In de Italië shoplog die een paar weken geleden online kwam hebben jullie kunnen zien dat ik met aardig wat zakken pasta uit Italië naar huis kwam. Het heeft even geduurd voordat ik de eerste pasta gebruikte maar uiteindelijk ging ik aan de slag met Orecchiette. Mazzeltje voor jullie want deze pastasoort is in Nederland ook gewoon verkrijgbaar in de supermarkten tegenwoordig en daarom kun je deze pasta met doperwtenpesto, ricotta en zalm precies namaken. Hoef je er bijna niet meer over na te denken, fijn toch? De combinatie van pasta en pesto is altijd al een van mijn favorieten geweest en omdat Tim een notenallergie heeft en daardoor ook geen pijnboompitjes kan verdragen, maak ik mijn pesto altijd zelf. De laatste tijd probeer ik steeds vaker te variëren met pesto en deze keer maakte ik pesto op basis van doperwten. Hartstikke lekker, de pesto wordt er iets zoeter van dan wanneer je uitsluitend verse basilicum gebruikt! Bovendien vormt deze pesto direct een fijne toevoeging aan je dagelijkse groentebehoefte, verder vind je in dit pastagerecht namelijk geen groenten. Voor het maken van mijn doperwtenpesto gebruikte ik verse doperwten uit de diepvries. Deze heb ik even kort geblancheerd en vervolgens vermalen met de overige ingrediënten. Ik raad je aan om geen doperwten uit blik of pot te gebruiken voor deze pesto. Deze doperwtjes zijn vaak te zacht en te zoet waardoor de pesto lang niet zo goed van smaak wordt dan wanneer je bevroren erwtjes gebruikt. Effies naar de koelvakken dus!
Pasta met doperwtenpesto, ricotta en zalm
Ingrediënten
- 200 gr Orecchiette pasta
- 75 gr doperwten - diepvries
- 15 gr verse basilicum
- 1 teentje knoflook - gepeld
- 2 el olijfolie
- 25 gr Pecorino - geraspt
- 100 gr ricotta
- 300 gr verse zalmfilet
- peper en zout
Instructies
- Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Giet de pasta af en laat hem goed uitlekken.
- Kook de doperwten 5 minuten kort voor en doe ze vervolgens samen met de basilicum, knoflook, olijfolie, Pecorino en wat peper en zout in een hakmolentje of foodprocessor. Maal alle ingrediënten fijn tot een gladde pesto.
- Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan en bak hierin de zalm in ongeveer 6 minuten (bijna) gaar. De zalm gaart zometeen nog wat verder zodra je deze bij de pasta in de pan doet. Snijd de zalm in grove stukken.
- Schep de pasta in de pan waarin je zojuist de zalm hebt gebakken en voeg hier de doperwtenpesto en ricotta aan toe. Schep het geheel goed om en laat de pesto warm worden.
- Schep als laatste de zalm weer door de pasta en breng de pasta op smaak met peper en zout.
- Schep de pasta in diepe borden en sprenkel er desgewenst een beetje citroensap overheen.
Hoi Sabine. Kan ik ook gerookte zalm gebruiken voor dit recept.
Kan ik ook de zalm in de oven doen ipv in de koekenpan? Ik vind het altijd vreselijk als mn huis nog 3 dagen naar vis ruikt.
Zeker, 20-25 minuten op 120 graden Celcius, dan is de zalm heerlijk zacht.
Zou het ook lekker zijn met gerookte zalm even warm laten worden in de saus?
Ja, dat denk ik zeker! Wel de zalm dan op het laatste moment toevoegen zodat deze niet droog kookt. De smaak van de zalm is wel iets intenser dan wanneer je verse zalm gebruikt, maar dat past prima in dit gerecht.