De laatste maanden hebben jullie al regelmatig lekkere no knead-broden voorbij zien komen hier op OMF. Zelf brood bakken is natuurlijk ook het lekkerste dat er is en ik denk dat no knead broden ook direct mijn favoriet zijn. Met name omdat het groots resultaat oplevert, voor relatief weinig moeite. Dit no knead kaas-ui brood is een van onze favorieten de laatste tijd. De gekarameliseerde ui zorgt voor een lichtzoete smaak en door lekker veel geraspte kaas te gebruiken, creëer je af en toe van die pockets met kaas in het brood. Zó lekker. Het zal je dan ook niet verbazen dat dit brood binnen twee dagen op was. Serveer er een lekker kommetje soep bij en meer heb je niet nodig.
Als ik een recept als deze deel krijg ik regelmatig de vraag of je per se een gietijzeren pan nodig hebt. En ja, eigenlijk wel. Simpelweg omdat dit de warmte een stuk beter geleid en daardoor het brood mooi gaar én knapperig wordt. Maar dat betekent niet dat je direct een dure Le Creuset nodig hebt! De laatste tijd heb ik regelmatig aanbiedingen bij Lidl en Aldi voorbij zien komen voor gietijzeren pannen en ik zou je aanraden die gewoon eens te proberen. HEMA heeft er ook een in het assortiment en die zou het ook prima moeten doen voor dit no knead kaas-ui brood. Zolang er een deksel bij zit, zit je goed!

No knead kaas-ui brood
Benodigdheden
- 1 gietijzeren pan met deksel (22-24 cm)
Ingrediënten
- 2 uien - in halve ringen
- 450 g tarwebloem
- 1 zakje instant gist - 7 g
- 1,5 tl zout
- 350 ml lauwwarm water
- 100 g grof geraspte kaas
Instructies
- Verhit een beetje olie in een koekenpan en karameliseer hierin de uien. Hou het vuur laag, schep regelmatig even om en geef de uien een minuut of 20-30 om lekker zacht en bruin te worden.
- Doe de bloem, gist en zout in een kom en schep de ingrediënten even om.
- Roer met een spatel terwijl je het water langzaam toevoegt. Roer net zolang tot de ingrediënten goed zijn gemengd. Voeg dan de geraspte kaas en gekarameliseerde ui toe en schep nog even goed om. Let op: het deeg is super plakkerig!
- Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg 8 uur in de koelkast rijzen.
- Bebloem het aanrecht en leg hier het brooddeeg op. Vouw en stretch het deeg vier keer (bebloem je handen hiervoor) en leg het op een vel bakpapier. Laat het afgedekt met een theedoek nogmaals 30 minuten rusten.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 220℃ hetelucht en zet de gietijzeren pan vast tijdens het voorverwarmen in de oven zodat de pan ook heet kan worden.
- Til het bakpapier met daarop het brooddeeg op en leg dit in de pan. Maak met een scherp mes een paar inkepingen in het brood (in een patroontje of gewoon een simpele snee over de lengte van het brood) en bak het brood 30 minuten in de oven met de deksel op de pan.
- Verwijder na 30 minuten de deksel en bak het brood nog 10-15 minuten tot de bovenkant goudbruin is gekleurd.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Hoi Sabine,
Ik heb een echt oud bakkers bakblik, zo’n zwaar ijzeren geval .Zou ik dit brood ook daarin kunnen bakken , afgedekt met alufolie?
groetjes Ingrid
Ik denk dat dat wel moet lukken ja!