Groene pokébowl met gemarineerde zalm

Overgewaaid uit het zonnige Hawaii zijn de pokébowls. Ik ga niet meer uitweiden over deze trend want ik geloof dat iedereen inmiddels wel weet wat het is. Pokébowls zijn súper hip en ik snap het, het is kleurrijk, gezond en ziet er feestelijk uit. Toch moet ik heel eerlijk bekennen dat ik pokébowls niet meer en minder vind dan sushibowls. Ok, je zult af en toe wat toppings tegenkomen die je niet per se in sushi zult terugvinden maar qua smaak wijst alles op sushi. Járen geleden maakte ik al eens sushisalade, een immens populair en erg lekker recept. Om in de pokébowl gekte mee te gaan maakte ik een variatie op die salade en dat werd deze groene pokébowl met gemarineerde zalm. Ik gebruikte uitsluitend groene toppings zodat de zalm er lekker uit zou knallen. En dat is gelukt! Deze pokébowl was een hitje hier in huis. Het serveert natuurlijk erg leuk zo in een kommetje en je zult gegarandeerd een paar ooh’s en aah’s aan tafel krijgen.

Het geheime ingrediënt dat deze pokébowls echt een hitje maakte? Zaanse mayonaise. I kid you not.

Groene pokebowls met gemarineerde zalm

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Groene pokebowl met gemarineerde zalm

3.87 van 23 stemmen

Groene pokébowl met gemarineerde zalm

Porties2 personen

Ingrediënten

Voor de salade:

 • 250 gr sushirijst
 • 350 ml water
 • 5 el rijstazijn
 • 1 tl kristalsuiker
 • 1 tl zout
 • 1/2 avocado in blokjes
 • 100 gr edamame’s
 • 1/2 komkommer geschild, kern verwijderd en in halve maantjes
 • 100 gr wakame zeewiersalade
 • 1 bosuitje in ringen
 • Zaanse mayonaise
 • zwarte sesamzaadjes geroosterd

Voor de gemarineerde zalm:

 • 250 gr verse zalmfilet in blokjes
 • 2 el sojasaus
 • 1 el sesamolie
 • 1 el mirin Japanse rijstwijn
 • 1 el zwarte sesamzaadjes geroosterde

Instructies

 • Voeg het water aan de sushirijst in de pan toe. Breng het geheel aan de kook. Doe de deksel op de pan, draai het vuur laag en laat de rijst 10 minuten zachtjes doorkoken. Zet vervolgens het vuur uit en laat de rijst zonder de deksel van de pan te halen 15 minuten rusten.
 • Doe ondertussen de rijstazijn, het suiker en het zout in een steelpannetje. Verwarm dit tot de suiker is opgelost. Voeg het mengsel toe aan de sushirijst en schep het geheel goed door. Laat de rijst volledig afkoelen.
 • Marineer ondertussen de zalm. Doe hiervoor alle ingrediënten bij elkaar in een kommetje en laat de zalm minimaal 2 uur in de koelkast marineren.
 • Schep de afgekoelde sushirijst in kommetjes en verdeel hier de groene toppings overheen. Schep de gemarineerde zalm in het midden.
 • Maak de pokébowls af door de Zaanse mayonaise over het gerecht te 'drizzelen' en strooi de bosuitjes en geroosterde sesamzaadjes over de pokébowls. Serveer ze vervolgens direct.

Join the Conversation

 1. Kelly says:

  Dat ziet er erg lekker uit !

 2. Margot says:

  Heerlijk! Dit wil ik zeker een keer maken na mijn zwangerschap!

  1. Sabine Author says:

   Jaaa, snap ik! Je kunt hem al wel vast maken met tonijn uit blik op geplozen kip!

 3. Dit ziet er echt heerlijk uit, ik ben dol op sushi en dit soort gerechten zijn dan echt favoriet.

 4. Hallo Sabine! Wat een heerlijk recept weer. Ik heb een vraagje: ik maak vaker zelf sushi, maar ik koop hier altijd zalm en tonijn voor bij de vishandel. Kun je de voorverpakte zalmfilets van de supermarkt hier ook voor gebruiken, of kan ik beter naar de vishandel blijven gaan? Xx

  1. Sabine Author says:

   Ik zou lekker naar de vishandel blijven gaan. De ‘verse’ vis uit de supermarkt is vaak al een keer bevroren geweest en is toch aanzienlijk minder goed van smaak. Ik vind die vis zo af en toe prima als ik het ga bereiden, maar voor recepten zoals deze waarbij ik de vis rauw gebruik ga ik altijd naar de visboer.

   1. Dank je wel voor je reactie en handige info! Ik zal zeker naar de visboer blijven gaan :)

 5. jaimyskitchen says:

  Jammie heerlijk!
  Ben zelf ook fan van tonijn in een pokebowl. En stiekem maakt mayo alles lekkerder toch

 6. Marja says:

  Lijkt míj heerlijk, maar hier is het probleem in een recept altijd komkommer…mijn man kan er niet tegen. Zou ik hiervoor in de plaats eigenlijk ook courgette kunnen gebruiken of het maar gewoon weglaten?

 7. Mirin is een Japanse alcoholsoort
  Mirin geen azijn, maar een Japanse alcoholsoort m
  @ Sabine: dit lees ik elders op onternet…in jouw recept staat iets anders..wat is juist?

  1. Sabine Author says:

   Je hebt helemaal gelijk, foutje! Mirin is rijstwijn en dat heb ik gebruikt voor de marinade van de zalm. Ik heb het aangepast in het recept.

 8. Tessa says:

  Erg geslaagd en lekker recept. Ik heb alleen ipv Zaanse mayo de Japanse Kewpie mayo gebruikt en dat was echt een gouden combinatie!

  1. Sabine Author says:

   Oohh dat geloof ik gelijk, heerlijk!

 9. Susanne says:

  Een heerlijke Pokebowl, al een aantal jaar een hit bij ons. We voegen er nog maïs en wortel aan toe. Dank je voor het recept!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close