Gebakken gnocchi met pesto van citroen en lentegroenten

Gnocchi kan wat mij betreft het hele jaar door, maar deze gebakken gnocchi met pesto van citroen en lentegroenten is toch wel bij uitstek geschikt voor deze maanden. Maanden waarin het zonnig en warm is (hopelijk) en waarin je gewoon niet zoveel puf, tijd of zin hebt om te koken.

Dit gerecht is namelijk zo klaar, zit bomvol frisse smaken en is een feestje om te zien op je bord.

De term ‘lentegroenten’ is nogal een breed begrip natuurlijk, maar ik koos zelf voor het gebruik van groene asperges en doperwtjes, twee van mijn lievelingsgroenten. De citroenpesto maakt uiteindelijk het plaatje compleet.

gnocchi pesto
citroenpesto maken

Gebakken gnocchi recept

Mijn favoriete manier om gnocchi te bereiden is toch wel om de gnocchi te bakken. Gnocchi wordt gemaakt van aardappelen en bloem en als je het kookt krijgt het altijd een ietwat melige textuur. Niet vies hoor, maar ik vind het gewoon veel lekkerder als gnocchi een krokant korstje heeft en van binnen nog lekker zacht is.

Mijn eerste gebakken gnocchi recept stamt uit 2013, ruim 11 jaar geleden! Het was toen echt een experimentje om te kijken wat het deed als ik de gnocchi zou bakken. En sindsdien ben ik verkocht en maakte ik al véél vaker gebakken gnocchi. Wat denk je bijvoorbeeld van onderstaande toppers:

Genoeg variatie zoals je merkt. Het gebakken gnocchi recept van vandaag mag in ieder geval op je favorietenlijstje erbij.

gnocchi met pesto

Gnocchi met pesto van citroen

Pesto is een van de makkelijkste smaakmakers om mee te werken als je het mij vraagt. Je kunt het inzetten als alternatief voor saus, het is lekker als smeerseltje op een stokbrood, goed als dressings over een salade…

Gnocchi met pesto van citroen is dus ook een no brainer en wederom een smaakcombinatie die we al vaker hebben gemaakt op OMF. Zo maakten we al eens een Ovenschotel met Gnocchi, Pesto en Mozzarella en is de Gnocchisalade met pesto en garnalen ook een topper voor warme dagen.

Wat ik altijd zou willen aanbevelen als je gnocchi met pesto maakt, is de pesto zo laat mogelijk aan het gerecht toevoegen. Ook bij deze gnocchi met pesto van citroen is dat een goede. Relatief gezien bevat de citroenpesto namelijk best wat kaas waardoor, als je de pesto te lang met de gnocchi mee laat bakken, de kaas ook gaat aanbakken. Dat kán natuurlijk heel lekker zijn, maar je wilt het niet te ver doortrekken.

Pas echt op het allerlaatste moment, samen met de voorgekookte groenten, toevoegen aan de gebakken gnocchi dus!

gebakken gnocchi recept
gebakken gnocchi citroenpesto

Citroenpesto maken

Citroenpesto maken is net zo makkelijk als ieder andere pesto maken en ik vind het dé ontdekking voor deze zomer. Ik voegde voorheen eigenlijk nooit citroen aan mijn pestorecepten toe, maar juist op warme, zonnige dagen zorgt het voor een hele frisse smaak. Super lekker!

Bovendien, door citroensap toe te voegen heb je ook wat minder olie nodig. Dit maakt de pesto minder vet en soms is dat best lekker. Zeker als je de citroenpesto bijvoorbeeld wilt gebruiken als dressing voor over een salade.

Voor mijn citroenpesto recept gebruik ik de volgende ingrediënten:

  • 15 g basilicum
  • 1 citroen (schil + sap)
  • 1 teentje knoflook
  • 50 g Parmezaanse kaas – geraspt
  • 30 g pijnboompitjes – geroosterd
  • 2 el extra vergine olijfolie

Zorg er al-tijd voor dat je de pijnboompitjes voor gebruik even roostert in een droge koekenpan. Blijf er wel bij staan want de pitjes hebben de nare eigenschap om snel te verbranden. Of nou nee, dat niet per se. Het ding met pijnboompitjes is dat ze het ene moment nog heel licht van kleur zijn en luttele seconden later zijn verbrand – haha.

Bij blijven en regelmatig even omscheppen in de pan dus! Als de pijnboompitjes een lichtbruin kleurtje hebben gekregen, zijn ze goed. Pas dan komt de smaak echt ten goede!

Mocht je iets minder pesto willen gebruiken in dit recept, dan kun je de citroenpesto prima bewaren. Doe dit luchtluchtdicht in de koelkast en schenk een klein laagje extra vergine olijfolie over de bovenkant van de pesto. Zo blijft ‘ie zeker een paar dagen goed.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept voor gebakken gnocchi met pesto van citroen opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

gebakken gnocchi pesto
5 van 1 stem

Gebakken gnocchi met citroenpesto & lentegroenten

Gnocchi lust ik ieder moment van het jaar, maar deze gebakken variant met citroenpesto & lentegroenten is ideaal voor de lente en zomer. Super fris van smaak, lekker kleurrijk en zo klaargemaakt.
Porties2 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren 2 dagen

Benodigdheden

  • hakmolentje of foodprocessor

Ingrediënten

Citroenpesto:

  • 15 g basilicum
  • 1 citroen (schil + sap)
  • 1 teentje knoflook
  • 50 g Parmezaanse kaas – geraspt
  • 30 g pijnboompitjes – geroosterd
  • 2 el extra vergine olijfolie

En verder:

  • 500 g gnocchi
  • 1 ui – in halve ringen
  • 200 g groene asperges
  • 200 g doperwten (diepvries)
  • peper en zout
  • verse basilicum naar smaak

Instructies

  • Doe alle ingrediënten voor de citroenpesto in de hakmolen en maal dit tot een grove pesto.
  • Verhit olie in een koekenpan en doe hier de gnocchi en ui in. Bak net zolang tot de gnocchi krokant is.
  • Maak de groene asperges schoon en kook deze, samen met de doperwten 7-8 minuten voor. Spoel af onder de koude kraan.
  • Voeg de groenten en de citroenpesto aan de krokante gnocchi toe. Schep om en breng op smaak met peper en zout.
  • Garneer het gerecht met verse basilicum naar smaak.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: citroenpesto, gebakken gnocchi, lentegerecht, makkelijke taart, vegetarisch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close