Van deze Sinterklaas koeken kun je echt geen genoeg krijgen. Ze zijn gevuld met kruidnootjes en stukken chocolademunt en daardoor niet alleen heel erg lekker om te maken voor pakjesavond, ze zijn ook ideaal om je restjes strooigoed mee op te maken!
En laat deze koeken nou ook nog eens perfect zijn om in te vriezen. Heb je mooi een voorraadje liggen, ook als je ver na Sinterklaas ineens zin hebt in zo’n lekkere koek.
Sinterklaas koekjes maken
Sinterklaas koekjes maken doen we eigenlijk niet zoveel hè? Ik weet van iedereen dat ze aan de slag gaan met het maken van kruidnootjes, banketletters en misschien zelfs eigen gemaakte chocoladeletters, maar koeken… die vallen een beetje buiten de (stoom)boot in dit seizoen.
En eigenlijk is dat zonde, want juist al die zoete lekkernijen die bij Sinterklaas horen, zijn zo lekker om te verwerken in Sinterklaas koekjes!
Voor deze koeken heb ik eigenlijk het basisrecept gebruikt dat ik altijd gebruik als ik grote koeken wil maken. Hetzelfde recept gebruikte ik voor mijn met Nutella gevulde koeken. Never change a winning team, toch?
Het maken van dit koekdeeg is heel simpel en het deeg bevat ingrediënten die je waarschijnlijk wel in huis hebt. Het ‘geheim’ van het maken van deze koeken, zit ‘m in het goed terug koelen van het deeg. Vorm grote ballen van het koekdeeg na het kneden en leg deze minimaal 2 uur in de koelkast.
Op het moment dat je de koeken dan gaat bakken blijven ze groot, hoog en lopen ze niet zover uit. En dat is wat je wil met deze Sinterklaas koeken: een flinke hap en een hele mond vol.
Zorg er wel voor dat je de koeken na het bakken goed laat afkoelen. Het koekdeeg blijft anders zacht waardoor je de koeken niet op kunt pakken. Decoreer de koeken wel direct met strooigoed als de koeken uit de oven komen. Zo kan het strooigoed vastsmelten op de nog warme koeken.
Pepernotenkoek
Ik heb ervoor gekozen om een soort pepernotenkoek te maken. Of nouja, ik heb pepernoten door het koekdeeg gemengd. Strikt genomen klopt het natuurlijk niet wat ik zeg, want pepernoten zijn officieel toch echt iets anders dan kruidnoten, maar in de volksmond weten we allemaal wat er wordt bedoelt met pepernoten.
Mijn oudste kind kwam laatst terug van school en zei: “MAMA! Wist je dat pepernoten eigenlijk helemaal geen pepernoten zijn?! Wat wij altijd eten zijn KRUIDNOTEN! Pepernoten is echt iets HEEL ANDERS hoor!” Toch fijn, dat kleine beetje culinaire opvoeding op school – haha.
Je kunt ervoor kiezen om de kruidnoten grof te hakken voordat je ze door het koekdeeg mengt, maar je kunt het jezelf ook lekker makkelijk maken en Schuddebuikjes gebruiken.
Schuddebuikjes gebruik ik ook in mijn Sinterklaas granola. Die is ook zo lekker om als ontbijt te eten in deze tijd van het jaar!
Wil je het helemaal bijzonder maken, bij Albert Heijn spotte ik speciale Sinterklaas-strooisels voor op brood. Mini kruidnootjes met een chocolade– of karamellaagje eromheen. Dat is toch de hémel op aardel als je fan bent van dergelijke kruidnoten? In plaats van Schuddebuikjes zou je dit ook heel goed kunnen gebruiken.
Nog meer bakken voor Sinterklaas?
Door de jaren heen hebben we al zoveel lekkere Sinterklaas recepten gemaakt. De keuze is reuze! Ben je benieuwd naar nog meer lekkers om te bakken voor Sinterklaas? We hebben onze 10 favoriete Sinterklaas bakrecepten gebundeld in een artikel. Daar mogen we sinds vandaag eigenlijk deze Sinterklaas koeken wel aan toevoegen, vind je niet?
En ben je je nou nog op zoek naar lekkere recepten om te maken voor pakjesavond, zowel voor de zoetekauwen als voor fanaten van hartige gerechten hebben we een heel artikel geschreven. Bommetjevol tips voor Sinterklaasavond, lekkere recepten en leuke ideeën om de kinderen (nog) meer te betrekken bij pakjesavond.
Van deze grote Sinterklaas koeken ligt in ieder geval nog een voorraadje in de vriezer, dus die moet ik dit weekend – als wij pakjesavond vieren – er maar eens uithalen. Ik ken in ieder geval twee mannetjes die daar heel blij van gaan worden.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Sinterklaas koeken met kruidnootjes
Benodigdheden
- elektrische (hand)mixer met deeghaken
- bakplaat met bakpapier
Ingrediënten
- 125 g roomboter – zacht
- 130 g lichtbruine basterdsuiker
- 100 g fijne kristalsuiker
- 1 tl vanille-extract
- 2 eieren
- 1 tl bakpoeder
- snuf zout
- 365 g bloem
- 1 netje chocolademunten
- 50 g Schuddebuikjes
- 8 schuimpjes
Instructies
- Doe de boter met beide soorten suikers in de kom van de keukenmachine en klop dit luchtig.
- Voeg dan de vanille, eieren, bakpoeder, zout en bloem toe en kneed dit tot een zacht koekdeeg.
- Breek de chocolademunten in grove stukken en voeg deze, samen met de Schuddebuikjes toe aan het koekdeeg. Meng nog even goed.
- Vorm 8 ballen van het koekdeeg en leg deze minimaal 2 uur in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 200℃ hetelucht.
- Verdeel de ballen koekdeeg over de bakplaat en bak de koeken 15 minuten in het midden van de oven.
- Druk de schuimpjes/chocolademunten/strooigoed direct in de koeken zodra deze uit de oven komen en laat ze daarna volledig afkoelen.