Ik ben niet iemand die groot fan is van courgette, maar het werd tijd voor een courgettesalade recept. Ik vind gerechten met rauwe courgette er namelijk altijd zo feestelijk uitzien! Courghetti bijvoorbeeld, is één van de zomerse recepten met courgette die we in de zomermaanden vaak eten. Ook Viv maakt regelmatig recepten met courgette, maar een lekkere zomersalade met courgette ontbrak tot op heden nog.
Het voordeel van rauwe courgette in een salade gebruiken is dat de groente zorgt voor instant frisheid en een knappertje. Super fijn! Precies wat je nodig hebt op warme zomerdagen. En laten we eerlijk zijn, wie houdt er (met warme dagen) niet van een gerecht dat super eenvoudig te maken is? Voor deze rauwe courgettesalade heb je maar weinig ingrediënten nodig en toch ziet het geheel eruit als een flink aangeklede salade. Een ideale salade om te serveren als bijgerecht.
Rauwe courgettesalade
Misschien vraag je je af: kan ik courgette rauw eten? Het antwoord is een volmondig ja! Rauwe courgette is niet alleen veilig om te eten, maar het is ook verrassend lekker. Het heeft een milde smaak en een knapperige textuur, wat het een uitstekende toevoeging maakt aan salades. In dit recept snijden we de courgette in dunne linten, wat zorgt voor een mooie presentatie en een aangename textuur. De frisse, groene tinten van de courgette vormen een prachtig contrast met de gouden bacon, waardoor het gerecht een lust voor het oog is. Sowieso vind ik dit een goede tip als je het leuk vindt om extra aandacht te schenken aan tafelstyling. Probeer contrasten in kleur te gebruiken!
Andere lievelingsrecepten met courgette
Courgette is ongelooflijk veelzijdig en kan in verschillende gerechten worden gebruikt. En zit boordevol goede dingen, daarover lees je meer hier!
Hier zijn een paar andere favoriete recepten met courgette:
- Courgette koekjes: een heerlijk recept voor Griekse courgettekoekjes, ook wel bekend als Kolokithokeftedes, waarin courgette gecombineerd wordt met kruiden en feta voor een smaakvolle snack of bijgerecht.
- Gevulde courgette: uitgehold en gevuld met knoflookgarnalen een een flinke portie kaas. Normaal vind ik gevulde courgette een beetje saai, maar deze is héérlijk. Een perfect bijgerecht dat snel te maken is en heerlijk is om te eten met bijvoorbeeld een lekker rijst recept.
- Courgette omelet: een courgette omelet is een gezond gerecht waarbij dun gesneden of geraspte courgette wordt gemengd met geklopte eieren en vervolgens gebakken tot het luchtig en goudbruin is. Je kunt ‘m verder aanvullen met kruiden zoals dille of basilicum, kaas zoals feta of cheddar, en andere groenten naar keuze voor extra smaak en textuur. Ik heb in dit recept gekozen voor ui, knoflook, oregano & witte kaas. Een courgette omelet vind ik lekker om zowel warm als koud te eten.
Liever een vegetarische courgettesalade?
Voor een vegetarische variant van deze courgettesalade, kan de bacon eenvoudig worden weggelaten of vervangen door een vegetarisch alternatief. De bacon zorgt in deze courgettesalade voor kleur en een ziltige smaak, maar je zou het prima kunnen vervangen als je liever vegetarisch wilt eten. Eigenlijk is iedere zachte kaas een goede vervanger. Denk aan feta of geitenkaas. De rest van de courgettesalade is heel fris, dus het is wel lekker als je een ziltige tegenhanger hebt. Feta en geitenkaas gaan ook goed samen met de geroosterde pijnboompitjes of walnoten. Die pijnboompitjes moet je wel echt even roosteren trouwens. Dit doe je gewoon in een droge koekenpan. Wel even bij blijven, pijnboompitjes staan erom bekend om in 1 seconde van rauw naar verbrand te gaan, haha. Geroosterde pijnboompitjes kun je prima in een (goed!) afgesloten potje bewaren dus je kunt ervoor kiezen om iets meer pitjes te roosteren dan waar het recept om vraagt.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Courgettesalade met bacon & pijnboompitjes
Benodigdheden
- kaasschaaf of mandoline
- vel keukenrol
Ingrediënten
- 50 g ontbijtspek
- 50 g pijnboompitjes
- 2 courgettes – in dunne repen geschaafd
- 1 hand veldsla
- 4 el kiemgroenten
- sap van 1 citroen
- 1 el extra vergine olijfolie
- peper en zout
Instructies
- Verhit een droge koekenpan op het vuur en bak hierin de ontbijtspek knapperig. Laat uitlekken op een vel keukenrol.
- Rooster de pijnboompitjes in het achtergebleven spekvet.
- Doe de courgetteslierten samen met de veldsla en kiemgroenten in een kom.
- Snijd de plakjes ontbijtspek in reepjes en doe deze samen met de geroosterde pijnboompitjes bij de rest van de ingrediënten in de kom.
- Roer het citroensap door de olijfolie en voeg hier peper en zout aan toe.
- Schenk de dressing bij de salade in de kom, hussel even om en serveer direct.
Goed recept, ik doe er nog wat geraspte parmezaan over lijkt me ook lekker