Risotto spinazie met zongedroogde tomaat & gekruide kip

Luister goed! Deze risotto spinazie met zongedroogde tomaat en gekruide kip mag regelrecht op je favorieten lijstje. Voor mij hoort hij namelijk echt in het rijtje bij de tomatenrisotto met chorizo. En aangezien dat by far het meest populaire risotto recept op OMF is, zegt dat echt heel veel.

De laatste tijd maak ik steeds vaker recepten waarin de combinatie spinazie en zongedroogde tomaat terugkomt. Zo deelde ik laatst al de gruwelijk lekkere Pasta met kip en zongedroogde tomatensaus waar ook spinazie aan te pas kwam. We kunnen dus wel stellen dat ik een nieuwe favoriete smaakcombinatie bij mezelf heb ontdekt. En deze risotto jongens, oef… Om je vingers bij af te likken, zo erg viel het recept in de smaak hier.

Risotto zongedroogde tomaat gekruide kip
risotto spinazie recept

Risotto spinazie recept

Risotto en spinazie is altijd een goed idee. In een handomdraai geef je met verse spinazie of met een doos spinazie uit de diepvries, een lekker kleurtje aan je gerecht. Je werkt direct wat groene bladgroenten naar binnen wat weer ideaal is voor het ijzergehalte in je lijf.

Eén van mijn persoonlijke favoriete risotto spinazie recepten is deze Spinazierisotto uit de instant pot. Super simpel om te maken en ook door jullie wordt het recept regelmatig nagemaakt in zowel de instant pot als de slowcooker.

Voor dit risotto spinazie recept met zongedroogde tomaat, gebruikte ik een pakje bladspinazie a la crème. Dat zorgt voor een extra romige risotto en doordat de bladspinazie grover gesneden is dan de normale spinazie a la crème, herken je de spinazie ook daadwerkelijk terug in de risotto. Wel zo fijn!

In plaats van diepvries spinazie kun je uiteraard ook verse spinazie gebruiken. Deze roer je wel pas tegen het einde van de kooktijd van de risotto door het gerecht. Waarom dat mijn voorkeur niet heeft, ga ik je nu vertellen…

risotto spinazie kip

Risotto spinazie zongedroogde tomaat

Ik zei het al: de combinatie spinazie en zongedroogde tomaat vind ik fantástisch. En jullie klaarblijkelijk ook want onder de meest populaire recepten van OMF, vallen ook recepten met deze ingrediënten. Denk bijvoorbeeld aan de Toscaanse kip uit de slowcooker en mijn Toscaans ravioli recept. Maar ook de Kikkererwten & spinaziecurry met zongedroogde tomaat is groot favoriet bij en misschien wel mijn favoriete curry.

Niet voor niets gaat de risotto spinazie zongedroogde tomaat dus ook zo mijn favorietenlijstje op.

Ik heb er overigens voor gekozen om de spinazie en zongedroogde tomaten al direct met de risotto mee te laten garen. Je zou beide ingrediënten pas op het laatste moment aan de bijna gare rijst kunnen toevoegen, maar het komt de smaak echt ten goede om beide ingrediënten al zo snel mogelijk in de pan te mikken.

Zorg er dan ook voor dat je een beetje van de zongedroogde tomaten-olie in de pan schept. Ik gebruik deze olie vaak om ui en knoflook in aan te fruiten, als ik later zongedroogde tomaat toe voeg. Die olie bevat namelijk zoveel smaak en geloof mij: die smaak ga je terugproeven in het uiteindelijke gerecht. Bovendien: het bespaart je weer olijfolie gebruiken.

risotto spinazie zongedroogde tomaat

Waarom moet je risotto rijst eerst aanbakken?

In ieder risotto recept dat je van me tegen gaat komen, zul je zien dat ik zeg dat je de rijst eerst moet aanbakken. “Bak de rijst korrels tot ze glazig zien.” Waarom dat zo is? Op die manier kunnen de rijstkorrels namelijk meer/beter vocht opnemen, wat de smaak en textuur van de risotto ten goede komt!

