Stop de tijd, ik weet zéker dat deze romige orzo met pesto & burrata na vandaag op jouw favorietenlijstje komt te staan. Het is een ontzettend simpel gerecht om te maken, je bent er echt in 20 minuten mee klaar. Het zit bomvol smaak en zelfs de kinderen gaan het eten.
Door de romige pestosaus lijkt dit gerecht bijna op risotto, maar dan kost het je veel minder tijd om klaar te maken. En aan dat soort gerechten hebben we allemaal behoefte, toch?
Serveer de orzo lekker met een berg rucola of groene salade en je makkelijke maaltje is compleet.
Orzo met pesto
De smaakcombinatie orzo met pesto maakten we al eens eerder in de Broccolisoep met orzo en pesto en dat is natuurlijk niet voor niets. Sowieso vind ik pesto bij héél veel gerechten goed kunnen. Het is lekker als brooddip, lekker door de pasta, goed in een salade… het is een super veelzijdig product en dus heb ik het ook altijd in huis.
Dikke kans dat jij voor deze romige orzo met pesto de meeste ingrediënten wel in huis hebt en anders ben je met een kort tripje naar de supermarkt zo klaar. Ik gebruik namelijk echt geen spannende dingen.
Mocht je graag wat willen variëren, dan kun je in plaats van de standaard basilicumpesto natuurlijk ook rucolapesto gebruiken bijvoorbeeld, spinaziepesto maken of zelfs doperwtenpesto. Op deze manier kun je dit gerecht ook een beetje met de seizoenen mee laten gaan.
Pestosaus maken
Het maken van de pestosaus voor dit gerecht is onwijs eenvoudig. Met slechts een handvol ingrediënten tover je een heerlijk romige saus op tafel die ieder orzo korreltje straks voorziet van een laagje saus.
Zoals altijd fruit ik wat knoflook en ui aan in een pan; deze ingrediënten zijn voor mij absoluut onmisbaar in vrijwel ieder gerecht. Zodra de knoflook en de ui goed beginnen te geuren, mogen de rest van de ingrediënten erbij.
Ik gebruikte bij het pestosaus maken deze keer slagroom, maar mocht je kookroom willen gebruiken dan kan dat ook. Daardoor ging uiteraard de pesto, wat gedroogde basilicum en geraspte Parmezaanse kaas. Geraspte kaas door een roomsaus roeren is wat mij betreft altijd een goed idee. Het zorgt niet alleen voor meer smaak, maar de kaas dikt de saus ook een beetje in. En da’s lekker!
Je zou ervoor kunnen kiezen om de orzo vervolgens in de pestosaus te garen, maar ik wilde de maaltijd juist zo makkelijk mogelijk houden. Daarom kookte ik de orzo eerst in een aparte pan gaar en roerde het vervolgens door de pestosaus. Zo krijg je ook echt zo’n heerlijk romig gerecht!
Op het moment dat je de orzo bij de pestosaus schept zul je wellicht het idee hebben dat het gerecht veel te nat is, maar wees niet bang. Zodra je de orzo met pesto straks op borden schept, dikt het direct alweer een beetje in.
En dan is het alleen nog een kwestie van het gerecht afmaken.
Orzo met burrata
En dat afmaken doe ik met een flinke bol burrata. Orzo met burrata is echt een match made in heaven als je het mij vraagt. De zachte textuur van de orzo gaat zó goed samen met het romige van de burrata. Inmiddels hoef ik jullie ook echt niet meer uit te leggen hoe groot fan ik ben van burrata.
Omdat zowel de orzo met pesto als de burrata een vrij milde smaak hebben, besloot ik het gerecht af te toppen met wat chilivlokken. Dat is voor het oog heel fijn, de rode kleur knalt echt van het bord af namelijk, maar ook voor de smaak. Dat kleine pittige hintje is een heel welkome tegenhanger voor de romige orzo.
Ik zou de chilivlokken dus ook zeker niet achterwege laten, maar wees wel voorzichtig met toevoegen uiteraard. Het is niet de bedoeling dat de vlammen straks uit je zal-ik-maar-zeggen schieten.
Op zoek naar een ander vegetarisch orzo recept?
Dit vegetarische orzo recept is in no-time naar mijn favorietenlijstje gestegen. Ook mijn kinderen vonden het allebei erg lekker en als mama ben je dan al gauw blij met wat je op tafel hebt getoverd.
Wil je liever een ander vegetarisch orzo recept? Dan hebben we nog genoeg ideeën voor je over. Wat denk je bijvoorbeeld van:
- Orzo recept uit de oven met halloumi
- Griekse orzosalade
- Orzorisotto met citroen & courgette
- Orzo met geroosterde bloemkool en knoflookchampignons
- Caprese Orzo met Buffelmozzarella en Basilicum
En zo hebben we echt nog veel meer orzo recepten op OMF staan. We zijn er zelf enorm fan van, dus kunnen het nooit laten om eindeloos te variëren met dit ingrediënt.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Romige orzo met pesto en burrata
Ingrediënten
- 200 g Orzo
- 1 ui – gesnipperd
- 2 teentjes knoflook – fijngehakt
- 200 ml slagroom
- 50 g pesto
- 1 el gedroogde basilicum
- 30 g Parmezaanse kaas – geraspt
- sap van 1/2 citroen
- 1 bol burrata
- chilivlokken naar smaak
Instructies
- Kook de orzo volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
- Maak ondertussen de pestosaus. Fruit hiervoor de ui en knoflook aan in een koekenpan, tot de knoflook goed begint te geuren en de ui glazig ziet.
- Schenk dan de slagroom in de pan en voeg daar de pesto, basilicum, Parmezaanse kaas en citroensap aan toe. Roer goed door en verwarm tot de kaas helemaal is gesmolten.
- Giet de orzo af en voeg deze aan de pestosaus toe. Schep even goed om en schep de Orzo vervolgens op borden.
- Breek de burrata boven de Orzo en garneer met chilivlokken.