Toen ik laatst aan de gang ging met het artikel over 5 fijne stamppotjes voor dit najaar, besefte ik me ineens dat mijn meest favoriete stamppot allertijden hier niet bij stond: de Zuurkool stamppot. Zuurkool stamppot (ik noem het gewoon zuurkool) is iets dat we vroeger regelmatig aten, we waren er namelijk dol op thuis. Helaas woon ik nu met een man samen die walgt van zuurkool. En dan wel in zo’n mate dat hij bijna over zijn nek gaat wanneer ‘ie het ruikt. Om die reden maak ik het nooit meer en hoewel mijn moeder af en toe een prakje bewaarde, mistte ik het toch. Gelukkig was de Mr. laatst een hele dag van huis en dus greep ik deze kans met beide handen aan om zuurkool te maken. En vandaag deel ik dit doodeenvoudige recept met jullie.
Wat heb je nodig? (4 personen)
- 1 kilogram kruimige aardappelen
- 1 pakje zuurkool naturel (500 gram)
- 250 gram gerookte spekblokjes
- zout
- witte peper
Voor erbij:
- rookworst of braadworstjes
- zuurkoolspek
1. Schil de aardappelen en snijd deze in stukken. Was ze goed onder de koude kraan om zetmeel te verwijderen.
2. Zet de aardappelen onder een laagje water en leg hier de zuurkool (zonder verpakking) bovenop.
3. Doe de deksel op de pan en kook de aardappelen (en zuurkool) in 20 – 25 minuten op middelhoog vuur gaar.
4. Bak ondertussen de spekblokjes in een droge koekenpan knapperig. Laat de spekblokjes uitlekken op een stuk keukenrol.
5. Bereid ook de rookworst en het stuk zuurkoolspek volgens de aanwijzingen op de verpakking.
6. Giet de aardappelen met de zuurkool af zodra deze gaar zijn. Stamp het geheel met een aardappelstamper fijn.
7. Breng de zuurkool op smaak met zout en witte peper. Doe de gebakken spekblokjes erbij in de pan en roer het geheel goed door.
8. Serveer de zuurkool direct met een stukje rookworst en spek.
Gouden tip: de zuurkool is nóg lekkerder wanneer je deze een dag van te voren maakt en de volgende dag lichtjes opbakt in een koekenpan.
Opgebakken zijn stamppotten altijd nog lekkerder he!
Mmmmmmmmmmm, zuurkool stamppot! Ik heb de afgelopen weken al verschillende stamppotten gegeten, maar zuurkool is de volgende! Lekker met spekjes en een verse rookworst van de Lidl
toch geen rookworst van de lidl.. rookworst van de hema zult u bedoelen
Hahah, helaas is zuurkool ook echt niet mijn ding. Walgen is een groot woord, maar ik eet het echt niet.
Ik heb echt nog nooit zuurkool gegeten. Komt omdat mijn moeder er niet van houdt. Ik heb ook werkelijk geen flauw idee wat ik bij de smaak moet voorstellen. Lekker ziet het er wel uit, ben gek op stamppotjes!
Super dit receptje. Hier in België eten we zuurkool helemaal anders. En ik wou al een hele tijd dit eens proberen. Hij komt deze week op het menu.
Nooit zuurkool samen met de aardappels koken en er al helemaal niet bovenop leggen. Door de ‘zure’ zuurkool worden bepaalde aardappelen niet gaar.
Nooit last van gehad!
Door mijn zuurkoolstamppot schep ik een pan vol gebakken ui, knoflook, kleingesneden paprika’s (in 3 kleuren), spekreepjes en flink wat stukken appel. Die stoof ik allemaal in de pan waarin ik ook een ring verse worst heb gebakken. Alles in het zelfde braadvet dus. En natuurlijk maak ik het ineens voor 2 of 3 dagen want er is niks heerlijkers dan de dag nadien opgebakken zuurkoolstamp te eten.
Je kan het zo gek niet verzinnen maar zuurkoolstampot is op zoveel manieren te maken als er smaken zijn.
Maar de echte zuurkool is aardappelen zuurkool uit het vat en rookworst.
Wat je er nog bij wilt toevoegen is naar eigen fantasie en smaak.