French Onion toast

Deze French Onion toast is een beetje uit toeval ontstaan. Voor verschillende recepten die ik moest maken had ik gekarameliseerde uien nodig en dus maakte ik een hele buts in een keer, in mijn slowcooker. Met als gevolg dat ik een bak vól gekarameliseerde uien in de koelkast had staan. Hartstikke lekker natuurlijk, maar dan moet je er vervolgens wel iets mee gaan doen.

En toen bedacht ik me dat het wellicht heel lekker is om die zoete uien op een stuk brood uit te smeren, dit te bestrooien met kaas, wat verse tijm… Heel even in de oven zodat de kaas kan smelten en de toast krokant wordt.

Het resultaat van dat experiment was deze French Onion Toast. Waarom de naam? Omdat het me doet denken aan de klassieke Franse Uiensoep, maar dan dus in broodvorm. Hartstikke lekker als je tijd hebt om thuis te lunchen of om in het weekend te maken. En ook top als bijgerecht bij soep.

kaas-ui
french onion toast

Franse uien toast

Franse uien toast dus. Daarvoor moet je eerst wat uien karameliseren. Omdat je voor dit recept maar 4 uien nodig hebt, loont het niet per se de moeite om daarvoor je slowcooker tevoorschijn te halen. Dat zou ik echt pas doen op het moment dat je veel uien nodig hebt voor bijvoorbeeld de uiensoep.

Ui karameliseren in de pan

Omdat uien tijdens het karameliseren enorm in volume afnemen, heb je voor twee grote stukken toast 4 middelgrote uien nodig. Dat lijkt veel, maar geloof mij: veel blijft er niet van over.

Het maakt in dit geval niet uit of je witte of rode uien gebruikt. Rode uien zien er wat mooier uit vind ik zelf en krijgen echt zo’n diep donkere kleur, maar witte uien kunnen dus ook hartstikke prima!

Zoals ik al wel vaker uitgelegd heb, is het karameliseren van uien een tijdrovend klusje. Trek er zeker 30-35 minuten voor uit om de uien zacht te laten garen. Dit doe je het beste in een koekenpan en op middelhoog vuur. Zorg ervoor dat de uien niet echt bakken en dus zo’n krokant randje krijgen, maar juist zachtjes sudderen.

Door dat langzame garen komen de natuurlijke suikers in de uien vrij en krijgen ze de karakteristieke zoete smaak. Je hoeft dus geen suiker toe te voegen! Voor de smaak voegde ik er voor dit recept wel een lepel rode wijnazijn aan toe. Dat zorgt voor een subtiel zuurtje en verdieping van de smaak. Je kunt het echter ook prima achterwege laten.

Ui karameliseren in de slowcooker

Ui karameliseren in de slowcooker kan dus ook! Dat is vooral aan te raden als je een grote batch in een keer moet maken. Stop de uien in de pot van je slowcooker, doe er eventueel een beetje gesmolten boter of rode wijnazijn bij en laat de uien 8 uur op Low zachtjes garen. Boterzacht en heerlijk zoet worden ze ervan en je hebt er dus geen omkijken naar.

Het hele huis ruikt wel naar ui, dus hou hier rekening mee – haha.

Gekarameliseerde uien kun je rustig een week in de koelkast bewaren. Mocht je dus van plan zijn om later in de week het nogmaals te gebruiken, maak dan direct wat meer in een keer.

franse uien toast
franse uien

Kaas-ui toast

Deze kaas-ui toast is een beetje lastig mee te nemen naar je werk, tenzij je daar een oventje of grill apparaat tot je beschikking hebt. In dat geval kun je alle ingrediënten los meenemen. De French Onion toast heb je in 2 minuten gebouwd.

Koud zou ik deze toast niet eten. Het brood wordt toch een beetje soppig en dat is precies niet wat je wilt!

En mocht je nou net zo dol zijn op de kaas-ui combinatie als ik, dan heb ik al veel meer recepten voor je op OMF staan die ongetwijfeld bij je in de smaak valen. Wat denk je bijvoorbeeld van:

  • Kaas-ui pizza, Detroit Style, een lekkere dikke pizza die je klaarmaakt in een ovenschaal. Lijkt qua smaak wel een beetje op deze French Onion toast, maar dan pizzastyle.
  • Kaas-uibrood van croissantdeeg, een hele snelle versie van kaas-ui brood. Ook lekker bij een soepje.
  • No knead kaas-ui brood, een van mijn persoonlijke favorieten want ik vind het heerlijk om brood te maken. Dit is de luie versie, waarbij je het deeg niet hoeft te kneden maar wel lang moet laten rijzen. Leuk weekend projectje en je kunt er eindeloos mee variëren door het toevoegen van kruiden, specerijen, pepertjes etc.
  • Kaas-uibollen, de klassiekers, maar dan lekker zelf gemaakt!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

kaas-ui-toast
No ratings yet

French Onion Toast

Als je dol bent op gekarameliseerde uien en/of Franse Uiensoep, dan vind je deze French Onion toast wellicht ook lekker. Krokante toast met zoete uien, afgetopt met kaas en tijm. Eens iets anders dan een tosti!
Porties2 (grote) stuks
Moeilijkheidsgraad gemiddeld
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 20 minuten
Hoelang te bewaren Direct opeten

Benodigdheden

  • oven met bakplaat of grill

Ingrediënten

  • 4 rode of witte uien – in halve ringen
  • 1 el rode wijnazijn
  • 2 grote plakken rustiek brood
  • 75 g Gruyère – geraspt
  • verse tijm
  • zwarte peper

Instructies

  • Verhit een beetje olie of boter in een koekenpan en doe hier de uien bij. Voeg de rode wijnazijn toe en karameliseer de uien op middelhoog vuur, gedurende 30-40 minuten. Ze moeten helemaal zacht zijn en zoet smaken.
  • Verwarm de oven voor op 200℃ hetelucht.
  • Leg de twee plakken brood op een bakplaat en verdeel de gekarameliseerde uien over het brood.
  • Strooi de geraspte Gruyère over de uien en schuif de toast 10 minuten in de oven, tot de kaas helemaal is gesmolten.
  • Verdeel verse tijm en zwarte peper naar smaak over de French Onion toast.
Gang: lunch
Keuken: Frans
Trefwoord: gekarameliseerde ui, lunchrecept, tosti, warm broodje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close