Vandaag deel ik 10 belegde broodjes voor lunch! Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik zit zelf vaak in fases als het om lunch gaat. Soms ben ik helemaal in mijn cracker-fase, dan weer een yoghurt-fase met granola en fruit en daarna ga ik ineens wekenlang voor broodjes. Herkenbaar? Ik gok van wel!
Als ik bij Workmode in Apeldoorn werk, lunch ik meestal met collega’s en bestellen we aan het eind van de week vaak samen wat lekkers. Echt een cadeautje om de week mee af te sluiten. En soms organiseren we evenementen op kantoor waarbij iedereen iets meeneemt of koopt. Dan staat de tafel vol met zelfgemaakte salades, soepen én natuurlijk belegde broodjes.
Maar zelf maken is natuurlijk net zo leuk, en vaak nog lekkerder. Daarom heb ik hieronder een lijstje gemaakt met mijn favoriete belegde broodjes voor lunch. Van klassiekers tot verrassende combinaties, deze broodjes wil je proberen!

1. Caprese panini met avocado pesto
Een broodje caprese is altijd een succesnummer: tomaat, mozzarella en basilicum zijn gewoon de ideale match. Maar dit recept gaat een stapje verder dankzij de avocado-pesto. Die maakt de panini niet alleen romiger, maar geeft ook een frisse, zachte smaak die perfect bij de kaas en tomaat past. Even onder de grill en je hebt een broodje met van die héérlijke mozzarella draden.

2. Lobster roll tosti
Een lobster roll maar dan in tosti-vorm. Luxe én gemak tegelijk. De vulling is zacht en romig, het brood lekker krokant. Ideaal als je jezelf even wilt verwennen tijdens de lunch. Serveer ‘m met een frisse groene salade of wat ingelegde komkommer. En mocht kreeft iets te fancy zijn, dan kun je ook garnalen gebruiken!

3. Broodje kip van La Place
Iedereen die vroeger wel eens bij La Place kwam, kent dit broodje kip nog. Een zachte bol, gevuld met malse kipfilet en frisse toppings: simpel maar iconisch. Het fijne is dat je eindeloos kunt variëren: voeg avocado toe voor extra romigheid, gebruik een volkorenbol voor wat meer bite of maak er een spicy versie van met chilisaus.

4. Broodje Surinaamse kip
Dit broodje is voor de liefhebbers van pit en kruidige smaken. De Surinaamse kip wordt gemarineerd in een mix van specerijen en krijgt tijdens het bakken een heerlijke sticky saus. Samen met wat frisse groenten op een zacht broodje of pistoletje ontstaat er een mega smaakbom! Maak er een complete lunch van met een kleine kom kippensoep erbij.

5. French onion toast
Dit broodje is geïnspireerd op Franse uiensoep en smaakt alsof je een warme kom soep op een stuk toast hebt gelegd. Gekarameliseerde uien, een flinke laag gesmolten kaas en knapperig brood vormen samen pure comfort food. Mocht je een keer willen variëren: probeer het eens met geitenkaas in plaats van gruyère.

6. Broodje steak tartaar
Op het eerste oog lijkt het misschien op een broodje carpaccio, maar het is een broodje steak tartaar! Een stevig broodje geserveerd met goed kwaliteit vlees, zoete gegrilde paprika en uiteraard een beetje geschaafde Parmezaanse kaas. Echt een heerlijk broodje!

7. Flammkuchen op stokbrood
Met stokbrood, crème fraîche, ui en spekjes maak je in een handomdraai een broodje dat de smaak van flammkuchen perfect nabootst. Even de oven in en je hebt een warm, hartig broodje waar je iedereen blij mee maakt. Voor een vegetarische variant kun je de spekjes vervangen door gegrilde courgette of champignons.

8. Hollandse club sandwich
Een club sandwich is altijd een goed idee en deze Hollandse versie maakt ‘m nét even anders. Laagjes brood worden afgewisseld met frisse ingrediënten en een romige dressing, waardoor je een flinke lunch hebt die je de hele middag een vol gevoel geeft. Serveer ‘m met wat zoete aardappelfriet of een kleine salade.

9. Avocadotoast met parmaham en rucola
Dit broodje mag je mij altijd voorschotelen. Het romige van de avocado, het zoute van de ham en het pittige van de rucola maken het een goede combinatie. Geen parmaham in huis? Vervang ‘m door gerookte zalm voor een andere, maar minstens zo lekkere combi.

10. Broodje sparerib
Dit broodje schreeuwt mijn naam. Malse spareribs, langzaam gegaard en daarna van het bot gehaald, op een broodje met een sticky saus – meer heb je niet nodig. Het resultaat is sappig, hartig en een tikkeltje rommelig. Perfect voor het weekend, liefst met wat servetten in de buurt. En wil je een iets lichtere variant? Dan kun je kippenboutjes gebruiken in plaats van spareribs.
Nog meer lunch-inspiratie?
Met deze belegde broodjes voor lunch kun je alle kanten op. Het leuke aan broodjes is dat je eindeloos kunt variëren met broodsoorten, toppings en sauzen. Zo blijft je lunch altijd verrassend.
Heb je de smaak te pakken? Op Ohmyfoodness vind je nog veel meer inspiratie voor snelle maaltijden en lekkere tussendoortjes. Bekijk hier alle lunchrecepten
Belegde broodjes voor lunch bestellen?
En psst… werk je net als ik in Apeldoorn en wil je jezelf eens trakteren? Dan zijn er volop fijne adresjes om broodjes te bestellen in de stad! Favoriete adresjes voor lekkere broodjes bestellen in Apeldoorn zijn onder andere Rembrandt Apeldoorn, Bollino’s, Fijne Lunch en natuurlijk ’t Bolletje.
Bewaar deze recepten op Pinterest!
Deze recepten opslaan zodat je ze altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
