Deze taco bootjes met frisse zalmtartaar maakte ik een paar weken geleden voor mijn verjaardagsdiner. Ik ben op 5 mei jarig en vierde mijn verjaardag dit jaar met een etentje voor vriendinnen. Aangezien het midden in de lente is/was, wilde ik graag een fris vier-gangendiner op tafel zetten en dat is gelukt!
De taco bootjes met zalm vormden het tussengerecht en ze vielen bij iedereen in de smaak. De zalmtartaar (of eigenlijk is het meer een zalm salade) was lekker fris dankzij groene appel, komkommer en limoensap en de krokante taco bootjes pasten er echt perféct bij.
Een licht, fris en super simpel receptje die goed past bij welk diner je dan ook organiseert.
Tacobootjes met zalm als voorgerecht
De tacobootjes met zalm als voorgerecht zijn ideaal om van tevoren klaar te maken. Je kunt de zalmsalade namelijk al preppen en in de koelkast bewaren. Zo hoef je de tacobootjes alleen nog maar te vullen op het moment dat je aan tafel gaat.
Voor dit gerecht gebruikte ik trouwens de taco tubs van Santa Maria (no spon!). Dat serveert net even iets feestelijker dan tacoschelpen als je het mij vraagt en bovendien eet het ook een stúk makkelijker. Waar de vulling van harde tacoschelpen gegarandeerd op je bord valt tijdens het eten, is dat bij tacobootjes veel minder het geval.
De taco tubs dien je heel even in de oven voor te bakken, op vrij lage temperatuur. Ze worden dan net wat krokanter en het hele gerecht komt daarmee beter tot zijn recht. Persoonlijk vind ik de taco tubs een beetje taai als je ze direct uit de verpakking gebruikt, dus het afbakken in de oven is wel een aanrader.
Zorg er tot slot voor dat je de zalmtartaar pas vlak voor het serveren in de taco bootjes schept. Door het vocht van de zalmtartaar wordt de harde tacoschelp namelijk zacht en dat willen we natuurlijk zo lang mogelijk voorkomen.
Opmaken en direct opdienen en eten dus!
Zalmtartaar maken
Zoals ik al zei kun je de zalmtartaar al van tevoren klaarmaken. Ik gebruikte als basis twee warm gerookte zalmfilets. Die kun je bij de grotere supermarkten krijgen of fiets er even voor naar de visboer natuurlijk. Warm gerookte zalm smaakt heel anders dan die typische gerookte zalm die we allemaal wel kennen en juist die flaky textuur van uit elkaar getrokken zalmfilets, past goed bij dit gerecht.
Mocht het nou knettertje warm zijn buiten op het moment dat je dit gerechtje wilt serveren, dan kun je ook rauwe zalmfilets gebruiken. Snijd deze in blokjes en meng het vervolgens met de rest van de ingrediënten. Zorg er wel voor dat je de vis dan ècht vers gebruikt en haal de rauwe zalm bij de visboer. De smaak van de zalmtartaar komt dan meer in de buurt van dit gerecht.
Je kunt ook prima standaard gerookte zalm gebruikten voor deze taco bootjes met zalmtartaar. Houd er wel rekening mee dat de smaak van het gerechtje dan anders is dan hoe ik het heb bedacht. Je kunt de tartaar dan het beste vergelijken met dit recept.
Anyway, het is allemaal lekker en ik blijf het leuk vinden om te zien hoe je met dezelfde vissoort zo enorm kunt variëren.
Zalmtartaar gerookte zalm en avocado
Mijn belangrijkste streven bij deze taco bootjes met zalmtartaar was dat het een echt fris gerecht moest worden. Aan de zalmtartaar van gerookte zalm voegde ik daarom nog blokjes avocado, komkommer en groene appel toe. Deze ingrediënten zorgen op zich al voor een fijne textuur. De zalm en avocado zijn zacht, de komkommer en groene appel lekker knapperig.
Om het geheel nog een beetje meer op te frissen gebruikte ik verse bieslook en flink wat limoensap. De limoensap zorgt natuurlijk voor heel veel smaak, maar het zorgt er ook voor dat de blokjes avocado en groene appel niet bruin kleuren. Het oog wil natuurlijk ook wat!
Zodra ik de zalmtartaar in de taco bootjes had geschept, garneerde ik het gerecht met tuinkers. Dit ziet er niet alleen heel lekker uit, het zorgt ook voor een licht kruidige smaak aan het gerecht. De cherry on top zullen we maar zeggen!
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Tacobootjes met zalmtartaar
Ingrediënten
Zalmtartaar
- 2 warmgerookte zalmfilets
- 1/2 granny smith appel – in kleine blokjes
- 1/2 avocado – in kleine blokjes
- 1/4 komkommer – in kleine blokjes
- 1 tl gedroogde bieslook
- sap van 1/2 limoen
- snuf zwarte peper
En verder
- 4 tacobootjes
- tuinkers (optioneel)
Instructies
- Pluis de zalmfilets met behulp van een vork uit elkaar en doe dit samen met de appel, avocado, komkommer en bieslook in een kom.
- Voeg limoensap en zwarte peper toe en schep alles even goed om.
- Verwarm de oven voor op 150℃ en bak de tacobootjes 10 minuten, zodat ze extra krokant worden.
- Schep de zalmtartaar in de tacobootjes en garneer het gerecht met tuinkers.