5 Fijne stamppotjes voor het najaar

Na wat leek op een fijne nazomer moeten we er nu toch echt aan geloven. De temperaturen gaan omlaag, er komt steeds meer regen uit de lucht vallen: het is herfst. Herfst betekent echter wel dat het weer tijd wordt voor stamppotjes en daar houd ik van! Eigenlijk kunnen stampotten tegenwoordig natuurlijk het hele jaar door worden gegeten (kijk maar naar deze lente preistamppot bijvoorbeeld) maar ik vind ze toch het aller lekkerst in de herfst en de winter. Omdat er op OMF inmiddels meer dan 700 recepten gepubliceerd staan kan ik me voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom zet ik vandaag 5 fijne stamppotjes voor het najaar op een rij. Dit zijn mijn favorieten voor deze herfst!

1. Spitskoolstamppot

SpitskoolstamppotDeze spitskoolstamppot is een hit onder de foodbloggers, velen hebben hem namelijk al gemaakt. En terecht, het is een bijzonder lekker stamppotje namelijk. Het fijne van deze stamppot is dat je er werkelijk ieder stukje vlees bij kunt serveren waar je zin in hebt. Je zit dus niet vast aan rookworst! Sterker nog, kies voor een lekker pittig stukje vlees. Ideale combinatie!

2. Oosterse preistamppot

Oosterse preistamppotToen ik de oosterse preistamppot ging maken was dit niet meer dan een probeersel. Het klinkt ook nogal gek vind je niet? Champignons en sojasaus in een stamppot verwerken? Echter resulteerde dit in een verrassend gerecht dat voor mij nog steeds een favoriet is. Ik moet hem snel maar weer eens gaan maken!

3. Stampandijvie met gehaktbal

StampandijvieStampandijvie is een favoriet hier in huis. Ik ben dol op de smaak maar ook op de textuur! Waar sommigen de andijvie koken voordat ze het door de aardappels stampen (waarom?!) houd ik van de rauwe smaak en de knapperige textuur. Heerlijk met wat spekjes en een rauw uitje. Met een klein beetje boter en melk maak je de aardappels smeuïger en hiermee komt de textuur van de andijvie nóg beter naar voren. Jam!

4. Hutspot

HutspotHutspot, wij zijn er hier thuis gek op. Mijn moeder trouwens ook maar omdat mijn vader het niet lust kookt ze het nooit voor zichzelf. Ik maak dan vrijwel altijd iets extra’s zodat ik een beetje aan haar kan geven. Van mamma krijg ik dan weer een beetje zuurkoolstamppot, want dat lust Tim niet. Haha! Hutspot is samen met stampandijvie een van de makkelijkste stamppotjes om te maken. Je hebt er bijna geen ingrediënten voor nodig. Op de foto hierboven heb ik hem trouwens opgebakken, dan is ‘ie wat mij betreft nóg lekkerder.

5. Boerenkoolstamppot met gerookte kip

Boerenkool met gerookte kipUiteraard kan boerenkoolstamppot niet in dit lijstje ontbreken, dit is de stamppot die mij het meest aan thuis doet denken. En fijn ook: het is lekker budgetproof en alle ingrediënten zijn in de supermarkt verkrijgbaar. Hoewel het dankzij het moeten koken van de boerenkool iets meer tijd vergt, is dat het dubbel en dwars waard. Houd je wat over? Bak het dan de volgende dag op in de koekenpan, te lekker!

Wat is jouw favoriete stamppot voor dit najaar?

Join the Conversation

 1. Karin says:

  Oh wat fijn, het is weer stamppot weer, wordt ik blij van! Ik mis wel zuurkool in dit rijtje :)! Dat is mijn absolute favoriete stamppot!

  1. Sabine Author says:

   Bij mij denk ik ook wel hoor… Ik maak hem alleen nooit omdat de man des huizes over z’n nek gaat bij alleen al de geur haha. Binnenkort staat ‘ie hier echter weer eens op tafel, als ik alleen eet!

 2. Susanne says:

  Hmm, heerlijk die stamppotjes! Ik dacht dat ik mijn favo spitskoolstamplot had gevonden (met kerriepoeder, ananas en hamreepjes) maar deze klinkt ook wel erg lekker!

 3. Eline says:

  Stamppotjes zijn heerlijk! Hutspot is mijn all time favorite!

 4. Bettie says:

  Ik houd niet van spitskool, maar die van boerenkool en prei zien er wel lekker uit.

 5. Hester says:

  Wij hebben alweer een paar keer boerenkool gegeten, is toch best lekker! Zuurkool vind ik persoonlijk wel iets minder, mijn opa’s hutspot is dan echt weer heerlijk (maar dat komt omdat er ladingen jus doorheen gaan natuurlijk haha). Het nadeel aan stamppotten vind ik altijd dat elke hap hetzelfde is (vooral bij ‘saaie’ stamppoten als boerenkool en zuurkool), dan zit ik veel sneller vol dan bij een pastagerecht met verschillende soorten groenten, een saus en vlees. Die Oosterse preistamppot ziet er wel lekker gevarieerd en gevuld uit, dus die wil ik wel eens proberen! Je bent het linkje in de inleiding trouwens vergeten in te voegen.

  1. ik maak van de andijvie altijd een feestje: kaas, spekjes, mosterd, zilveruitjes, worst…geen saaie hap meer :)

   1. Sabine Author says:

    Hmm, klinkt heerlijk!

 6. Sabrina says:

  Ik hou van stampotjes, zeker als het weer een beetje slecht is haha! Leuk artikel!

 7. MySimplySpecial says:

  Nu heb ik trek in stampandijvie, maar dan met tomaatjes en kaas erdoor!

  1. Sabine Author says:

   Zo heb ik het nog nooit geprobeerd! Kaas is overal lekker door als je het mij vraagt ;)

 8. Diana says:

  Dat vind ik nou zo fijn aan dit seizoen, we kunnen weer volop stamppot maken! Hutspot is mijn favoriet, maar eigenlijk vind ik alle stamppotten lekker.

 9. Roxanne says:

  Ik houd van stamppot! Bij mijn ouders thuis aten we ook alleen wortel stamppot als mijn vader niet mee at haha ;)
  Prei stamppot vind ik ook erg lekker, en snijbonen stamppot met hachee <3
  Als ik wel zin heb in boerenkool, maar dan iets anders, maak ik boerenkool ovenschotel, ook heerlijk!

 10. milou says:

  Hmm het ziet er allemaal lekker uit! Ik kan niet wachten tot het dalijk echt koud weer wordt, dan vind ik stamppotjes nog lekkerder! :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close