Fastfood Friday: Red Velvet cheesecake cupcakes

Ik blijf er fan van om cheesecakes te maken, maar soms is zo’n hele taart gewoon een beetje teveel. Natuurlijk kun je wel kleinere taartjes maken, maar veel leuker vind ik het dan om cheesecake cupcakes te maken. Strikt genomen mag ik ze geloof ik geen cupcakes noemen maar een kniesoor die daar op let. Deze Red Velvet cheesecake cupcakes zijn echt een feestje, zo lekker en relatief makkelijk om te maken. Je zou ze voor de feestdagen wat mij betreft zo kunnen serveren bij de koffie, zeker als je ze afmaakt met feestelijke sprinkles.

Het voordeel van het maken van cheesecake cupcakes ten opzichte van een grote cheesecake is dat je een stuk sneller klaar bent. Sowieso scheelt het je in baktijd ruim de helft, maar ook hebben deze taartjes veel minder tijd nodig om op te stijven in de koelkast. Het opstijven helemaal overslaan kan ik overigens niet aanraden hoor, een cheesecake is het allerlekkerst als ‘ie een paar uur in de koelkast heeft gestaan, maar je hoeft er voor deze cupcakes niet een hele nacht voor uit te trekken.

Omdat de Red Velvet cake en cheesecakelaag al meer dan genoeg smaak met zich meebrengen, heb ik ervoor gekozen om de cupcakes af te toppen met wat opgeklopte slagroom. Geen botercrème of andere frosting, dat zou allemaal maar te heftig worden. De slagroom frist het geheel een beetje op.

Ik raad je aan om de Red Velvet cheesecake cupcakes te bakken in siliconen muffinvormpjes. Die zijn makkelijk te verwijderen en plakken veel minder hardnekkig vast aan de cheesecake dan papieren vormpjes. Ik vind het zelf altijd makkelijker om losse vormpjes te gebruiken in plaats van een hele bakvorm, maar dat is wellicht persoonlijk. Siliconen muffinvormpjes vind je in alle taartenwinkels maar ook Action heeft ze in het assortiment van het merk La Cucina.

Red Velvet cheesecakecupcakes

No ratings yet

Red Velvet cheesecake cupcakes

Wel zin in cheesecake maar niet in een hele taart? Deze Red Velvet Cheesecake cupcakes zijn hartstikke lekker en zien er ook nog eens super feestelijk uit.
Porties16 cupcakes
Moeilijkheidsgraad gevorderd
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Wachttijd 2 uur 30 minuten
Totale tijd 3 uur 20 minuten
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren 3 dagen

Benodigdheden

  • 16 (siliconen) muffinvormpjes
  • foodprocessor of hakmolentje
  • elektrische (hand)mixer

Ingrediënten

Red Velvet cake

  • 150 g bloem
  • 150 g kristalsuiker
  • 10 g ongezoet cacaopoeder
  • 1/2 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 100 ml karnemelk
  • 1 ei
  • 1 tl vanille-extract
  • rode kleurgel

Cheesecake

  • 600 g naturel roomkaas
  • 150 g kristalsuiker
  • 1 el bloem
  • 1 tl vanille-extract
  • 2 eieren
  • 1 eidooier

Topping

  • 250 ml slagroom
  • 1 zakje Klopfix

Instructies

  • Vet een muffinbakvorm goed in of leg er siliconen cupcakevormpjes in. Verwarm de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte.
  • Doe de bloem, kristalsuiker, cacaopoeder, bakpoeder en het snufje zout in een kom en schep dit even om. Maak een kuiltje in het midden van de droge ingrediënten en schenk hier de zonnebloemolie, karnemelk, ei en vanille-extract in. Spatel alles tot een klontvrij beslag.
  • Voeg de rode kleurgel aan het cakebeslag toe en roer net zolang door tot het beslag een egaal rode kleur heeft gekregen.
  • Schep een flinke eetlepel van het Red Velvet beslag in de muffinvormpjes.
  • Bak de Red Velvet cakejes zo’n 7-10 minuten voor in de oven. De cake hoeft nog niet gaar te zijn.
  • Klop de naturel roomkaas met de suiker, bloem en vanille-extract tot een glad beslag.
  • Spatel een voor een de eieren en eidooier door het beslag.
  • Schep de muffinvormpjes vol met het cheesecakebeslag en bak de Red Velvet cheesecake cupcakes nog eens 20 minuten in het midden van de oven.
  • Zet de oven uit en de deur op een kier. Laat de cheesecake cupcakes 30 minuten afkoelen in de oven en vervolgens volledig op het aanrecht.
  • Zet de cheesecake cupcakes minimaal 2 uur in de koelkast om volledig op te stijven.
  • Klop zodra de cheesecake is opgesteven de slagroom met de Klopfix op. Schep de stijfgeklopte slagroom in een spuitzak en decoreer de bovenkant van de cheesecake cupcakes met de slagroom.
Gang: dessert, toetje
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: cheesecake, cupcakes, fastfood friday, gebakken cheesecake, red velvet

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Red Velvet cheesecakecupcakes

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2020 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close