Deze mini quiche lorraine is echt ideaal als je een uitgebreid (hapjes) diner of brunch organiseert. Het recept staat al een paar jaar op Ohmyfoodness en ieder jaar rond de feestdagen is het weer een van de populairste recepten hier op de blog.
En dat snap ik! Makkelijk om te maken en een gevalletje al-tijd goed. Tel daarbij op dat je de mini quiche lorraine ook nog eens goed van tevoren kunt preppen en makkelijk kunt maken, en het plaatje is helemaal compleet.
In dit artikel geef ik je iets meer informatie over de Franse Quiche Lorraine en geef ik je tips om het recept aan te vullen met eventueel wat meer groenten.
Quiche lorraine recept in het klein
Ik ben eigenlijk helemaal niet zo’n quiche-bakker.. Er zijn mensen die dól zijn op hartige taart (ja, da’s héél officieel iets anders dan quiche maar ik vind het allemaal een pot nat) maar zelf heb ik er gewoon niet zoveel mee.
Ik vind het zo lastig als avondeten! Alleen een punt taart naar binnenwerken vind ik mwah en ik heb ook niet altijd zin in een salade erbij of een soepje. Voor een uitgebreide lunch of als partysnack vind ik echter wél weer ideaal. En bovendien valt het ook altijd in de smaak.
Nu kan ik het me voorstellen dat je niet altijd zin hebt om een hele taart op tafel te zetten en daarvoor zijn deze mini quiches ideaal. Ze zijn een stuk sneller klaar in de oven en het presenteert ook net wat leuker vind ik.
Ik maakte zelf mini quiche Lorraine omdat ik gek ben op spekjes in hartige taart maar uiteraard kun je erin stoppen wat je maar lekker vindt.
Zo maak je mini quiche lorraine
Wil je graag zien hoe ik de mini quiche lorraine heb gemaakt? In de video hieronder neem ik je stap voor stap mee in het hele recept.
Zoals altijd vind je onderaan dit artikel het uitgeschreven recept.
Klik hier als je de video niet kunt zien
Quiche Lorraine – Frans recept
Quiche Lorraine is een echte Franse klassieker en misschien wel een van de makkelijkste quiches om zelf te maken.
Voor de bodem van Quiche Lorraine wordt altijd een soort zanddeeg gemaakt waarmee je een zachte, ietwat korrelige taartbodem krijgt. Omdat ik voor gemak wilde gaan, koos ik ervoor om voor deze mini Quiche Lorraine, hartig taartdeeg te gebruiken. Dat is een stukje compacter, maar wel heel lekker.
De authentieke Franse Quiche Lorraine wordt gemaakt met een mix van eieren, room, vaak een beetje geraspte gruyère en gebakken spekblokjes.
Uiteraard kunnen de spekblokjes in dit mini Quiche Lorraine recept ook niet ontbreken. Die zorgen immers voor de meeste smaak!
Verder voeg ik maar weinig andere ingrediënten aan de mini quiches toe. Mocht je dat willen, dan je nog een gebakken uitje aan de vulling toevoegen of uiteraard wat spelen met groenten.
Zie ter inspiratie bijvoorbeeld mijn Quiche Lorraine uit de springvorm of Quiche Lorraine, maar dan healthier. Aan die laatste varianten heb ik meer groenten en minder vet toegevoegd en nog altijd is dat recept ook erg lekker.
Zie voor hier een overzicht van al onze quiche recepten.
Mini quiches van tevoren maken of bewaren
Mocht je de mini quiches van tevoren willen maken dan kan dat. Bewaar ze, nadat ze zijn afgekoeld in een luchtdichte verpakking in de koelkast en krik ze vlak voor het serveren nog 5 – 10 minuten op in de oven.
Je kunt deze mini quiche lorraine ook heel goed invriezen! Zorg er dan wederom voor dat je ze past invriest, nadat de quiches volledig zijn afgekoeld.
Je kunt ze bevroren opwarmen in de oven of eerst in de koelkast laten ontdooien voordat je ze weer opkrikt.
In de koelkast zijn de mini quiches zeker twee tot drie dagen houdbaar. Het vet uit de spekblokjes en de kaas zorgt ervoor dat de quiches niet zo snel bederven. In de vriezer kun je ze rustig 3 maanden laten liggen.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Mini quiche Lorraine
Benodigdheden
- muffin bakvorm
- beslagkom
- garde
Ingrediënten
- 3 plakjes hartig taartdeeg
- 1 el paneermeel
- 175 gr spekblokjes
- 3 eieren
- 150 ml kookroom
- 75 gr geraspte kaas bijv. gruyère
- 1 tl provençaalse kruiden
- peper en zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200°C en vet een muffinvorm in met een beetje olie.
- Rol de plakjes hartig taartdeeg uit op een licht bebloemd aanrecht tot ze ongeveer twee keer zo groot zijn. Snijd de plakjes in vieren en drapeer ieder kwart in een muffinvormpje.
- Verdeel het paneermeel over de bodem van de deegcupjes en leg hier vervolgens de spekjes bovenop.
- Klop de eieren samen met de rest van de ingrediënten op. Zorg ervoor dat je een klein beetje geraspte kaas achterhoudt.
- Schenk de deegcupjes voor ongeveer 2/3 vol met het eiermengsel.
- Strooi de overgebleven geraspte kaas over de mini quiches en bak ze vervolgens in het midden van de oven in 20 – 25 minuten helemaal gaar.
Ziet er heerlijk uit! ik vind dit ook altijd leuk om te delen op een verjaardag
Ziet er superlekker uit! Wij maken ook vaak quiche. Maar pasta heeft bij ons toch wel de overhand.
Ik heb precies hetzelfde! Ik vind zo’n punt hartige taart veel te zwaar als maaltijd en ik weet ook nooit wat ik erbij moet maken. Maar kleine quiches voor bij een brunch is wel super leuk!
Handig voor een groot gezin (6 kids) met ieder een andere wens voor de vulling. De een lust geen vis, de ander geen spek… zo heeft ieder wat wils
Hoe groot is de doorsnede van jouw deegcupjes?
Ik maak ze in een muffinbakvorm dus ja, wat is daar de doorsnede van… 4-5 cm ongeveer?
wat een makkelijk en heerlijk recept Sabine! Zalig waren ze. De tip van het uitrollen van het hartige taartdeeg vond ik super. Niet zo’n dikke deegrand; veel krokanter en minder zwaar. Dit recept ga ik zeker vaker maken. Dank je wel!
Wat fijn om te horen!
Hoelang van tevoren kun je ze maken? Ik wil ze graag als voorgerecht tijdens de kerstdagen serveren, ze lijken mij heerlijk!
Kan je ook bladerdeeg gebruiken voor de mini quiches?
Jazeker!
Ze zijn heerlijk. Ga ze voor Oud & Nieuw ook maken.
Hoi, had de vormpjes met olie ingevet, kreeg de quiches en niet meer uit. De volgende 12 had ik met boter en bloem gedaan en toen vielen ze er met gemak uit !