Red Velvet koekjes (Fastfood Friday)

Echte bommetjes zijn het, deze red velvet koekjes. Als je – net als ik – van chewy baksels houdt die van binnen nog lekker zacht zijn en van buiten nét dat knapperige randje hebben, dan ga je hier zó blij van worden. Klinkt als muziek in je oren, niet?

De mooie rode kleur maakt ze een feestje om naar te kijken, en de witte chocolate chips zorgen voor die extra bite waar je instant gelukkig van wordt. Maar het wordt nog beter! De koekjes zijn afgetopt met creamcheese frosting. Dat maakte de koeken weliswaar nog een tikkeltje machtiger maar ook nóg lekkerder

Red velvet cookies

Red velvet koekjes

Ik geef het eerlijk toe: ik heb me altijd een beetje afgevraagd waarom red velvet zó’n hype is. Ik bedoel, qua smaak zijn het in de basis gewoon chocoladekoekjes. En toch… toch hebben ze iets magisch. Misschien is het de kleur. Misschien is het de combinatie van cacao en vanilla. Misschien is het gewoon het totaalplaatje. Hoe dan ook: deze red velvet koekjes zijn zó lekker dat ik het ineens helemaal snap.

En het mooie is: je hebt geen fancy ingrediënten nodig. Alles wat je gebruikt, heb je waarschijnlijk al in huis of haal je gewoon bij de supermarkt om de hoek. Denk aan roomboter, suiker, eieren, bloem en een beetje cacaopoeder. Easy!

red velvet koeken

Kleurstof voor Red Velvet cookies

Ik werk niet heel vaak met kleurstof maar als ik dat dan doe krijg ik steevast de vraag welke kleurstof ik dan gebruik.

De echte red velvet-look krijg je natuurlijk niet vanzelf. En ja, dan kom je uit bij kleurstof. Ik krijg regelmatig de vraag welke kleurstof ik gebruik bij dit soort recepten. Het antwoord: kleurgel. Waarom? Omdat kleurgels gewoon net wat meer pigment bevatten dan vloeibare kleurstoffen. Je hebt er minder van nodig en het resultaat is véél intenser. En daar houden we van.

Voor deze red velvet koekjes gebruikte ik de rode kleurgel van Cake Décor – gewoon te koop bij Albert Heijn. Die werkt echt perfect! Ik gebruikte het hele tubetje om die diepe rode kleur op de foto te krijgen. Als je minder fel wilt, kun je uiteraard wat minder gebruiken, maar ik zeg: go bold or go home.

Andere goede opties zijn de kleurgels van Brand New Cake en de kleurstoffen van Wilton. Zeker als je vaker bakt met kleurstoffen, zijn dat echte aanraders. Handig om standaard in huis te hebben!

Witte chocolate chips = altijd een goed idee

Wat deze red velvet koekjes echt afmaken, zijn de witte chocolate chips. Dat zoete, romige van de witte chocolade is zó’n goede combi met het zachte koekje en de subtiele cacaosmaak. Ik gebruik het liefst bakvaste chocolate chips, zodat ze mooi hun vorm behouden tijdens het bakken.

Kun je die niet vinden? Dan kun je ook gewoon een reep witte chocolade fijn hakken. Werkt ook prima, maar let wel op dat je de stukjes niet té groot maakt – anders smelt het allemaal aan elkaar en krijg je geen mooie ‘chips’ in je koekje.

Red velvet koekjes maken? Super easy!

Zoals ik al zei: deze koekjes zijn echt super makkelijk om te maken. Alles in één kom, kort mixen, even laten opstijven en hup: de oven in. En het resultaat? Chewy koeken met een prachtige kleur en een heerlijke vanille-chocoladesmaak. Wat wil je nog meer?

Wil je jezelf écht verwennen? Maak dan nog even een snelle creamcheese frosting. Gewoon roomkaas, poedersuiker en een drupje vanille – that’s it. Even opspuiten of uitsmeren over de afgekoelde koeken en klaar. Oké, het maakt ze wel iets machtiger… maar ook nóg lekkerder. Worth it.

Red velvet koeken of koekjes?

Je zult zien dat ik het af en toe over red velvet koeken heb, en soms over koekjes. Ligt een beetje aan hoe groot je ze maakt. Ga je voor flinke, Amerikaanse-style chewy koeken? Dan zijn het red velvet koeken. Maak je ze iets kleiner en compacter? Dan noemen we het lekker koekjes. Beide versies zijn trouwens even goddelijk – dus leef je uit!

Andere Red Velvet recepten

Ben je – net als ik – helemaal into red velvet? Dan heb ik nog een paar lekkere suggesties voor je. Deze recepten zijn stuk voor stuk lekker:

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

red velvet koeken
5 van 1 stem

Red Velvet koeken met witte chocolade

Ben je dol op chewy koeken, dan zit je met deze Red Velvet koeken sowieso goed. Lekker met witte chocolatechips en een romige creamcheese frosting. Maar pas op: het zijn bómmetjes.
Porties15 stuks
Moeilijkheidsgraad gemiddeld
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Afkoelen 1 uur 30 minuten
Totale tijd 2 uur 10 minuten
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren 2 dagen

Benodigdheden

  • beslagkom
  • keukenmachine met platte menghaak (of je handen)
  • bakplaat met bakpapier
  • spuitzak met rond spuitmondje
  • glas

Ingrediënten

Red Velvet cookies

  • 170 g ongezouten roomboter – zacht
  • 250 g kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 1 el melk
  • 1 tl vanilla aroma
  • 375 g bloem
  • 30 g ongezoet cacaopoeder
  • 2 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • 50 g witte (bakvaste) chocolatechips
  • rode kleurgel

Creamcheese frosting

  • 75 g zachte boter
  • 200 g naturel roomkaas
  • 75 g poedersuiker
  • 1 tl vanille-aroma

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180℃ hetelucht.
  • Doe de boter in de kom van de keukenmachine en klop dit met de suiker luchtig.
  • Voeg de eieren, melk en vanille-aroma toe en klop dit even door.
  • Doe dan de bloem, cacaopoeder, bakpoeder en het zout in de kom en kneed het geheel tot een glad koekdeeg.
  • Meng als laatste de witte chocolatechips en de rode kleurstof door het beslag. Gebruik net zoveel kleurstof tot het deeg een mooie rode kleur heeft.
  • Schep met behulp van een ijsschep 15 bollen van het deeg op de bakplaat. Gebruik eventueel twee bakplaten zodat de koeken wel de ruimte hebben om in te zakken.
  • Bak de koeken 15 minuten in het midden van de oven. Duw de koeken zodra ze uit de oven komen plat met de achterkant van een glas.
  • Laat de koeken volledig afkoelen terwijl je de creamcheese frosting maakt.
  • Klop voor de frosting de boter, roomkaas, poedersuiker en de vanille tot een egaal beslag.
  • Schep de frosting in de spuitzak en zet in de koelkast zodat het wat dikker kan worden.
  • Spuit de creamcheese frosting op de afgekoelde Red Velvet koeken en bewaar de koeken in de koelkast.
Gang: tussendoortje
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: creamcheese frosting, fastfood friday, red velvet, red velvet koeken, witte chocolade
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close