Appelcake recept met havermout

Dit appelcake recept met havermout is enigszins het vervolg op het méga populaire kokos banaan havermoutbrood dat jaren geleden al op OMF verscheen. Die laatste was een recept waar we zelf al heel blij van werden, maar dat het bij jullie ook zo’n enorme hit werd… dat hadden we niet helemaal zien aankomen.

Ook deze appelcake met havermout staat al een poosje op OMF, maar het recept was aan een upgrade toe. Het is een variant op de kokos banaan havermoutcake, maar dan anders. Zeker qua structuur want dit is een luchtiger brood en die met banaan is aardig compact. Doordat ik ruimschoots kaneel heb toegevoegd in combinatie met stukjes appel, is het net appeltaartcake. Maar dan verantwoord!

Rustig van snoepen dus!

appelcake kaneel

Appelcake maken

Appelcake maken is mij niet vreemd. Ik ben al jaren dol op de Appelcake met rozijnen en karamel en ook de Appel-mascarpone cake is heerlijk. Die laatste met name als je dol bent op een smeuïge cake.

Maar de waarheid is: ik heb sinds kort een calorie-track app op mijn telefoon staan. Niet per se omdat ik wil afvallen trouwens, maar wel omdat ik graag iets meer inzicht in mijn eetpatroon wil hebben. Die was de laatste maanden namelijk niet om over naar huis te schrijven.

Ik heb een snoeplade in huis en die ligt steevast vol met koekjes, chocolade en ander lekkers. Veel, véél te vaak liep ik tijdens het werk even naar de snoeplade om daar een koekje uit te grissen en daar mocht verandering inkomen van mij.

Sinds ik zo’n app op mijn telefoon heb, ben ik gek genoeg een stuk makkelijker met het afslaan van tussendoortjes. Sterker nog, ik heb er zelfs plezier in om op zoek te gaan naar verantwoorde snacks.

Deze appelcake met havermout is een goede voor als je wat lekkers bij de koffie wilt serveren, maar niet geluk uit de bocht wilt vliegen met een mierzoete cake of grote koek.

Toegegeven: ik zal nooit zo houden van dit soort gezonde recepten als ik doe van de guilty pleasures, maar voor mijn lijf is dit een stuk beter. En dat is minstens zo belangrijk.

Mocht je in hetzelfde schuitje zitten: deze appelcake maken is een dikke tip.

havermoutcake met appel
appelcake maken

Appelcake kaneel en rozijnen

Een appelcake met kaneel en rozijnen, het klinkt net als appeltaart, vind je niet? Met een beetje fantasie klopt dat ook wel ergens hoor. De smaakcombinatie doet zeker aan een appeltaart denken, alleen is deze cake zoals gezegd, een stukje verantwoorder.

Als je het recept zometeen leest, zul je zien dat je twee eetlepels kaneel moet gebruiken. Dat lijkt veel en misschien denk je zelfs dat het een foutje is, maar je hebt echt zoveel kaneel nodig. Juist die kaneel maakt deze havermoutcake namelijk super lekker. En het zorgt dus voor die appeltaart-sensatie.

Voor de zoetheid voegde ik ook rozijnen toe aan de cake. Normaal gesproken moet je rozijnen eerst in water wellen voordat je ze toevoegt aan een recept, maar deze keer heb ik dat niet gedaan.

Door de rozijnen niet eerst te wellen, nemen ze tijdens het bakken het vocht van de appel en andere cake-ingrediënten op. Hierdoor worden de rozijnen lekker zacht en smaakvol, en zorg je er ook nog eens voor dat de cake niet te nat wordt.

havermoutcake
appelcake recept

Havermoutcake met appel en kaneel

De basis van de havermoutcake bestaat uit… jawel, havermout. Voor dit cakerecept maken we ons eigen havermeel. Dat is super simpel en niet meer dan een kwestie van havervlokken fijnmalen in de foodprocessor of hakmolen. De rest van de havervlokken voegen we toe voor de textuur van de cake.

Heb je nou geen foodprocessor of hakmolen, dan kun je ook gewoon een zak havermeel kopen en dit gebruiken.

Als alternatief voor de havermeel, kun je ook volkoren bloem gebruiken. Houd er wel rekening mee dat dit de uiteindelijke cake waarschijnlijk wat kleffer zou maken. Havermeel heeft de eigenschap om vloeistoffen echt op te zuigen, waardoor de textuur van de cake uiteindelijk net wat anders is. Maar in het geval van cake, vind ik het woordje ‘klef’ nooit negatief!

