Gevulde aardappels met cheddar & bacon

Boohh, we hebben deze gevulde aardappels met cheddar & bacon echt verslonden bij ons thuis. Ik was er zelf heel dol op, maar ook de zevenjarige vond het een regelrechte hit. En dat snap ik wel! Tot nu toe is namelijk gebleken dat ieder aardappel bijgerecht waar ook kaas aan te pas komt, gretig aftrek kent aan onze tafel.

Denk bijvoorbeeld aan de aardappels uit de oven met Parmezaan die ik al eerder met jullie deelde hier op OMF. Als ik die maak, zijn de jongens bijna net zo blij als wanneer ik friet op tafel zet.

Maar deze gevulde aardappels vielen dus ook zeer goed in de smaak.

aardappels met kaas
gevulde aardappels cheddar bacon

Aardappels met kaas uit de oven

Aardappels met kaas uit de oven, het blijft gewoon een mega hit. Voor deze gevulde aardappels heb ik er bewust voor gekozen om de aardappels maar lichtjes uit te hollen. Zo heb je ook nog het idee dat je echt aardappels aan het eten bent i.p.v. alleen de schil.

In mijn Guilty Pleasures Kookboek, mijn allereerste kookboek die in 2015 verscheen, deelde ik een recept voor loaded potato skins. Daar is het recept van vandaag op gebaseerd. Zoals de naam al doet vermoeden, holde ik voor dat recept de aardappels echt helemaal uit zodat je een krokant schilletje kreeg, met daarin kaas en bacon. Voor het recept van vandaag is het dus meer een gevulde aardappel geworden en daardoor een ècht bijgerecht.

In het recept dat je hieronder uitgeschreven zult zien, gebruik ik vastkokende aardappels. Dit omdat de aardappels dan nog lekker stevig blijven. Kruimige aardappels worden met het voorkoken en daarna nog eens doorgaren in de oven, toch een beetje papperig en persoonlijk vind ik dat minder lekker.

De aardappels worden in de oven nog 20 minuten door gegaard, maar dat is lang niet genoeg om de aardappels helemaal gaar te krijgen. Daarom is het belangrijk dat je de aardappels eerst voorkookt. Ik kook de aardappels in hun geheel voor en dan hebben ze, een beetje afhankelijk van het formaat natuurlijk, echt wel 30 minuten nodig. Door en door gaar hoeven ze nog niet te zijn, dat laatste duwtje krijgen ze dus wel als ze nog de oven in gaan.

Halveer de aardappels na het voorkoken en schraap met een lepel een klein kuiltje in de halve aardappels. Op die manier lopen straks de kaas en spekblokjes minder snel van de aardappels af, wanneer deze in de oven worden gebakken.

Ook raad ik je aan om de spekblokjes alvast een beetje voor te bakken, zodat het meeste vet er vast uit kan lopen. Doe je dit niet, dan loopt al het vet in de oven pas uit de spekjes, met als gevolg dat de geraspte cheddar van de gevulde aardappels af glijdt. Dat is toch een beetje zonde.

Bak de aardappels net zolang in de oven tot de kaas helemaal is gesmolten en de spekblokjes krokant zijn. Serveer de gevulde aardappels vervolgens met verse bieslook en zure room, heerlijke smaakmakers en een perfecte match met de kaas en spekblokjes.

gegrilde aardappels cheddar bacon
gevulde aardappels

Gevulde aardappels uit de Airfryer

Ik hoor de vraag al aankomen voordat deze daadwerkelijk gesteld wordt: “kan ik de gevulde aardappels uit de Airfryer maken?” En ja, uiteraard! Zoals vrijwel met ieder ovengerecht het geval is, kun je ook de gevulde aardappels met cheddar & bacon klaarmaken in de Airfryer.

Je kunt hiervoor gewoon het recept hieronder volgen, tot het moment dat de aardappels de oven in gaan. Verspreid in plaats daarvan de aardappels over het mandje van de Airfryer en bak ze in een voorverwarmde Airfryer op 200 graden Celsius, in 10 minuten krokant.

Houd er rekening mee dat de kaas wel iets van de gevulde aardappels kan lopen en dat je Airfryermandje hier heel vies van kan worden. Ik gebruik zelf de Satisfry Airfryer van Russell Hobbs en daarvan kun je het mandje heel goed schoonmaken doordat de crisp plaat verwijderbaar is en alle onderdelen in de vaatwasser kunnen.

Heb je een andere Airfryer waarbij het mandje lastiger schoon te maken is, dan doe je er wellicht goed aan om Airfryer liners te gebruiken.

gevulde aardappels uit de Airfryer

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

gevulde aardappels cheddar
5 van 1 stem

Gevulde aardappels met cheddar & bacon

Ik blijf fan van goede bijgerechten met aardappels en dit is toch wel een van mijn favorieten van de afgelopen tijd. Gevulde aardappels met cheddar & bacon, al-tijd lekker en top met een lekkere salade en stukje vlees of vis.
Porties4 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 50 minuten
Hoelang te bewaren bij voorkeur direct opeten

Benodigdheden

 • bakplaat met bakpapier

Ingrediënten

 • 4 grote vastkokende aardappelen
 • 125 g spekblokjes
 • 100 g cheddar – geraspt
 • zure room
 • verse bieslook
 • peper en zout

Instructies

 • Boen de aardappels schoon onder de kraan, schillen is niet nodig. Kook de aardappels 25-30 minuten voor en halveer ze daarna.
 • Bak de 5-7 minuten spekblokjes in een droge koekenpan zodat er flink wat vet uit kan lopen.
 • Verwarm de oven voor op 200℃ hetelucht.
 • Schraap met een lepel een klein kuiltje uit de gehalveerde aardappels en verdeel de aardappels over de bakplaat.
 • Verdeel de geraspte cheddar en gebakken spekblokjes over de aardappels.
 • Schuif de bakplaat in de oven en bak de gevulde aardappels 20 minuten, tot de kaas is gesmolten en de spekblokjes krokant zijn.
 • Serveer de gevulde aardappels met een flinke lepel zure room en maak af met de bieslook, peper en zout.
Gang: bijgerecht
Keuken: Amerikaans, Hollands
Trefwoord: aardappelen, bijgerecht, fastfood friday, gevulde aardappel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close