15x bijgerechten voor Kerst

Hetgeen ik het allerlastigst vind aan het uitdenken van een uitgebreid kerstdiner is toch wel het bedenken van bijgerechten voor Kerst. Dan hebben we het kerstontbijt al gehad, heb ik iets lekkers bedacht als voorgerecht én is het hoofdgerecht bepaald… En dan komen de bijgerechten nog. Ik probeer altijd overal iets feestelijks van te maken; dus óók van de bijgerechten. Heb jij nou net zoveel moeite met iets lekkers verzinnen als ik, dan heb ik bij deze 15 lekkere bijgerechten voor Kerst voor je op een rij gezet. Van een heerlijke truffelroomsaus tot een ovenschotel, tot feestelijke aardappelgerechten.

Kerst bijgerechten

Het liefst wil je tijdens de feestdagen een variatie aan bijgerechten op tafel zetten. Bijgerechten met groenten, bijgerechten met aardappel… Ik vind het zelf altijd leuk als er wat te kiezen valt en daarom probeer ik meestal 4 – 6 bijgerechten op tafel te zetten als het even kan. Liever te veel dan te weinig is altijd mijn motto en wat overblijft eten we de komende dagen gewoon nog een keer.

In onderstaande roundup vind je een heel scala een verschillende bijgerechten voor Kerst. Je kunt kiezen of je het jezelf moeilijk of makkelijk wilt maken en of je kiest voor duurdere of juist goedkope ingrediënten.

Aardappeltorentjes met knoflook & parmezaan

1. Aardappeltorentjes met knoflook & Parmezaan

Eén van de meest intensieve bijgerechten zijn direct deze aardappeltorentjes. Met een mandoline of foodprocessor is het gelukkig een stuk makkelijker. Maar zeg eerlijk: ze zien er wel heel leuk uit, toch?

Gevulde aardappelbitterballen

2. Gevulde aardappelbitterballen

Je denkt wellicht niet direct aan bitterballen bij het kerstdiner, maar deze gevulde aardappelbitterballen zijn een leuke variant op de bekende aardappelkroketjes. En extra lekker dankzij de vulling van kaas.

Truffelroomsaus

3. Truffelroomsaus

Oh yes, een van de lekkerste sauzen voor bij het kerstdiner moet toch wel een truffelroomsaus zijn. Met een goede truffelolie en het liefst verse truffel heb je het zo voor elkaar. Bovendien is deze saus lekker bij vrijwel alles.

Ovenschotel met sperziebonen en champignons

4. Ovenschotel met sperziebonen & champignons

Deze ‘green bean casserole’ is eigenlijk iets typisch Amerikaans voor Thanksgiving, maar ook als bijgerecht voor het kerstdiner doet ‘ie het prima. Lekker romig en de gebakken uitjes bovenop maken het plaatje compleet.

pompoenpuree met hazelnoten en bruine boter

5. Pompoenpuree met hazelnoten en bruine boter

Pompoenen zijn niet aan te slepen in de herfst en winter, dus waarom zouden we ze niet lekker gebruiken voor een feestelijk bijgerecht? Deze pompoenpuree is opgefleurd met hazelnoten en bruine boter. Zo lekker!

Truffelrisotto met paddenstoelen

6. Truffelrisotto met gemengde paddenstoelen

Er staan ontzettend veel risottorecepten op Ohmyfoodness maar deze truffelrisotto met gemengde paddenstoelen vind ik perfect als bijgerecht voor de Kerst. Komt toch die truffel weer voorbij hè!

bloemkool-truffelpuree met paddenstoelen en zachtgekookt ei

7. Bloemkool-truffelpuree met paddenstoelen & ei

Ok, nog maar een keertje dan; die truffel. Wil je een wat minder zwaar bijgerecht serveren dan is deze bloemkool-truffelpuree met paddenstoelen een aanrader. Het gekookte eitje is optioneel, maar voegt wel veel toe aan de smaak.

Gratin van Twister Fries

8. Gratin van Twister Fries

Aardappelgratin werkt altijd goed; ik geloof dat iedereen dat ook wel lust. Wil je nou een keer wat anders, maak dan eens een gratin van Twister Fries. Zeker voor kinderen een grote hit!

Aardappelkroketjes met Parmezaan

9. Aardappelkroketjes met Parmezaan

Geen kerstdiner compleet zonder aardappelkroketjes toch? Maar dan wel lekker zelfgemaakt en als het even kan met wat toegevoegde Parmezaanse kaas. Dat zorgt voor een lekker ziltig smaakje.

