Fastfood Friday: Gevulde kruidnoten

Ieder jaar sta ik in de weken voor Sinterklaas wel kruidnootjes te bakken. Voor een recept op Ohmyfoodness maar ook met Vic en Cody vind ik het heerlijk om de keuken te vullen met de geur van speculaaskruiden. Dit jaar besloot ik de kruidnootjes net even iets anders te maken en ze te vullen met amandelspijs. Hoewel je per kruidnootje een minuscuul plukje amandelspijs gebruikt, proef je het echt wel. Zodra je door de harde buitenkant van de gevulde kruidnoten hebt gebeten kom je bij een zachtere binnenkant en proef je het spijs – súper lekker en een leuke variatie op de toch wel standaard kruidnootjes als je het mij vraagt. Zoals altijd is het maken van deze kruidnootjes niet lastig maar wel een heel tijdrovend klusje. Trek de kindjes (of je partner of iemand anders) dus van de bank en laat ze helpen. Hartstikke gezellig. Bovendien maak je met dit recept echt een hele flinke batch waar je gezellig met z’n allen van kunt genieten. De kruidnootjes blijven luchtdicht bewaard echt wel een weekje goed. Als ze het al zolang redden natuurlijk, hier waren ze binnen een dag op.

Houd er rekening mee dat kruidnoten, en dus ook deze gevulde kruidnoten, tijdens het bakken in de oven altijd een beetje uitzetten. Ze worden dus een stukje groter dan de balletjes die je ervan vormt. Voor kruidnoten geldt altijd: liever iets te klein dan te groot draaien. Je ontkomt er niet aan dat deze gevulde kruidnoten ietsjes groter worden dan de gemiddelde kruidnoot, maar in dit geval is dat juist wel lekker! Zolang het maar geen pingpongballen worden, haha.

Mocht je een notenallergie hebben dan kun je voor dit recept ook prima de notenvrije spijs gebruiken die ik laatst al met je deelde. De spijs is wat zachter dan amandelspijs dus werk eventueel met een klein lepeltje als je dat makkelijk vindt. Zorg er in ieder geval voor dat je het kruidnotendeeg volledig om het spijs heen rolt zodat het er niet kan uitlopen tijdens het bakken.

gevulde kruidnoten

5 van 1 stem

Gevulde kruidnoten

Deze kruidnoten zijn net even anders dan anders, ik heb ze namelijk gevuld met amandelspijs! Dat zorgt voor krokante kruidnootjes aan de buitenkant en een zachte textuur van binnen. Super lekker!
Porties100 stuks
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 40 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 1 uur
Waar te bewaren luchtdicht buiten de koelkast
Hoelang te bewaren 1 week

Benodigdheden

 • bakplaat met bakpapier

Ingrediënten

 • 250 g zelfrijzend bakmeel
 • 125 g donkerbruine basterdsuiker
 • 1 el koek- en speculaaskruiden
 • 100 g boter
 • 75 ml melk
 • 75 g amandelspijs

Instructies

 • Verwarm de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte. Bekleed de bakplaat met een vel bakpapier.
 • Doe het zelfrijzende bakmeel, basterdsuiker, koek- en speculaaskruiden in een kom en roer dit even door.
 • Voeg de boter en melk toe en kneed het geheel met een keukenmachine of met je handen tot een samenhangend deeg.
 • Neem een klein plukje van het kruidnotendeeg en vorm hier een balletje van.
 • Druk het balletje plat en leg een klein plukje amandelspijs in het midden van het plakje deeg.
 • Vouw het kruidnotendeeg dicht, vorm er weer een bolletje van en leg deze op de bakplaat. Herhaal deze stappen tot je al het deeg en amandelspijs hebt gebruikt.
 • Bak de kruidnoten in het midden van de oven in 20-25 minuten gaar.
Gang: tussendoortje
Keuken: Hollands
Trefwoord: amandelspijs, gevulde kruidnoten, kruidnoten, Sinterklaas

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

gevulde kruidnoten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close