Een salade rode biet met geitenkaas is niet iets dat ik wekelijks maak. Sterker nog, ik kan me de laatste keer dat ik een salade recept met bieten maakte niet eens herinneren. Ik ben namelijk niet héél dol op bietjes. Ik lust ze wel hoor, maar het zal nooit zo snel een eerste keuze voor me worden.
Hetzelfde geldt met geitenkaas, ook daar ben ik niet ontzettend dol op. Maar samen zijn de ingrediënten wel echt een match. De geitenkaas maakt de bietjes lekkerder en andersom wat mij betreft net zo. En dus maakte ik een tijdje terug deze simpele salade voor de lunch. Met wat pistache voor de crunch en de kleur.
Salade met rode biet
Het fijne is: je kunt deze salade met rode biet nog helemaal uitbouwen naar smaak. Zo deed ik er nog vlak voor het eten wat gerookte makreel bij, maar blokjes appel zijn ook een hele goede keuze. Of spekblokjes… Je kunt er eigenlijk alle kanten mee op en dat maakt het wat mij betreft een top salade.
Serveer de salade voor de lunch, neem hem mee naar je werk of zet de salade op tafel als bijgerecht tijdens het avondeten. Zowel lauwwarm als koud is de bietensalade heerlijk!
Deze salade laat zich heel goed van tevoren klaar maken. Pof de bietjes bijvoorbeeld alvast de avond van te voren of op een zondag. Bewaar de gepofte bietjes in de koelkast, dan blijven ze rustig een paar dagen goed.
De sla, geitenkaas, bieten en pistache kun je zelfs eventueel alvast mengen om het jezelf later helemaal makkelijk te maken. Bewaar de dressing apart en neem apart mee, zodat de sla niet te slap wordt. Ideaal gezond foodprep gerecht dus!
Rode bieten salade geitenkaas
Voor de rode bieten salade geitenkaas maakte ik een dressing van balsamico-azijn, olijfolie en een lepeltje honing. Een zoet-zure dressing dus en dat past heel goed bij de verder aardse smaken van deze salade. Bovendien: geitenkaas en honing matchen ook perfect dus eigenlijk mag dat ingrediënt niet in de dressing ontbreken.
En door de bieten warm te mengen met de rest van de ingrediënten, zul je merken dat de geitenkaas gaat smelten, wat ook weer dient als een soort tweede dressing. Naderhand kun je dan nog wat verse geitenkaas over de salade verdelen.
Verder heb je maar bijzonder weinig ingrediënten nodig om deze salade te maken en dat maakt ‘m geschikt voor iedere dag.
Bieten poffen
De bieten in deze salade kun je op verschillende manieren bereiden. Je kunt ze natuurlijk koken, roosteren of bakken, maar je kunt ook bieten poffen in de oven. Daardoor worden de rode bietjes heerlijk zacht en behouden ze hun unieke smaken. Bovendien worden bietjes door ze te poffen heerlijk zoet van smaak en dat is wat je, zeker in het geval van deze salade, wil.
Voor het poffen van bieten moet je wel even wat tijd uit trekken, het heeft namelijk wel wat oventijd nodig. Een en ander is afhankelijk van het formaat van de bieten. Ik had zelf behoorlijk grote bieten (net iets minder groot dan een hand) en daardoor hebben ze zeker 1,5 uur in de oven gestaan voordat ze echt lekker zacht waren.
Verpak de hele bieten in aluminiumfolie en laat ze vervolgens op 200 graden Celsius 1-1,5 uur poffen. Prik een satéprikker in het pakketje om te testen of de bietjes zacht genoeg zijn. Ze mogen nog wel een bite hebben, maar niet hard meer zijn.
Na het poffen kun je het schilletje makkelijk verwijderen (tip: doe handschoenen aan!) en de biet in stukken snijden. Verwerk ze dan, zoals ik net al zei, zo snel mogelijk in de salade zodat de warme biet de geitenkaas doet smelten.
Liever een ander recept met rode biet?
Ondanks het feit dat bietjes hier niet wekelijks, of zelfs maandelijks in huis komen, hebben we op OMF al wel wat lekkere andere recepten met rode biet gedeeld. Wat denk je bijvoorbeeld van onderstaande suggesties?
- Eiersalade met rode biet en feta
- Linzensalade met gebakken rode biet en geitenkaas
- Bietencarpaccio met frambozendressing & geitenkaas
- Risotto van rode bieten
- Bietjesstamppot
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Salade van gepofte biet met geitenkaas
Benodigdheden
- oven
- 2 vellen aluminiumfolie
Ingrediënten
- 2 rode bieten
- 150 g gemengde rucola sla
- 100 g zachte geitenkaas
- handje pistache
Dressing
- 2 el balsamico-azijn
- 2 el extra vergine olijfolie
- 1 tl honing
- peper en zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200℃ hetelucht.
- Verpak de bietjes in aluminiumfolie en pof ze 1 – 1,5 uur in de oven tot ze zacht zijn.
- Verwijder de schil van de gepofte bieten en snijd de bietjes in stukken. Meng met de gemengde sla, geitenkaas en pistache.
- Roer alle ingrediënten voor de dressing door elkaar en schep deze door de salade.