Hmm, deze quiche met spinazie en feta. Zo lekker bij deze tijd van het jaar! Ik maak eigenlijk veel te weinig quiches en dat terwijl het zo makkelijk is. Eigenlijk zou ik het veel vaker moeten doen.
Zo’n gewoonte ervan maken zoals het maken van salades in de zomer is. Een quiche recept is voor mij namelijk echt iets voor de herfst, het heeft iets prettigs als de oven staat te loeien voor het avondeten terwijl het buiten regent en koud is.
Spinaziequiche
Daarnaast zijn quiches gewoon ideaal om restjes in op te maken, net zoals salades dus zijn in de zomer. Deze spinaziequiche is een van onze favorieten geworden.
Had ik niet gedacht van te voren. Bij Tim niet dan. Die is niet zo’n spinazie fan; hij heeft liever een quiche met spekjes, ui en goed veel kaas. Toch nam hij de restjes van de spinaziequiche die ik je hieronder laat zien de volgende dag mee naar zijn werk. En da’s een goed teken.
Klik hier als je de video niet kunt zien
Hartige taart met spinazie en feta
Is het nu een hartige taart met spinazie en feta of een quiche? Op OMF zijn in de loop der jaren al verschillende quiches recepten en hartige taarten verschenen.
Ik moet zeggen dat ik deze termen altijd door elkaar gebruik. Platte taarten zoals deze noem ik eigenlijk altijd quiches, terwijl ik hogere taarten die ik in een springvorm maak eerder een hartige taart noem.
Het echte verschil zit hem ook voornamelijk in de vorm. Maar nog een vereiste bij een quiche is dat de vulling altijd wordt gemaakt op basis van eieren (en room), dat hoeft bij een hartige taart niet zo te zijn.
Wat je ook negen van de tien keer ziet is dat een quiche wordt gemaakt met zanddeeg, terwijl een hartige taart ook nog wel eens gemaakt kan worden van bladerdeeg.
Een quiche is in ieder geval altijd een hartige taart, maar andersom hoeft het niet zo te zijn. Snap je het nog?
Ben je dol op hartige taarten en quiches, dan vind je deze recepten wellicht ook lekker!
Quiches:
- Witte aspergequiche met ham
- Korstloze quiche
- Quiche met prei, broccoli en spekjes
- Filodeegquiche met champignons (dit is dus eigenlijk een hartige taart want: geen vulling op basis van ei)
- Miniquiches met gerookte zalm en groene asperges
- Bolognesequiche
- Healthy Quiche Lorraine
- Quiche Lorraine uit de springvorm
- Quiche met brie, spek en pecannoten
- Mini Quiche Lorraine
Hartige taarten:
- Hartige taart met spek en champignons
- Hartige herfsttaart
- Witte aspergetaartjes met rauwe ham
- Bladerdeegtaart met kaas en tomaat
- Rode uientaart met geitenkaas
- Filodeegtaartjes met kip
- Satétaart
- Shoarmataart
Quiche met spinazie en feta
Benodigdheden
- 1 taartvorm (30 cm doorsnede)
Ingrediënten
- 1 vel vers hartig taartdeeg of kleine plakjes uit de vriezer
- 200 gram spinazie
- 100 gram zongedroogde tomaat
- 4 eieren
- 200 milliliter volle melk
- 100 gram hamblokjes optioneel
- 50 gram verse geitenkaas
- peper en zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C en vet een quiche- of springvorm goed in met olie. Bekleed de bakvorm met het taartdeeg en prik met een vork willekeurig wat gaatjes in de bodem.
- Bak de spinazie in een koekenpan tot deze geslonken is. Laat de spinazie goed uitlekken en verdeel deze samen de zongedroogde tomaat over de bodem van de quiche.
- Klop de eieren op en roer hier de melk doorheen. Breng op smaak met peper en zout en schenk de eivulling in de quichevorm.
- Strooi de hamblokjes over de quiche en verdeel de verse geitenkaas over de top. Bak de quiche in het midden van de oven in 30 – 40 minuten gaar.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Ik maak best vaak quiche. Lekker makkelijk en we eten er altijd 2 avonden van, ook fijn!
Wel maak ik de bodem altijd standaard met bladerdeeg eigenlijk en de vulling met crème fraiche en ei ipv met melk. Stolt het met melk wel genoeg? Ik ga dat ook is proberen.
Deze klinkt lekker met zongedroogde tomaten! Ik maakte m altijd met alleen spinazie en geitenkaas. En bovenop geraspte kaas. :).
Ja, de melk stolt hartstikke goed! Ik vind bladerdeeg ook altijd erg lekker, maar quiche wordt daar af en toe naar mijn smaak iets te nat van.
Ja dat kan ik me inderdaad goed voorstellen! Ik laat ook altijd ‘natte’ dingen als tomaat weg, omdat dan het ei/crème fraiche vulsel niet helemaal stolt door het groente vocht en dan weet ik niet of t gaar is.. ;-).
Maar goed om te weten met melk! Ik ga deze ook eens proberen!
Ik maak eigenlijk nooit quiche, wij maken thuis meestal groentetaarten met ei als bodem (en bindmiddel) i.p.v. deeg. Maar voor deze maak ik graag een uitzondering, wat een heerlijke combinatie!
Dat ziet er goed uit en mooie foto’s!
Filodeeg heb ik nog nooit gebruikt, ga ik absoluut een keer testen nu! Lekker recept weer!
Probeer ook eens met fijn gesneden rauwe spinazie en vega hamblokjes. In plaats van de spinazie in de koekenpan, de vega hamblokjes ietwat knapperig bakken alvorens bij de quichemix te doen.
Deze quiche heb ik gisteren (dubbele portie) gemaakt en we vonden ‘m allemaal (gezin van 5) heel erg lekker. In plaats van melk heb ik slagroom gebruikt en de zongedroogde tomaatjes heb ik in grove reepjes gesneden. Héérlijk!
Kan dit ook met amandelmelk/havermelk? Of stolt t dan niet goed?
Hoi Sabine, is de oventemperatuur voor de elektrische oven met onder en bovenwarmte of voor hetelucht? Ik hoor ’t graag! :D
Het eimengsel werd bij mij veel te vochtig, hierdoor ging het zelfs lekken! (Ik heb een taartspringvorm gebruikt). Gewoon 4 eieren en 200ML melk gebruikt. Heb ik iets fout gedaan?
Was het echt het ei-melkmengsel zelf of merkte je dit na het bakken pas? De eieren met de melk zijn in eerste instantie ook vrij vloeibaar natuurlijk, maar eenmaal gebakken moet het gewoon gestold zijn. Een springvorm is voor dit recept overigens wel wat minder geschikt.
Is mozerella ipv geitenkaas ook goed? Hou niet zo van geit….
Ik zou eerder kiezen voor feta dan geitenkaas. Mozzarella bevat veel meer vocht waardoor de quiche nat wordt.
Kan je ook een ander soort kaas gebruiken? Ik hou namelijk niet van feta of geitenkaas. P.s die tomaten risotto is echt het beste recept ever!
Ja hoor, je kunt in principe ieder soort kaas gebruiken die je lekker vindt!
Kan ik ook een ander soort melk gebruiken? Zoals amandelmelk? Want mag geen koemelk.