk ’s ochtends! Vooral met banaan.
    Ik vraag me alleen af wat voor een havermout is de havermout die je bij de AH (euroshopper) koopt? Die heb ik altijd namelijk. Is dat instant? De vlokken zijn namelijk net snippers.

    1. Sabine Author says:

      Ik gebruik hiervoor de havermout van Quaker.

  11. christiaan says:

    hoi , ik wil weten of het wel niet beter is om havermout koud met yoghurt , dan wel toch beter 2min. te verwarmen met melk of water , m.vr.gr. christiaan .

    1. Sabine Author says:

      Het is geen kwestie van beter of niet, maar meer waar je voorkeur naar uit gaat. Door de havermout te verwarmen verandert de structuur en ik kan me voorstellen dat dit lekkerder is van maak. Door de yoghurt roeren kan uiteraard ook, maar kijk daarvoor eens naar dit artikel: https://www.ohmyfoodness.nl/recepten/overnight-oats-met-zomerfruit

      1. carla says:

        Ja mijn vraag is inderdaad ook of de havermout dezelfde werking op het lichaam heeft als je het door de yoghurt doet
        of moet het worden gekookt voor de juiste werking ik probeer hier mijn chlesterol te verlagen. Ik vind het heerlijk door de yoghurt en als pap minder lekker??

      2. Sabine Author says:

        Ik heb wel eens ergens gelezen dat rauwe havermout zwaar op de maag kan liggen en lastig te verteren is. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik havermout nooit rauw eet en hier dus geen idee van heb. Havermout die je kookt of die heeft geweekt is over het algemeen wel makkelijker te verteren.

        Lees ook even dit artikel: https://www.optimalegezondheid.com/de-cholesterolverlagende-eigenschappen-van-havermout/

  12. Iedere dag een kommetje havermouth met sojamelk. Heerlijk. Jammer dat het vermeden moet worden in het bloedgroep o dieet.

  13. Greetje P.B says:

    Heerlijk door yoghurt zet het avond van te voren al klaar in de koelkast.
    En dan smorgens nog ff lekker gepureerde annanas er door met wat pompoenpitolie.
    Of met melk in week zetten en dan koken met theelepel cocosvet erdoor.daarna 1 kiwi in stukjes met theelepel kaneel erdoor hete havermout erop heerlijke winterontbijt.

  14. Gerie says:

    Ik eet elke ochtend havermout in de zomer met magere yoghurt vers fruit en of gemengde noten, ik gebruik als smaakmakers kaneel of gemberpoeder en honing.
    Met koude dagen kook ik een paar min de havermout met karnemelk daarna in een kom met honing en rozijnen met kaneel, met appel en een handje gemengde noten en kaneel is ook erg lekker. Mensen die zich afvragen hoe dat met karnemelk zou smaken, diegene die de grutjes van vroeger kent (mijn moeder kookte dat in karnemelk) maar elke streek deed het anders… ik vond het als kind een traktatie je had een vol en warme buik gevoel :-))
    Soms als ik me een beetje in de lappenmand voel zitten kook ik water die er wat bouillon en wat verse tijm in daarna havermout erbij dat 5 min laten wellen.

  15. Hoi,
    Uit onderzoek blijkt dat er in haver eigenlijk een kankerverwekkende stof zit genaamd: Glyfosaat. Dus iedereen die elke dag havermout eet of andere dingen met haver, let er goed op dat je er niet veel van eet want het kan het lymfestelsel aantasten. Maar opzich wel een goeie website.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close