Geroosterde pompoen en aardappelpuree

10. Geroosterde pompoen-aardappelpuree met knoflook

Kun je nou niet kiezen tussen pompoen- of aardappelpuree, dan kun je de twee ook met elkaar mixen. Hartstikke lekker en wat minder zwaar dan alleen aardappelpuree.

Champagnerisotto

11. Champagnerisotto

De meest feestelijke risotto hier op Ohmyfoodness moet toch wel champagnerisotto zijn. Een deel van de bouillon wordt vervangen door champagne, dus reken maar dat je het goed proeft!

Hasselbackgratin

12. Hasselbackgratin

Nog een gratin in dit lijstje, maar dan toch weer anders. Door de aardappels in flinterdunne plakjes te snijden creëer je ‘hasselback’. Als je dit nou met wat andere ingrediënten in een ovenschaal stopt, heb je een heerlijk feestelijk bijgerecht.

Stoofpeertjes

13. Stoofpeertjes

Stoofpeertjes kunnen natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje; geen kerstdiner is compleet zonder – toch? Dit is een recept voor traditionele rode stoofpeertjes, maar deze witte stoofpeertjes zijn ook een aanrader. Als je die besprenkelt met een beetje gouden (eetbare!) glitters heb je direct een feestje aan tafel.

Geroosterde aardappels met burrata en groene kruiden

14. Geroosterde aardappels met burrata en groene kruiden

Geroosterde aardappels doen het altijd bij iedereen goed. Wil je nou iets meer dan gewoon een schaal aardappeltjes op tafel, breek er dan burrata boven en voeg er lekker veel groene kruiden aan toe. Verfrissend en vooral héél lekker.

Aardappelpuree met balsamico-uitjes

15. Aardappelpuree met balsamico-uitjes

Kun je het idee van aardappelpuree niet loslaten, dan is het wellicht leuk om de puree af te toppen met iets lekkers. Balsamico-uitjes bijvoorbeeld. Die zijn lekker zoet en dat is vaak weer lekker bij de vele hartige gerechten op tafel.

Bijgerechten Kerst voorbereiden

Bijgerechten laten zich vaak helaas wat minder goed voorbereiden. Toch zijn er echt wel een aantal dingen die je alvast zou kunnen doen. Purees laten zich bijvoorbeeld prima opwarmen door er een scheutje melk of klontje boter aan toe te voegen en stoofpeertjes zijn zelfs nog lekkerder als je ze alvast voorbereidt. Hieronder vind je alle bovengenoemde bijgerechten nogmaals, inclusief tips over het voorbereiden van de gerechten.

  1. Aardappeltorentjes – maak de torentjes alvast helemaal maar bak ze op het moment zelf af.
  2. Gevulde aardappelbitterballen – maak de bitterballen helemaal en leg ze in de vriezer. Bak ze op de dag zelf af.
  3. Truffelroomsaus – kun je al helemaal klaarmaken; alleen nog even opwarmen.
  4. Ovenschotel met sperziebonen – doe vast alle ingrediënten in de ovenschaal en bak op de dag zelf af.
  5. Pompoenpuree met hazelnoten – kan eventueel vast een dag van te voren. Weer even opwarmen met een klontje boter/scheutje melk.
  6. Truffelrisotto – vers toch wel het allerlekkerst.
  7. Bloemkool-truffelpuree – vers het lekkerst.
  8. Gratin van Twister Fries – op de dag zelf maken.
  9. Aardappelkroketjes – als met de aardappelbitterballen: maken, invriezen en afbakken op de dag zelf.
  10. Geroosterde pompoen-aardappelpuree – eventueel een dag van te voren. Opwarmen met klontje boter of scheutje melk.
  11. Champagnerisotto – kan van te voren. Even opwarmen met een klontje boter en scheut champagne.
  12. Hasselbackgratin – alles kan vast in de ovenschaal. Afbakken op de dag zelf.
  13. Stoofpeertjes – kun je al (dagen) van tevoren maken. Bewaar ze in de koelkast.
  14. Geroosterde aardappels met burrata – op de dag zelf maken, eventueel alleen vast alles snijden.
  15. Aardappelpuree met balsamico-uitjes – puree en uitjes kun je vast maken. Puree opwarmen met klontje boter of scheutje melk. Uitjes weer even in een koekenpan warm maken.

Ondanks deze 15 bijgerechten voor Kerst toch nog niet voldoende inspiratie? Bekijk dan hier al onze kerstrecepten! En hou de komende weken Ohmyfoodness uiteraard goed in de gaten want ook dit jaar voorzien we je van véél nieuwe kerstinspiratie.

Bewaar dit artikel op Pinterest!

Deze recepten opslaan zodat je ze altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

15x bijgerechten voor Kerst

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
© 2011-2022 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close