10x bakken voor Sinterklaas

Sinterklaas komt steeds dichterbij, dus leek het mij leuk om alvast een artikel te maken met verschillende recepten die je kunt bakken voor Sinterklaas! Dan kun je al beginnen met brainstormen over wat je wilt gaan maken.

Ik vind het heel gezellig om ‘s ochtends, als er nog enigszins rust is in huis, samen met de kids te gaan bakken. Het huis ruikt de hele dag heerlijk en we kunnen ‘s middags genieten van onze baksels.

bakken met kruidnoten

Bakken met kruidnoten

1. Gevulde kruidnoten
Er gaat geen jaar voorbij dat wij geen kruidnoten bakken. Ik vind het geweldig om ze samen met Vic en Cody te bakken. Speculaaskruiden ruiken ook zo lekker in je huis.

Dit jaar besloot ik om een kleine twist aan de kruidnoten te geven door ze te vullen met amandelspijs. Ik vind baksels altijd lekker als ze een harde buitenkant hebben en een zachte binnenkant. Zodra je door de knapperige buitenkant bijt, bereik je de zachte binnenkant met spijs. 

2. Kruidnotenboterkoek
Speciaal voor Sinterklaas besloot ik om kruidnotenboterkoek te maken. Ik heb wat speculaaskruiden toegevoegd aan het boterkoekdeeg om het een extra kruidige smaak te geven.

Daarnaast besloot ik om hele kruidnoten te gebruiken en ze niet klein te maken. Zodat je de smaak echt goed proeft als je een hap neemt. 

3. Kruidnoten kruimelvlaai
De combinatie van kruidnoten, de kruimelige bovenlaag en de romige vulling van de banketbakkersroom maakt deze taart ontzettend lekker. Als je nooit bakt, dan zou ik deze nog even overslaan want het is niet een hele makkelijke klus.  

4. Hartige kruidnoten met olijven en kaas
Bijna alles wat je in de supermarkt aan lekkernijen vindt voor Sinterklaas is zoet. Dus ik ging de uitdaging aan om van één van deze zoete dingen, namelijk kruidnoten, een hartige variant te maken. En dat is gelukt! Heel lekker en je verrast je gasten er zeker mee!

hartig bakken sinterklaas

Hartig bakken voor Sinterklaas

5. Spaanse mijter plaattaart met chorizo
Dit recept zou je eigenlijk alleen al moeten maken voor de looks. Met de tomaatjes maak je namelijk een mijter op de taart en dat staat zo leuk! Een hartig recept tussen alle zoetigheid, ook wel eens lekker! Deze taart is makkelijk, bevat niet veel ingrediënten en ook niet veel moeilijke ingrediënten. Er valt dus weinig te verpesten!

6. Sinterklaastaart met tomatentapenade en snoeptomaatjes. 
Deze plaattaart is nog zo’n lekker hartig recept voor Sinterklaas! Het is een makkelijk recept om samen met je kinderen te maken. En ook heel kindproof qua smaken. Mijn kinderen vonden ‘m erg lekker door de kaas en saus van de tomaten. De chorizo zou je kunnen vervangen voor een andere worst soort. 

zoet bakken sinterklaas

Zoet bakken voor Sinterklaas

7. Suikerbrood
Denk je bij suikerbrood gelijk aan moeilijk en te ingewikkeld? Ik vertel je bij deze dat het echt niet heel ingewikkeld is om te maken! Dankzij de speculaaskruiden vind ik dit suikerbrood goed bij Sinterklaas passen!

Het is lekker kleverig en zoet zoals een suikerbrood hoort te zijn, maar dan met de kruiden en een vulling van amandelspijs. Dit brood moet ik echt direct weggeven anders eet ik het hele brood op, zo lekker! 

8. Speculaas boterkoektaartje met sinaasappel mascarpone en strooigoed
Een speculaasboterkoektaart is een heerlijke desserttaart die de smaken van speculaas en boterkoek combineert. Ik zou deze taart serveren met een kopje koffie en/of thee. Als afsluiter van een gezellige avond. 

9. Gevulde speculaascake
Een gevulde speculaascake is een heerlijke cake met de smaak van speculaas. En als vulling alles wat je normaal in gevuld speculaas vindt, zoals amandelen, amandelspijs en speculaaskruiden. Echt heel lekker! 

10. Brownies recept met koek & speculoos
Wil je niet kiezen tussen een brownie en een koekje? Dan heb ik de oplossing! Boven op deze brownies ligt een krokante koek-laag met daartussen zachte speculoos. De mengeling van de verschillende structuren passen heel goed bij elkaar. 

In plaats van de koektopping kun je natuurlijk ook kruidnotendeeg gebruiken voor meer Sinterklaas-vibes.

Dit waren 10 van mijn favoriete Sinterklaas recepten om te bakken. Hebben jullie een keuze kunnen maken?

En ik ben wel benieuwd, zijn jullie team zoet of hartig?

Als je één van bovenstaande Sinterklaas recepten hebt gebakken, laat je het mij dan weten? Deel ze vooral via Instagram met mij door @ohmyfoodnessnl te taggen in een foto of story. Vind ik super leuk om te zien. Veel bakplezier! 

Bewaar dit artikel op Pinterest!

Dit artikel opslaan zodat je hem snel kunt raadplegen voor Sinterklaasavond? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

bakken voor sinterklaas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close