Gnocchi chorizo uit de oven

Voor deze gnocchi chorizo uit de oven heb ik geen kruiden of specerijen gebruikt.

Normaal probeer ik de tomatensaus van pastagerechten nog op te fleuren met kruiden of specerijen. Waarom ik dit nu niet gedaan heb? Eigenlijk om een aantal redenen:

a. ik had totaal geen zin om te koken na een drukke werkdag dus ik wilde het me zo makkelijk mogelijk maken en

b. cherrytomaatjes uit blik gecombineerd met chorizo zijn al een match made in heaven en daar moet je gewoon niet zoveel meer aan willen doen. En dus werd dit een gnocchi chorizo ovenschotel met maar 8 ingrediënten, ideaal voor een doordeweekse dag.

En lekker dat dit overigens was. We hebben er allemaal van gesmuld en stiekem vonden we het maar jammer dat er niet nog meer in de ovenschaal achterbleef. Dus tja, wellicht zijn de porties ietwat aan de grote kant maar toch steek ik dit recept in voor 2 personen.

Omdat het zo lekker is dat je er maar van blijft eten en ik zeker weet dat je met drie eters niet genoeg gaat hebben. Ik zeg altijd maar zo: liever teveel dan te weinig.

Gnocchi chorizo

Gnocchi ovenschotel

Als je besluit om een heerlijke gnocchi ovenschotel te maken, zijn er een paar stappen die je moet volgen om ervoor te zorgen dat het gerecht perfect wordt.

Allereerst, haal een pakje gnocchi in huis en zorg ervoor dat je de aanwijzingen op de verpakking nauwkeurig volgt voor het koken. Dit is essentieel om die heerlijke, zachte textuur te krijgen die gnocchi zo geliefd maakt.

Terwijl de gnocchi aan het koken is, kun je alvast beginnen met het bakken van de chorizo. Laat die heerlijke smaken vrijkomen in een droge koekenpan tot de chorizo lekker knapperig is geworden. Voeg dan de gesneden ui, de fijngehakte knoflook en de sappige cherrytomaatjes toe. Deze ingrediënten, samen met de cherrytomaatjes uit blik, vormen de smaakvolle basis van je saus.

Zodra de saus klaar is en al die heerlijke aroma’s je keuken vullen, kun je de gekookte gnocchi toevoegen. Meng alles voorzichtig zodat de gnocchi gelijkmatig bedekt is met die smaakvolle saus.

En hier komt mijn persoonlijke favoriet: leg plakjes mozzarella bovenop de gnocchi ovenschotel. Als de mozzarella smelt en die prachtige goudbruine bubbels begint te vormen, weet je dat je schotel klaar is om te worden opgediend.

gnocchi ovenschotel

Tips om gnocchi chorizo perfect te bereiden

1. Kies de juiste gnocchi. Doorgaans zit er niet heel veel verschil tussen koelverse gnocchi en de gnocchi die je kunt vinden in het pasta schap. Kies dus vooral het soort of het merk dat jij het lekkerst vind.

2. Niet te gaar koken: kook de gnocchi niet te lang. Ze zijn klaar zodra ze naar de oppervlakte drijven, meestal binnen 2-3 minuten. Te lang koken kan leiden tot een papperige textuur.

3. Kies de juiste saus: kies voor een saus die goed bij Gnocchi past. Tomatensaus bijvoorbeeld, roomsaus, pesto of een combinatie van verschillende smaken. Zorg er in ieder geval voor dat de saus niet te waterig is.

4. Gnocchi in laagjes: leg een laag Gnocchi op de bodem van de ovenschaal en voeg dan een laag saus toe. Herhaal dit proces om de Gnocchi gelijkmatig te bedekken met saus. Een soort gnocchi-lasagne. Leuke twist!

5. Voeg kaas toe: voeg geraspte kaas zoals mozzarella, Parmezaanse kaas of Gruyère toe aan een gerecht voor een knapperig korstje en een smaakbommetje.

