7x gebakken aardappel recepten

Als er iets is waar je me ’s nachts voor wakker mag maken, dan zijn het wel gebakken aardappel recepten. Heerlijke gebakken aardappels die krokant zijn van buiten en zacht van binnen.

Inmiddels weet ik dat je met gebakken aardappels echt alle kanten op kunt qua smaak. Vandaag deel ik 7 van mijn favoriete gebakken aardappel recepten, maar beantwoord ook de meest gestelde vragen over het bakken van aardappels.

Onderaan dit artikel vind je nog trucs om de lekkerste gebakken aardappels te krijgen. Want er komt stiekem best wat bij kijken! Lees dus snel verder voor tips, tricks en natuurlijk heerlijke gebakken aardappel recepten.

aardappelsalade van smashed potatoes

1. Gebakken aardappel salade met mosterd en groene kruiden

Wat deze salade zo bijzonder maakt, zijn de krokante aardappeltjes, de scherpe smaak van de mosterddressing, en de frisse touch van doperwten en verse kruiden. Voeg daar nog wat zoute, gebakken spekjes aan toe en het gerecht is compleet.

Ik ben echt fan van aardappelsalades waarin je alle ingrediënten gewoon lekker door elkaar husselt. Toch heeft deze aardappelsalade met mosterd iets speciaals. In plaats van alles te mengen, worden de ingrediënten losjes op elkaar gestapeld, waardoor ze allemaal goed zichtbaar blijven. Het ziet er zo kleurrijk en feestelijk uit op tafel, je wordt er meteen blij van, vind je ook niet?

krokante aardappels

2. Krokant gebakken aardappels met feta & honing

Om deze aardappels zo lekker krokant te krijgen kook ik de aardappelen 10 minuten, daarna stoom ik ze 10 minuten en vervolgens gaan ze de oven in (30 minuten)! Na de oven doe ik ze nog even in de pan samen met de spekjes en honing. In totaal kost het je dus wel redelijk wat tijd, maar het is het echt dubbel en dwars waard (vind ik).

Aardappeltorentjes met knoflook & parmezaan

3. Aardappeltorentjes met knoflook & parmezaan

Kijk nou, deze torentjes zien er toch hartstikke feestelijk en gezellig uit? Om ze te maken heb je wel een muffinvorm nodig. Dat klinkt misschien wat apart, maar als je de aardappelschijfjes gewoon op een bakplaat stapelt, gaan ze ongetwijfeld schuiven en eindig je met verspreide schijfjes in plaats van mooie torentjes. Dat kan natuurlijk ook lekker zijn, maar niet het effect dat je wilt bereiken.

De muffinvorm zorgt ervoor dat de schijfjes netjes op hun plek blijven – precies wat je nodig hebt. Ik heb voor deze torentjes verse tijm gebruikt, maar rozemarijn is ook een goede optie. Wil je het simpel houden? Ga dan gewoon voor peper en zout, zeker als je al veel andere uitgesproken smaken op tafel hebt staan.

gebakken aardappels 3

4. De allerlekkerste gebakken aardappels

Van mijn vader heb ik geleerd om de lekkerste gebakken aardappels in de pan te maken. Hij gebruik altijd verse aardappelen, nooit van die voorgekookte schijfjes uit een zak.

Als ik moet kiezen tussen patat en zijn gebakken aardappels dan zou ik zeker weten voor zijn aardappels gaan. Ik probeer ze regelmatig op dezelfde manier te bereiden. Heerlijk krokant met een goudbruin korstje, maar nog steeds zacht van binnen, en simpelweg op smaak gebracht met Aromat. Zo smaken ze het allerbeste.

gebakken aardappels in de oven

5. Aardappels uit de oven met Parmezaan

Toen ik dit gebakken aardappel recept op Instagram liet zien, kreeg ik al zóveel reacties. En dat bleek niet onterecht, want dit by far de lekkerste gebakken aardappels in de oven die ik OOIT heb gemaakt. Het gebakken kaaskorstje maakt ze super smaakvol en knapperig. Ik bleef er maar van eten (en mijn kinderen overigens ook), dus koop gerust wat extra aardappels!

