Banana cream pie (Fastfood Friday)

Banana Cream Pie at ik voor het eerst in San Francisco vorig jaar. Toen ik in september ’22 een week in deze stad verbleef, heb ik vrijwel alle hotspots van mijn lijstje afgewerkt. Eén daarvan was Tartine en daar kocht ik hun Banana Cream Pie.

Ik geloof dat ik omgerekend zo’n tien euro betaalde voor het kleine taartje en eigenlijk is dat natuurlijk van de zotte. Banana Cream Pie is namelijk een van de makkelijkste taarten om te maken én bevat ook nog eens goedkope ingrediënten.

Omdat het Fastfood Friday is, hield ik mijn zelf gemaakte versie zo simpel mogelijk. De taart bestaat hoofdzakelijk uit vier hoofdingrediënten: bladerdeeg, banaan (duh), custard en slagroom. Meer is het niet!

banana cream pie

Eenvoudige bananentaart

Een eenvoudige bananentaart is dit dus wel te noemen. Maar wel eentje die echt heel erg lekker is!

Ik ben helemaal niet zo’n fan van banaan en dat maakt het best bijzonder. Ik vind een banaan lekker om uit het vuistje te eten, maar bananensoes of bananenijs? Nee, daar maak je me niet zo blij mee. Maar deze bananentaart vond ik dus wél echt een hit. Zeker ook omdat het zo eenvoudig was om te maken.

Als bodem heb ik gebruik gemaakt van koelvers bladerdeeg en dit heb ik blind in de oven gebakken. Hierdoor wordt de korst mooi bruin én lekker krokant en met name dat laatste wil je echt hebben.

Het blind bakken van een taartbodem doe je met een blindbakvulling. Ik gebruik daar zelf altijd keramische bakbonen voor, maar droge rijst kan ook. Let er dan wel op dat je de rijst naderhand niet meer kunt gebruiken voor een gerecht. Bewaar de rijst dus apart, zodat je deze eindeloos kunt gebruiken als blindbakvulling.

Voor de taartbodem bekleed je de bakvorm met het bladerdeeg. In het deeg prik je gaatjes en vervolgens leg je een vel bakpapier over het deeg. Hier stort je dan de blindbakvulling op. De vulling zorgt ervoor dat het bladerdeeg niet teveel omhoog komt en mooi van vorm blijft.

Na het voorgaren verwijder je de blindbakvulling. Dat kan dan lekker makkelijk dankzij het bakpapier. Wel oppassen, de vulling is natuurlijk heet. Daarna bak je de taartbodem nog even zonder vulling om een mooi kleurtje te krijgen. Super simpel!

Natuurlijk kun je ook zelf aan de slag met het maken van taartdeeg, maar zoals ik al zei: ik ging voor gemak.

In plaats van bladerdeeg kun je overigens ook koek fijnmalen en dit als bodem gebruiken. Deze hoef je niet blind te bakken, maar kun je direct zonder vulling in de oven zetten. Eigenlijk is alles prima, zolang je er maar voor zorgt dat de bodem lekker krokant is.

eenvoudige bananentaart

Romige bananentaart

De custard voor deze romige bananentaart is gemaakt met mijn standaard vanille-custard recept. Hiervoor zijn ei, suiker, slagroom en maïzena de belangrijkste ingrediënten. Zelf gebruikte ik dan nog vanille om de custard op smaak te brengen.

Als je de bodem hebt gebakken en hier de plakjes banaan over hebt verdeeld, kun je de nog warme custard direct in de taartvorm schenken. Dek de taart af met wat plasticfolie en zet weg in de koelkast, net zolang tot de custard volledig is opgesteven en de taart helemaal is afgekoeld.

Qua toppings heb ik gebruik gemaakt van slagroom, plakjes banaan en hagelslag. Die slagroom is onmisbaar, de banaan bovenop dient meer ter decoratie.

Let er wel op dat banaan snel bruin wordt, dus mocht je de taart al van tevoren willen maken en een dag in de koelkast laten staan, voeg dan pas de plakjes banaan vlak voor het serveren toe. Of laat het als topping helemaal achterwege natuurlijk; onder de custard ligt immers ook al een laag banaan.

Tot slot gebruikte ik hagelslag om het geheel wat op te fleuren, maar als je meer fancy wil doen, kun je daar ook chocoladeringen of geschaafde chocolade voor gebruiken. Wat jij wil!

romige bananentaart

Zin gekregen in deze Banana Cream Pie en ben je eigenlijk ook wel benieuwd naar de andere fruittaarten die we al hebben gemaakt? Dit zijn mijn persoonlijke favorieten! Wellicht zit er een lekkere taart voor je tussen.

Andere taarten met banaan zijn uiteraard onze Banoffee-pindakaastaart en Super makkelijke Banoffee taart. Banoffee kenmerkt zich door het gebruik van karamel; iets dat dan weer niet in Banana Cream Pie zit.

Ben je meer van de cake, dan vind je deze Banoffee Cake misschien ook heerlijk!

Op deze pagina vind je al onze taart recepten.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

banana cream pie
5 van 1 stem

Banana Cream Pie

Banana Cream Pie is wellicht een van de makkelijkste taarten om zelf te maken. Je hebt er maar een handvol ingrediënten voor nodig en je hoeft er bijzonder weinig moeite voor te doen. Het eindresultaat is echter top!
Porties1 taart (30cm)
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Opstijven 3 uur
Totale tijd 3 uur 50 minuten
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren 3 dagen*

Benodigdheden

 • 1 taartvorm (30cm)
 • vel bakpapier
 • blindbakvulling
 • steelpan en garde

Ingrediënten

 • 1 vel koelvers bladerdeeg
 • 2-3 bananen – in plakjes
 • 2 eieren
 • 100 g kristalsuiker
 • 2 el maïzena
 • 2 tl vanille-extract
 • 250 ml volle melk
 • 200 ml slagrom
 • 50 g poedersuiker

Instructies

 • Verwarm de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte.
 • Vet de taartvorm goed in en bekleed deze met bladerdeeg. Snijd overhangend deeg weg en prik met een vork gaatjes in het deeg.
 • Leg het vel bakpapier over het bladerdeeg en stort de blindbakvulling in de vorm.
 • Bak de taartbodem 20 minuten met blindbakvulling en daarna nog eens 10 minuten zonder. Laat de taartbodem 30 minuten afkoelen.
 • Verdeel de plakjes banaan over de taartbodem.
 • Doe voor de custard de eieren, de helft van de suiker, maïzena en 1 tl vanille-extract in een kom en klop dit tot een lichtgeel, klontvrij mengsel.
 • Schenk de volle melk in een steelpan en doe hier de rest van de suiker bij. Verwarm de melk tot de stoom er vanaf komt.
 • Schenk de melk al roerend bij het custardpapje in de kom en schenk vervolgens alles weer terug in de pan.
 • Kook de custard al roerend 2 – 3 minuten, tot de custard lekker dik is geworden.
 • Verdeel de custard over de plakjes banaan in de taartvorm.
 • Dek de taart af met plasticfolie en laat de banana cream pie volledig afkoelen en opstijven in de koelkast.
 • Klop voor de topping de slagroom met de poedersuiker en 1 tl vanille-extract lobbig.
 • Schep de slagroom over de taart en garneer desgewenst met extra plakjes banaan en chocolade.

Notities

*Zoals ik in het artikel al zei: banaan wordt snel bruin. De smaak gaat niet héél snel achteruit, maar voor deze taart geldt toch: hoe sneller je hem opeet, hoe beter.
Gang: nagerecht
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: banaan, bananentaart, fastfood friday, vanillecustard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close