Yes, vandaag voegen we deze Griekse Kofta toen aan onze Koken zonder pakjes recepten.
Nu moet ik eerlijk bekennen dat dit gerecht me niet per se aan Griekenland doet denken, maar lekker is het in ieder geval wel!
Het is een ideale maaltijd om te maken op een doordeweekse dag als je het mij vraagt. Dankzij de enorme hoeveelheid groenten weet je in ieder geval dat je goed bezig bent.
Zoals met al onze recepten die we hebben gemaakt n.a.v. een pakje: schrik niet van de hoeveelheid ingrediënten in het recept. Ik gok dat je de meeste smaakmakers al wel in huis hebt!
Griekse Kofta zonder pakje
Even een kleine disclaimer: ik heb de werkwijze ten opzichte van het pakje een tikkeltje aangepast. Volgens het pakje maak je namelijk met de aangegeven hoeveelheden genoeg voor 2-3 personen, maar wij konden er met zijn vieren ook prima van eten.
De instructies geven aan dat je van het gehakt zes rolletjes moet kneden, maar die zijn dan wel echt heel groot!
Ik vind het persoonlijk lekkerder als de verhouding vlees-groenten op je bord een beetje klopt dus vandaar dat ik ervoor heb gekozen de gehaktmix te verdelen in twaalf gelijke porties. Zo is het vlees een beetje beter te verdelen over de borden en geniet je, wat mij betreft, meer van de Griekse Kofta zonder pakje.
Bijgerechten bij de Griekse Kofta
De Griekse Kofta wordt geserveerd met rijst en hoewel dat van zichzelf al heel lekker is, mis ik toch een klein frisje bij het gerecht.
Wat ik zo lekker vind aan de Griekse keuken is dat bij veel gerechten een flinke lepel yoghurt wordt geserveerd. In het geval van dit gerecht zou ik er denk ik lekkere tzatziki bij maken. Zo’n lepel tzatziki frist de bol een beetje op en maakt het net een tikkeltje spannender. En daar houden we van, toch?
Je zou er ook voor kiezen om tzatziki salade bij de Griekse Kofta te serveren. Dit serveer je dan meer als bijgerecht in plaats van topping, maar dat kan natuurlijk prima.
Enne… ingrediënten als olijven en feta toevoegen aan het gerecht kan natuurlijk altijd hè. Ik vind dat in Griekse recepten altijd een hit.
Griekse Kofta bewaren
Dit gerecht leent zich er uitstekend voor om te bewaren. Het is een ideaal gerecht als je wil foodpreppen, want je kunt het gewoon in een pan of in de magnetron opwarmen.
Ik raad je aan om, mits dit mogelijk is, de rijst en de kofta los van elkaar te bewaren. Bewaar beide onderdelen in tupperware bakjes en zet weg in de koelkast. In de koelkast blijft het zeker 3 dagen goed.
Eventuele leftovers kun je ook prima invriezen. In de vriezer blijft het zelfs een maand of 3 houdbaar.
Laat de Kofta in de koelkast ontdooien en verwarm het daarna in de magnetron of in een pan. Eventueel kun je tijdens het opwarmen een klein scheutje water toevoegen, als je vindt dat het gerecht te droog is geworden.
Griekse kofta kruiden
Voor deze Griekse Kofta maak ik de kofta kruiden zelf aan de hand van de originele verpakking. Dit betekent dat er in mijn kofta kruiden de volgende ingrediënten gaan:
- knoflookpoeder
- komijnpoeder
- uienpoeder
- nootmuskaat
Niet heel veel kruiden en specerijen inderdaad en ik heb ook het idee dat ik door die kruidenmix de échte Griekse smaak een beetje mis. We maken dat later met de sausmix wel weer een beetje goed, maar mocht je in de kofta zelf nou ook een beetje de Griekse smaak terug willen halen, voeg dan een lepeltje paprikapoeder en wat kaneelpoeder aan de gehaktmix toe. Dat doet al een hele hoop!
Een beetje gedroogde oregano zou ook een goede toevoeging kunnen zijn.
Zin in een ander kofte recept?
Ben je nou dol op kofte en heb je zin in een ander kofte recept? Hierbij een paar fijne suggesties!
*Köfte en kofta zijn hetzelfde, het is alleen een andere benaming voor min of meer hetzelfde gerecht. Kefta of Kefte zou je ook nog wel eens tegen kunnen komen.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Zonder pakje: Griekse Kofta
Ingrediënten
- 300 g mager rundergehakt
- 200 g rijst
- 1 tl paprikapoeder
- 5 tomaten – in blokjes
- 1 courgette – in partjes
- 100 ml water
Kruidenmix gehakt
- 2 el paneermeel
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl komijnpoeder
- 1/2 tl uienpoeder
- snuf nootmuskaat
- peper en zout
Sausmix
- 1 el tomatenpuree
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl gedroogde oregano
- 1/4 tl kaneelpoeder
- 1/4 tl kardemom
- peper en zout
Instructies
- Doe het gehakt in een kom en voeg hier alle ingrediënten van de kruidenmix gehakt aan toe. Schep alles goed om en vorm 12 rolletjes van het gehakt.
- Verhit een ruime pan op het vuur en bak hierin de gehaktrolletjes rondom bruin.
- Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking gaar. Voeg het paprikapoeder aan het kookwater toe.
- Doe de tomaten en de courgette bij de gehaktrolletjes in de pan. Bak het geheel zo'n 10 minuten tot de tomaten uit elkaar vallen en de courgette zacht is.
- Doe alle ingrediënten voor de sausmix in de pan bij het vlees en de groenten en schenk hier 100 ml water bij. Roer alles goed door en laat het geheel nog even 5 minuten pruttelen.
- Serveer de Griekse Kofta met de gaargekookte rijst.
Woohoo yes! Dit is mn favoriete pakjeseten en ga dit recept heel snel proberen! Thanks!
Heerlijk dit recept! Veel lekkerder dan uit een pakje.
Misschien door het gehakt ook oregano toevoegen, dit wordt immers veel in de griekse keuken gebruikt en eventueel wat munt. Dit moet het toch echte wel “grieks” doen smaken.
Kan ik ook haricots verts gebruiken ipv courgette
Kan ik ipv courgette sperziebonen gebruiken
Heerlijk!
Ik doe er ook nog bonenkruid door.
Het was heel lekker! Bedankt voor het recept!
Moet er nog olie in de pan?
Dat hoeft vaak niet omdat het gehakt vet genoeg is van zichzelf.
Super lekker, bijna net als het pakje!
Hij was lekker zeg! En wat een super fijn idee dat je het gewoon met de kruiden uit je keukenkastje kunt doen… ik ga nog meer van deze heerlijke recepten proberen hoor! Geen pakjes meer.
En hoe leuk dat je eigenlijk gewoon om de hoek woont! Ga zo door!!!