6. Bakken op hoge temperatuur: verwarm je oven voor op een hoge temperatuur, meestal rond de 200 graden Celsius. Dit zorgt voor een knapperige buitenkant en een zachte binnenkant. Wil je gnocchi in de pan bakken, doe dit dan ook op hoog vuur.

7. Niet te lang bakken: bak de Gnocchi niet te lang in de oven, anders kunnen ze uitdrogen. Meestal is 15-20 minuten in de oven voldoende.

gnocchi perfect bereiden

Welke variaties zijn er van gnocchi?

Op OMF vind je genoeg variaties van gnocchi met vlees en/of vis, of helemaal vega. Hier zijn enkele populaire opties: 

Een gezonde en vegetarische keuze. Combineert de romige textuur van ricotta met de kruidige smaak van salieboter. 

Een klassieker die geliefd is bij jong en oud! Voeg basilicumblaadjes toe voor een vleugje verse smaak

Een licht en verfrissende optie. De pesto geeft de gnocchi een kruidige smaak. Mis je nog bite? Voeg dan geroosterde pijnboompitten toe!

Wil je alle gerechten met gnocchi van OMF bekijken? Klik dan op de link. Dit is een categoriepagina vol met verschillende gnocchi gerechten. 

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

gnocchi uit de oven
3.76 van 69 stemmen

Gnocchi uit de oven met chorizo en cherrytomaatjes

In het kader van weinig moeite, groot resultaat: deze gnocchi uit de oven met chorizo en cherrytomaatjes is echt TOP. Een feestje voor je smaakpapillen en iedereen in het gezin gaat dit lekker vinden.
Porties2 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 18 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 28 minuten
Hoelang te bewaren bij voorkeur direct eten

Benodigdheden

  • ovenschotel 25x20cm

Ingrediënten

  • 400 gr gnocchi
  • 200 gr chorizo – in plakjes
  • 400 gr cherrytomaatjes uit blik
  • 2 tenen knoflook – fijngehakt
  • 1 ui – gesnipperd
  • 1 bol mozzarella
  • 15 gr verse basilicum
  • peper en zout
  • Parmezaanse kaas

Instructies

  • Breng een ruime pan met water aan de kook en kook hierin de gnocchi gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Verwarm ondertussen een droge koekenpan op het vuur en bak hierin de plakjes chorizo tot de worst vet begint los te laten.
  • Voeg dan de ui en knoflook toe en bak deze mee tot de ui glazig begint te zien.
  • Doe de cherrytomaatjes in de pan en breng de saus op smaak met peper en zout. Laat de saus 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Verwarm de oven voor op 180°C en vet een ovenschaal goed in.
  • Schep de gnocchi door de chorizo-/tomatensaus en schep vervolgens alles in de ingevette ovenschaal.
  • Scheur de mozzarella in stukken en verdeel deze over het gerecht in de ovenschaal. Schuif de schaal 10 minuten in het midden van de oven of tot de mozzarella is gesmolten.
  • Garneer het gerecht met verse basilicum en geraspte Parmezaanse kaas. Serveer direct.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: cherrytomaatjes, chorizo, gnocchi, gnocchi uit de oven, ovenschotel

Join the Conversation

  1. Judith says:

    Dat handje op de foto bij de kaasrasp :-)

    Ziet er heerlijk uit, ga ’t eens proberen met Sucuk!

    En ben nog steeds heeel blij met de foto’s bij de printable van het recept, thnx!

    1. Sabine Author says:

      Yes, fijn! :)

  2. Marloes says:

    Dit lijkt me heerlijk, ik ga het zeker een keer maken!

  3. Maaike says:

    Heerlijk, was precies op zoek naar een recept als deze!! Ga hem vanavond meteen maken.

  4. Anne-Marie says:

    Wow, dit lijkt mij heerlijk! Ook lekker comfort herfstfood ofzo. Maarre: cherrytomaatjes uit blik? Nog nooit van gehoord en gezien, haha. Gewoon bij elke supermarkt?

    1. Sabine Author says:

      In ieder geval bij Albert Heijn, van het merk Mutti.

