Pasta met zalm en spinazie – met video!

Ohhh, pasta met zalm en spinazie… wat een heerlijke klassieker is dit toch! Een perfect voorbeeld van een gerecht dat niet alleen super makkelijk is om te maken, maar ook zó smaakvol dat je het liefst direct een tweede bord opschept.

Deze pasta met zalm en spinazie is echt ideaal voor doordeweekse dagen. Binnen no time staat-ie op tafel, hij zit bomvol groenten (veel spinazie!) én het is zo’n mild gerecht dat het hele gezin ervan smult. Zelfs de kieskeurige eter aan tafel protesteerde hier niet! Vic at er in ieder geval met heel veel liefde van mee. 

In de video hieronder laat ik je precies zien hoe ik ‘m stap voor stap maak. 

Wat ik zo lekker vind aan deze pasta met zalm en spinazie

Allereerst: de zalm. Zacht, sappig en vol van smaak. Ik gebruik het liefst verse zalmfilet, die ik even kort bak voordat ik ‘m door de saus meng. Zo blijft-ie mooi sappig en valt-ie lekker uit elkaar in grove vlokken. Love it!

De romige saus is eigenlijk de ster van dit gerecht. Een fijne mix van ui, knoflook, champignons en spinazie – allemaal geblust met een flinke scheut kookroom en een kneepje citroensap. Klinkt fancy, maar geloof me: het is kinderspel. 

Wat ik ook fijn vind: je hebt geen gekke ingrediënten nodig. Alles wat je nodig hebt vind je gewoon bij je lokale supermarkt. Zoals deze verse zalm van Albert Heijn – topkwaliteit en perfect voor in deze pasta.

Tips voor de perfecte pasta met zalm en spinazie

Eén van mijn eerste tips: gebruik spaghetti of linguine. De romige saus hecht zich daar zó lekker aan. Maar hey, als je nog penne of fusilli in de kast hebt liggen – ook helemaal prima! Restjes gebruiken is altijd een goed idee. 

Snipper de ui fijn en fruit ‘m lekker rustig in wat olijfolie. Doe daarna pas de knoflook erbij, anders verbrandt-ie te snel en dat willen we niet. Voeg de champignons toe en bak die tot ze mooi goudbruin zijn. Zo krijgen ze echt die lekkere, volle smaak.

De spinazie doe ik altijd in delen in de pan. Het lijkt een enorme berg (400 gram klinkt als veel), maar geloof me: het slinkt als sneeuw voor de zon.

En dan de roomsaus: die maak je door simpelweg kookroom toe te voegen en even te laten pruttelen. Voeg op het eind een kneepje citroensap toe voor wat frisse tegenhanger. En vergeet natuurlijk niet om goed te proeven! Misschien wil je nog wat extra peper of een snufje zout toevoegen.

Zalm bak ik het liefst apart, zodat hij niet te lang gaart in de saus. Je wilt geen droge vis, toch? Even kort bakken, uit elkaar trekken met een vork en dan voorzichtig door de saus scheppen. Zo blijft alles lekker sappig.

Variatietips voor pasta met zalm en spinazie

Deze pasta met zalm en spinazie is echt een topbasis voor allerlei variaties. Heb je leftover groenten in de koelkast? Denk aan courgette, paprika of zelfs prei – allemaal lekker om mee te bakken in de saus.

Wil je het iets pittiger? Voeg dan wat chilivlokken toe of een beetje gerookte paprikapoeder. Ook lekker: een theelepeltje mosterd door de saus voor wat extra diepte.

Geen zin in verse zalm? Gerookte zalm kan ook heel goed in dit recept. Voeg die dan pas op het allerlaatste moment toe, zodat de smaak goed behouden blijft.

Of wat dacht je van een plantaardige twist? Vervang de zalm door een vegan visvervanger of gebakken kastanjechampignons. En gebruik plantaardige kookroom – tegenwoordig zijn daar zóveel lekkere varianten van te krijgen.

Voor een extra crunch kun je het afmaken met wat geroosterde pijnboompitten of een handje walnoten bovenop. Of wat pecorino kaas erover – erg lekker!

Ps. Mocht je dit lekker vinden dan kun je ook nog 125ml witte wijn aan de roomsaus toevoegen voor extra smaak. 


Klik hier als je de video niet kunt zien

pasta met zalm en spinazie
Spaghetti zalm florentine

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Spaghetti zalm florentine
3.55 van 11 stemmen

Spaghetti zalm Florentine

Porties2 personen

Ingrediënten

  • 200 gr spaghetti
  • 300 gr verse zalm
  • 1 ui – gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook – fijngehakt
  • 250 gr champignons – in plakjes
  • 400 gr spinazie
  • 250 ml kookroom
  • sap van 1/2 citroen
  • peper en zout

Instructies

  • Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
  • Verhit een beetje olie in een grote koekenpan of wok en bak hierin de zalm rondom een beetje bruin, de zalm hoeft niet helemaal gaar te zijn.
  • Verwijder het velletje van de zalm als deze er nog aan zit en pluk de zalm met behulp van twee vorken in grove snippers.
  • Verhit wederom een beetje olie in de pan en fruit hierin de knoflook en de ui aan tot het goed begint te geuren.
  • Voeg de champignons toe en bak deze tot ze beginnen te slinken.
  • Doe dan beetje bij beetje de spinazie in de pan en bak dit al omscheppend mee tot alle spinazie is geslonken.
  • Doe de zalm terug in de pan, gevolgd door peper en zout, sap van een halve citroen en de kookroom. Roer het geheel door.
  • Schep de gaargekookte spaghetti in de pan, roer de pasta door de roomsaus en laat het gerecht nog even pruttelen zodat de saus iets kan indikken.
3.55 from 11 votes (11 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close