Moet je risotto de hele tijd blijven roeren?

Veel mensen zeggen dat je risotto tijdens het koken continu moet blijven doorroeren zodat de rijst gelijkmatig kan garen. Heel eerlijk: dat doe ik nooit. Wie heeft daar nou ook tijd voor en zin in?!

Ik roer de risotto altijd goed door op het moment dat ik de bouillon toevoeg. Als ik denk dat de bouillon bijna is opgenomen door de rijst, vaak na 5 minuten koken, roer ik nog een keer door voordat er weer nieuwe bouillon bij gaat.

risotto spinazie

Risotto spinazie kip

Ik eet de laatste tijd steeds vaker vegetarisch en dat is natuurlijk mede te danken aan het Vega Slowcookerboek waar ik de afgelopen maanden druk mee ben geweest. Het zit echter zo in mijn systeem nu, dat ik vaak niet eens bewust vegetarisch kook.

Bij dit risotto spinazie kip recept heb ik wel weer een keer bewust gekookt met vlees. De risotto heeft het niet per se nodig want geloof mij, die heeft al véél smaak van zichzelf, maar persoonlijk vond ik de gekruide kip er wel erg lekker bij.

Ik heb de kip gemarineerd in flink wat kruiden en specerijen en vervolgens in een aparte pan gebakken. Je zou ervoor kunnen kiezen om de kip mee te garen met de risotto, maar dan gaat de kruidige smaak toch een beetje verloren en dat vond ik zonde. En dus serveerde ik de kip er voor de verandering los bij. Zowel voor de smaak als voor de textuur is dat top.

Bovendien: het bakken van de kippendijen levert best wel wat vet op in de pan. Gooi dat ALSJEBLIEFT niet weg maar schenk dit over de risotto heen wanneer je het gerecht gaat serveren. Smaakbom gegarandeerd hoor.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Risotto met spinazie, zontomaat gekruide kip
4.50 van 2 stemmen

Risotto met spinazie, zongedroogde tomaat & gekruide kip

Ja hoor, ik heb weer een recept voor je favorietenlijstje! Deze risotto met spinazie, zongedroogde tomaat en gekruide kip is zo lekker, dat je je vingers erbij af wilt likken. Een smaakbommetje op je bord en daar houden we van!
Porties3 personen
Moeilijkheidsgraad gemiddeld
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren 4 dagen

Ingrediënten

Gekruide kip:

  • 3 el olijfolie
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 400 g kipdijfilet

Voor de risotto:

  • 1 ui – gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook – fijngehakt
  • 450 g bladspinazie a la crème
  • 150 g zongedroogde tomaten
  • 200 g risottorijst
  • 750 ml groentebouillon
  • 50 g boter
  • 50 g Parmezaanse kaas – geraspt

Instructies

  • Begin met de gekruide kip. Roer hiervoor de olijfolie en alle kruiden en specerijen door elkaar en wrijf hiermee de kippendijen goed in. Laat marineren terwijl je verder gaat met de risotto.
  • Verhit een beetje olie (bijv. die van de zongedroogde tomaten!) in een ruime pan en fruit hierin de knoflook en de ui goed aan.
  • Doe dan de risottorijst in de pan en bak de korrels tot ze glazig beginnen te zien.
  • Schep lepel voor lepel de groentebouillon in de pan en voeg pas nieuwe bouillon toe zodra de vorige schep bijna is opgenomen door de rijst. Doe de spinazie a la crème en zongedroogde tomaten in de pan en bak dit mee tot de spinazie gesmolten is.
  • Ga net zo lang door (vaak zo'n 25 minuten) tot de rijst gaar is.
  • Bak ondertussen de kippendijen in een koekenpan krokant, samen met de rest van de marinade.
  • Maak de risotto af met een klont boter en de Parmezaanse kaas.
  • Verdeel de risotto over de borden en leg de gekruide kip bovenop. Schenk het overgebleven bakvet van de kip over de risotto op de borden.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: gekruide kip, risotto, spinazierisotto, zongedroogde tomaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close