Gekruide krieltjes uit de slowcooker

6. Gekruide krieltjes uit de slowcooker

Wist je dat je ook heel goed gebakken aardappel recepten in je slowcooker kunt maken? Zoals je van een slowcooker gewend bent, kost het je weinig moeite. Deze gekruide krieltjes uit de slowcooker zou ik vooral aanraden op een dag dat je geen zin/tijd meer hebt om na werk op je aardappels te wachten.

parmezaan aardappels

7. Parmezaan aardappels met pesto

Sinds ik de aardappels uit de oven met parmezaan (nummer 5 in dit artikel) maakte, wilde ik er graag een variant op maken. Het leek me lekker om pesto toe te voegen, want pesto & parmezaan gaan super goed samen. Het is een simpel recept waar je zo mee klaar bent! Ik weet niet zeker of ze nummer 5 overtreffen, maar ze passen er zeker goed naast!

Meest gestelde vragen over gebakken aardappel recepten

Naast deze recepten wil ik je ook graag wat veelgestelde vragen beantwoorden. Want ja, gebakken aardappel recepten lijken misschien simpel, maar er zijn altijd trucjes die je kunt leren om ze nóg lekkerder te maken.

Wat voor kruiden kun je gebruiken op gebakken aardappels?

Het mooie aan gebakken aardappel recepten is dat je er bijna alle kanten mee op kunt qua kruiden. De klassiekers zijn natuurlijk rozemarijn, tijm en knoflook, maar er zijn nog veel meer opties.

Denk aan paprikapoeder voor een beetje zoetheid, komijn voor een aardse smaak of Italiaanse kruiden voor een mediterrane twist. Ook gerookt paprikapoeder, oregano, dille of peterselie doen het goed. Voor een spicy variant kun je cayennepeper of chilivlokken toevoegen.

Wat is de beste aardappel om te bakken?

Niet iedere aardappel is even geschikt om te bakken, hoewel ik daar zelf nooit heel moeilijk mee ben. De beste aardappels om te bakken zijn meestal vastkokend of halsvastkokend, omdat ze hun vorm beter behouden tijdens het bakken. Denk aan rassen zoals Nicola, Charlotte of Roseval. Deze soorten zijn van nature iets steviger en worden lekker krokant aan de buitenkant, zonder uit elkaar te vallen.

Voor wie wat meer van fluffy aardappeltjes houdt, kunnen bloemige aardappels zoals Agria of Doré ook goed werken, maar die moeten iets voorzichten worden behandeld zodat ze niet te snel uit elkaar vallen.

Hoe lang moet je aardappels koken voordat je ze gaat bakken?

Dat is een vraag die ik regelmatig voorbij zie komen. Mijn gouden regel is: kook je aardappels voor totdat ze nèt gaar zijn of bij voorkeur eigenlijk net niet helemaal. Dit betekent meestal zo’n 10-12 minuten koken, afhankelijk van de grootte van de aardappels.

Je moet ze makkelijk kunnen doorprikken met een vork, maar ze mogen niet uit elkaar vallen. Laat de aardappels daarna goed uitlekken en droog ze even af, zodat ze in de pan of oven mooi krokant kunnen worden. Dit voorkomt dat ze gaan stomen in plaats van bakken.

Moet je aardappels schillen voor het bakken?

Dit hangt af van het type gerecht dat je maakt en je persoonlijke voorkeur. Bij kleine vastkokende aardappeltjes zoals Roseval of krieltjes, vind ik het lekker om de schil eraan te laten. De schil geeft namelijk extra textuur en smaak. Bij grotere, bloemige aardappelen haal ik de schil vaak van de aardappels af, zeker als ik ze van tevoren kook. Dit zorgt voor een wat zachtere textuur en luchtigere binnenkant.

Terug naar alle recepten?

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

7x gebakken aardappel recept

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close