Lijkt het je nou leuk om vaker met havermout te bakken, probeer dan ook eens onze Havermoutappeltaart of de Havermoutmuffins met nectarine!

havermout cake met appel

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

appelcake met havermout
3.36 van 108 stemmen

Appelcake met havermout

Gezonde snacks zoeken is altijd een uitdaging vind ik, maar deze appelcake met havermout is een topper. Bommetjevol met lekkere ingrediënten en alsnog verantwoord om te snacken.
Porties1 cake (10-12) plakken)
Moeilijkheidsgraad gemiddeld
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur 5 minuten
Waar te bewaren luchtdicht buiten de koelkast
Hoelang te bewaren 3 dagen

Benodigdheden

  • foodprocessor of hakmolen
  • 1 cakeblik (25-30cm)

Ingrediënten

  • 3 kleine appels in kleine blokjes
  • 2 el kaneel
  • 1/2 citroen, alleen sap
  • 300 gram havermoutvlokken tot meel malen
  • 6 eieren
  • 1 rijpe banaan geprakt
  • 1 tl baking soda
  • 2 tl vanille-aroma
  • 6 el honing
  • 50 gram havermoutvlokken
  • 100 gram rozijnen

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte.
  • Meng de blokjes appel met 1 el kaneel en een paar druppels citroensap. Zet apart.
  • Maal 300 gram havermoutvlokken tot meel en mix het meel met de 6 eieren tot een gladde massa. Voeg de banaan, het vanille-aroma, een eetlepel kaneel en de honing toe en mix het beslag nogmaals tot een gladde massa.
  • Voeg nu het overige citroensap en de baking soda toe. Werk vanaf nu snel want het beslag moet nu snel in de oven.
  • Voeg 50 gram havermoutvlokken en 100 gram rozijnen toe aan het beslag en mix het nog even kort. Als laatste voeg je de stukjes appel toe en roer deze voorzichtig door het beslag totdat de blokjes goed verdeeld zijn.
  • Stort het beslag in een met bakpapier beklede bakvorm (31cm) en schuif de cake in de oven voor 45 minuten.
Gang: tussendoortje
Keuken: Hollands
Trefwoord: appelcake, cake bakken, gezonde snack, havermoutcake

Join the Conversation

  1. Nicole says:

    Dat ziet er heerlijk uit. Deze ga ik binnenkort maken. Is hij geschikt om in te vriezen?

    1. Vivian says:

      Ja hoor, dat ga ik zelf ook doen!

      1. Ilijes says:

        Moet je de cake laten afkoelen en ja voor hoelang. Of kan je hem meteen eten?

      2. Sabine Author says:

        Cake moet je altijd even laten afkoelen, het liefst minimaal 30 minuten. Dan wordt hij ook nog wat steviger.

  2. Ilijes says:

    Kan je de cake ook een dag van te voren bakken dat er ongeveer 24uur tussen zit dat je hem op eet? En zo ja in de koelkast bewaren of gewoon op kamertemparatuur?

    1. Sabine Author says:

      Ja hoor, dat kan. Luchtdicht bewaren buiten de koelkast!

  3. Kelly says:

    5 sterren
    Hoi Vivian,

    Ik heb de cake gemaakt en hij smaakt echt super lekker! Bedankt voor het fijne gezonde recept.

    Groetjes,

    Kelly

  4. Esmée Duiveman says:

    Hoihoi, twee theelepels kaneel denk ik? Of echt twee eetlepels?

    1. Chris says:

      2 eetlepels minimimaal. Heerlijk. Ik doe er ook nog speculaaskruiden bij…

  5. Hoi hoi,

    Onwijs lekker recept! Wat zijn de voedingswaarde van deze cake per plak?:)

    1. Sabine Author says:

      Ik heb geen idee, daar houden we ons niet zo mee bezig.

  6. Goede morgen,

    Ik ben deze cake nu aan het maken! Heb hem nu in de oven staan…heb hem wel veganistisch gemaakt, met rijstdrink en chiazaadjes en lijnzaad( is een mix)’en heb er ook nog een halve zoete aardappel door gedaan, wat blokjes zoete aardappel en helft van gekookte zoete aardappel geprakt, en twee geprakte bananen omdat ik ook meer meel heb…havermeel en speltmeel en beetje sojameel, de losse havermout vergeten…maar maakt ook niet uit, zit al genoeg meel in…en beetje van de appelblokjes bovenop de cake gedaan…en oh ja ook nog wat gehakte amandelen door beslag geroerd…en ook nog het vocht van de zoete aardappelen…want als je geen eieren er in doet, heb je meer vocht nodig!
    Heb ook nog paar muffinvormpjes met het beslag gevuld, die kan ik mooi meenemen naar mn werk…heel makkelijk! Nou ben heel benieuwd hoe hij smaakt!”’vast lekker!! Want hou van appel en rozijnen in cake of brood!
    Groetjes,Coby

    1. Sabine Author says:

      Kortom: je hebt er een heel andere cake van gemaakt haha. Creatief hoor!

  7. Ik zou het recept heel graag proberen maar hier zijn we geen liefhebbers van rozijnen,door wat zou ik die kunnen vervangen?

    1. Sabine Author says:

      Abrikozen, krenten, chocolade, noten… Eigenlijk door alles wel.

  8. Sonja van Gisbergen says:

    Komt de cake hoog of moet er bakpoeder in en hoeveel

    1. Nee, er hoeft geen bakpoeder in want je gebruikt al baking soda. Dit zorgt voor wat meer lucht in de cake. Je kunt het echter niet vergelijken met een luchtige roombotercake, deze appelcake met havermout is een stukje compacter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close