Als er één salade is die me nooit verveelt, dan is het wel de Caesar salade. Klassiek, romig, hartig… Gewoon al-tijd goed. En hoewel je ‘m misschien vooral kent met krokante croutons en kip, kun je er eindeloos mee variëren. Zo maakte ik laatst deze Caesar salade met witte asperges uit de oven – een heerlijke seizoens-twist op een echte klassieker.
Zodra het aspergeseizoen aanbreekt, wil ik er álles mee maken. En geloof me: deze salade is er eentje die je keer op keer gaat maken. Perfect als lunch, maar ook lekker als lichte avondmaaltijd.

Caesar salade recept
De basis van een goede Caesar salade is simpel, maar perfect en daarom zou je er eigenlijk niet teveel aan moeten sleutelen. Ik gebruik voor de salade altijd Romaine sla, gebakken kippendijen, Parmezaanse kaas en natuurlijk een lekkere (klassieke) dressing. Voeg daar een gekookt eitje aan toe, knapperige croutons èn – in dit geval – geroosterde witte asperges, en je hebt een bord vol lekker eten met een frisse twist.
Deze versie an de Caesar salade zit bomvol smaak. De kipdijfilets zijn sappig en kruidig, het spekt zorgt voor een zoute crunch en is wat mij betreft absoluut onmisbaar. De witte asperges maken het gerecht vervolgens net even wat chiquer en passend bij deze tijd van het jaar. En die dressing… dat is gewoon een topper. Ik maak hem vaak voor tal van andere salade recepten.
Het mooie van een Caesar salade is dat je het ook een beetje mag aanpassen aan wat jij lekker vindt. Geen fan van ansjovis? Laat ze achterwege (al geeft het wél die kenmerkende umamismaak). Wil je het vegetarisch houden? Skip de kip en spek, en voeg geroosterde kikkererwten toe voor crunch.

Caesar salade met kip
Een Caesar salade zonder kip voelt voor mij toch een beetje incompleet. Zeker als het als hoofdgerecht moet dienen. Knapperig gebakken kipdijfilet past perfect bij de romige dressing en frisse sla. Je kunt kipfilet gebruiken als je dat fijner vindt, maar dijfilet is vaak nét wat sappiger.
Je kunt de kip in een koekenpan bakken, maar zelf schoof ik de dijfilets bij de witte asperges op de bakplaat. Net zo makkelijk! Je kunt de kip ook vooraf kruiden met paprikapoeder of knoflookpoeder voor wat extra smaak, maar ik vond peper en zout voldoende. Er zitten immers al genoeg andere smaakmakers in de salade.
Ook zo dol op Caesar salade maar wil je er nog wat meer mee variëren? Dan vind je onderstaande recepten misschien ook lekker!
- Caesar stamppot
- Caesar Salad Kapsalon
- Caesar Salad met yoghurtdressing
- Gegrilde Caesar Salad
- Caesar Salad on a stick
- Caesar Salad wrap met gefrituurde kip
Caesar salade dressing
Zonder Caesar dressing geen Caesar salade. En nee, dat is niet zomaar een dot mayonaise. De originele saus is romig, fris, zout en een tikkeltje pittig. Wat er in een klassieke Caesar salade dressing hoort? Dit is ‘m:
- Mayonaise als basis (of eigeel met olie als je helemaal zelf aan de slag wil)
- Citroensap voor de frisheid
- Ansjovis voor die ‘umami smaak’. Wees niet bang dat je een enorm vissige smaak aan de dressing krijgt, dat is echt niet het geval!
- Knoflook, zonder knoflook geen smaak als het aan mij ligt.
- Een paar druppels Tabasco of worcestersaus
- Peper, zout (minimaal, want ansjovis is al zout!) en een beetje olijfolie om het glad te maken
Alles bij elkaar zorgt voor die herkenbare, rijke smaak waar je geen genoeg van krijgt. Het fijne is: je kunt ‘m makkelijk van tevoren maken en in de koelkast bewaren. De smaken worden dan zelfs nog intenser.
Geen zin om zelf aan de slag te gaan? De Caesar dressing van Cardini’s is een prima alternatief.

Caesar salade met asperges uit de oven
Het idee voor deze variant met witte asperges ontstond midden in het aspergeseizoen – die paar maanden per jaar waarin witte goud in overvloed is. Ik wilde iets anders dan de klassieke combinatie met ham en ei, en besloot mijn favoriete salade ermee op te leuken. En dat werkte dus fantastisch.
Witte asperges bereiden in de oven is supersimpel. Schil ze goed, snijd een klein stukje van de onderkant af en leg ze op een bakplaat. Besprenkel met olijfolie, een snufje zout en eventueel wat tijm of citroenrasp. Rooster ze vervolgens 30 minuten op 180 graden, tot ze zacht zijn en een beetje gekarameliseerd aan de randjes.
Deze manier van bereiden geeft de asperges een nootachtige smaak en een fijne bite – precies wat je wilt in een salade. Combineer dat met de zoute spekjes, het romige eitje en die dressing, en je hebt een next level Caesar salade op je bord.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.


Caesar salade met witte asperges
Benodigdheden
- bakplaat met bakpapier
- hakmolentje
Ingrediënten
Voor de salade:
- 200 g witte asperges
- 2 kipdijfilets
- 4 plakjes ontbijtspek
- 2 kropjes romaine sla – in reepjes
- 1 Italiaanse bol – in stukken
- 2 eieren – gekookt
- Parmezaanse kaas naar smaak
Dressing:
- 2 el mayonaise
- sap van een halve citroen
- 2 ansjovis
- 1 teentje knoflook
- 1 el olijfolie
- paar druppels tabasco
- snuf zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180℃ hetelucht en verspreid de asperges over een bakplaat. Besprenkel met olijfolie en grill de asperges 30 minuten.
- Leg na 10 minuten de kipdijfilets bij de asperges op de bakplaat.
- Bak de plakjes ontbijtspek in een droge koekenpan krokant en snijd in stukjes. Bak in het achtergebleven bakvet de stukjes Italiaanse bol krokant, dit zijn de croutons.
- Snijd de witte asperges in stukken en de kipdijfilets in reepjes. Meng deze ingrediënten met de romaine sla, ontbijtspek, croutons en eieren.
- Doe alle ingrediënten voor de sladressing in een hakmolentje en maal fijn. Schep de dressing door de salade en garneer met Parmezaanse kaas naar smaak.