  5. Margot says:

    Wat een goed idee! Waar kan je cherrytomaatjes in blik vinden?

    1. Sabine Author says:

      In het Italiaanse schap van Albert Heijn sowieso! Van het merk Mutti :)

  6. Laurien says:

    Kun je dit ook maken met verse cherry tomaatjes?

    1. Sabine Author says:

      Tuurlijk :) Misschien moet je dan wel wat passata toevoegen omdat verse tomaatjes toch wat droger zijn dan uit blik.

  7. rosie says:

    Dit was zooo lekker! De schaal was veel te snel leeg ;)

  8. Narska says:

    Ik heb dit gerecht vandaag gemaakt. Met zelfgemaakte gnocchi (recept uit ‘Reishonger’). Heerlijk, wel machtig. Volgende keer iets kleinere portie nemen. Zeker voor de herhaling vatbaar!

    1. Sabine Author says:

      Wat tof dat je ook zelf de gnocchi hebt gemaakt. Dat maakt het nog lekkerder! :D

  9. Christianne says:

    Dit recept voor de zoveelste keer gemaakt vanavond. Blijft mijn favoriet om gnocchi te bereiden! Zelf gooi ik er altijd een paprika bij en wat extra cherry tomaatjes.

  10. Gertjan says:

    Heerlijk recept, geeft veel meer inhoud dan vele andere recepten met gnocchi. Bliktomaatjes zouden ook vervangen kunnen worden door verse cherrytomaten

  11. Nog nooit gnocci gegeten maar wel heel benieuwd naar dus de eerste keer ging dit recept worden. Verse gnocci van de AH meegenomen en gisterenavond gemaakt. De saus was zeer smakelijk maar wat waren die gnocci een aparte gewaarwording in je mond een beetje kleffe bal. Ik kan nou niet zeggen dat we dat smakelijk vonden. Heb ook geen idee of dat zo zou moeten zijn of dat ik wat verkeerd heb gedaan. De saus was in ieder geval zeer smakelijk. Ik weet niet of we dit nog een keer gaan maken ;-)

    1. Sabine Author says:

      Haha, gnocchi is inderdaad een beetje kleverig. Ik zie het zelf altijd als een combinatie tussen pasta en aardappelpuree. Zelf maken is wel lekkerder moet ik zeggen, minder elastisch en juist heel zacht. Hier staat mijn recept voor zelfgemaakte gnocchi: https://www.ohmyfoodness.nl/omf-filmt/zelfgemaakte-gnocchi-met-saffraan-en-bacon/

      1. Oh dat klopt dus wel hihi.
        Nou ja in ieder geval bedankt voor je berichtje misschien toch nog eens proberen :-)

    2. Evelien says:

      Ik herken dit! Mijn kinderen waarderen het meer als ik de gnocchi opbak, maar ben toch stiekem ook heel benieuwd naar dit recept!

  12. Anja van Klompenburg says:

    Mm ziet er lekker uit!!
    Kan het okm vegetarisch klaar gemaakt worden, met iets anders in de plaats van de chorizo? Dan ga ik het zeker maken!

    1. Sabine Author says:

      Natuurlijk kan dat, maar dan moet je wel een beetje creatief zijn want de chorizo voegt veel smaak aan het gerecht toe. Je kunt eventueel een vleesvervanger gebruiken maar voeg dan zeker wat (meer) specerijen aan het gerecht toe.

  13. Maarten says:

    Lekker! Alleen: is er een manier om te zorgen dat het geheel minder ‘nat’ is?
    Uit de worst, tomaten én mozarella komt nogal wat vocht dus het drijft nog net niet in mijn ovenschaal…

    1. Sabine Author says:

      Hmm, ik had daar zelf niet zoveel last van zoals je op de foto’s kunt zien. Maar je zou kunnen proberen om de gnocchi er ongekookt bij te doen zodat de gnocchi het vocht op kan nemen. Of serveer er een lekker broodje bij om in het vocht te dippen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close