Deze aspergesalade met ham schreeuwt echt lente, vind je niet? Officieel is het witte aspergeseizoen nog niet gestart, maar aangezien het volgende week alweer Pasen is, wilde ik dit recept toch vast met je delen. Het misstaat namelijk absoluut niet op de paastafel en dit recept kun je ook prima maken met witte asperges uit pot. Dan lever je weliswaar een beetje in op smaak, maar het is een goed alternatief voor het witte goud er weer is.
Dit soort koude salades heb je in een handomdraai gemaakt en kun je al heel goed van tevoren preppen. Bewaar de salade luchtdicht in de koelkast, dan blijft ‘ie zeker drie dagen houdbaar.
Heerlijk om te serveren op verse, harde broodjes of op toastjes tijdens de borrel.
Aspergesalade recept
Ik vind een aspergesalade recept het lekkerst als ‘ie wat frisse lente-ingrediënten bevat. Daarom koos ik er deze keer voor om de dressing voor de helft met Griekse Yoghurt te maken. Die koop ik wel altijd met 10% vet want: meer smaak en lekker romig, maar voel je helemaal vrij om een vetarm alternatief te pakken.
Zoals ik al zei is de aspergesalade het allerlekkerst met verse, witte asperges. Meestal zijn die vanaf begin/half april verkrijgbaar en kun je ze krijgen tot de laatste week van juni. Ik las echter dat ze dit jaar mogelijk een beetje verlaat zijn vanwege de vele regen die is gevallen de afgelopen maanden, dus wellicht moeten we wat langer geduld hebben.
Omdat ik dit recept wel vast met jullie wilden delen, koos ik ervoor om deze keer witte asperges uit pot te gebruiken. Dat smaakte in dit aspergesalade recept overigens prima! Eigenlijk merkte ik het verschil niet heel erg.
Wel kunnen asperges uit pot soms wat zurig zijn, dus zorg ervoor dat je ze goed afspoelt onder de koude kraan en daarna uit laat lekken.
Wees bovendien voorzichtig met het omscheppen van alle ingrediënten. Asperges uit pot zijn een stuk zachter en breekbaarder dan vers gekookte asperges. Je wilt wel dat de asperge zichtbaar blijft in de salade en geen papje veroorzaken, dus een beetje beleid is wel op zijn plek hier.
Witte aspergesalade
Witte asperges gaan natuurlijk perféct samen met ham. Het is toch eigenlijk wel de klassieke manier om ze zo te serveren hè? Ik maakte zelf al verschillende variaties op witte asperges met ham. Wat denk je bijvoorbeeld van:
- Gnocchi met witte asperges & krokante pancetta
- Gegratineerde ovenschotel met witte asperges en beenham
- Witte Aspergetaartjes met rauwe ham
- Witte aspergequiche met ham
Ook in deze witte aspergesalade voegde ik hamblokjes toe en dat maakt de salade wel extra lekker. En het zorgt voor een beetje kleur, het oog wil immers ook wat.
Je zou echter ook heel goed snippers gerookte zalm kunnen gebruiken, ook dat is een perfecte match met witte asperges. Dat heb ik al eens eerder aan je laten zien in mijn recept voor Witte apergeschotel met aardappel en zalm of de heerlijke Witte aspergetaart met gerookte zalm. Het nadeel van gerookte zalm is echter dat die smaak vrij overheersend is. In principe geen ramp, maar als je besluit de aspergesalade langer te bewaren, heb je wel de kans dat de hele salade meer naar zalm gaat smaken dan naar asperges.
Wil je liever een vegetarische variant van de witte aspergesalade? Vervang dan de hamblokjes door walnoten. Die geven direct een lekkere crunch aan de salade.
Koude aspergesalade
Koud is deze aspergesalade het aller lekkerst, dus mocht je verse witte asperges gebruiken, laat ze dan goed afkoelen voordat je ze snijdt en mengt met de rest van de ingrediënten. Het komt bovendien de textuur van de koude aspergesalade ook ten goede als je de asperges niet warm toevoegt. Door de warmte kun je namelijk het romige van de Griekse yoghurt teniet doen en wordt de aspergesalade veel te nat. Zonde!
Bewaar de aspergesalade met ham luchtdicht in de koelkast, daar blijft ‘ie zeker drie dagen goed. Zo kun je hem op ieder moment tevoorschijn halen als je zin hebt in een lekkere lente sandwich of borrelhapje.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Aspergesalade met ham
Ingrediënten
- 400 g witte asperges
- 2 eieren
- 125 g hamblokjes
- 2 lente-uitjes – in ringen
- 2 el Griekse yoghurt
- 2 el mayonaise
- 1 tl mosterd
- 1 el verse bieslook – fijngehakt
- peper en zout
Instructies
- Als je verse asperges gebruikt: snijd 2cm van de onderkant van de asperges en schil ze met een dunschiller. Kook de asperges 10 minuten in kokend water en laat ze helemaal afkoelen. Snijd in de kleine stukken.Asperges in pot: spoel de asperges grondig af en laat ze helemaal uitlekken. Snijd vervolgens in kleine stukken.
- Kook de eieren in 8-9 minuten gaar. Laat schrikken en snijd in grove stukken.
- Meng de asperges met de eieren, hamblokjes en lente ui.
- Roer de Griekse yoghurt door de mayonaise en voeg hier de mosterd, bieslook, peper en zout aan toe.
- Voeg de dressing bij de asperges en schep goed om.