Ga ik dit zeggen? Ja, ik ga het écht zeggen! Deze pasta met kip en zongedroogde tomatensaus is een nieuwe favoriet. Hij kan zo roetsj aan het lijstje bij de tagliatelle met knoflookroomsaus en de tagliatelle met geroosterde paprikasaus worden toegevoegd.
Daarmee zeg ik nogal wat, want deze twee pastagerechten zijn al jaren de best bekeken pasta recepten hier op OMF, maar ik geloof dus oprecht dat het recept van vandaag daarbij moet. Het bevat namelijk álles wat ik (en jullie) lekker vind. Een romige, bomvol smaak-saus, groenten, gekruide kip, kaas en natuurlijk pasta. Dit wil je maken! Vanavond nog!
Makkelijk pasta recept
Zoals jullie weten houd ik van een makkelijk pasta recept. Daarom kijk ik, voordat ik een recept ga maken, vaak ook eerst naar de pasta die ik nog in huis heb liggen. En zoals je wellicht aan de foto’s hebt kunnen zien: hier ben ik lekker los gegaan.
In mijn keukenlade staat namelijk een pot met ‘restjes pasta’. De naam doet het al vermoeden, maar daarin stop ik dus alle restjes pasta die nog overblijven in een zak. Ik gebruik namelijk nooit een hele zak in een keer en vaak is hetgeen dat overblijft net te weinig voor een volgende keer. Dit herken je vast! Zo’n restjes pasta-pot is dus ideaal.
In de pot zaten deze keer vier verschillende pasta’s in. En die heb ik voor deze pasta met kip in zongedroogde tomatensaus alle vier gebruikt. Ziet er niet alleen heel gezellig uit, is ook echt een feestje op je bord want iedere pastasoort zorgt toch weer voor een andere textuur.
Niet te moeilijk over kooktijden doen hoor. Ja, de ene pasta moet soms een minuutje langer of korter dan de ander, maar alles bij elkaar merk je daar niet heel veel van.
En omdat het om een makkelijk pasta recept gaat, kun je met dit gerecht eindeloos variëren. Zo voegde ik er spinazie en puntpaprika’s aan toe voor wat extra groenten, maar laat het lekker achterwege of vervang het door andere groenten. Kan allemaaaal!
Zongedroogde tomatensaus
De zongedrooge tomatensaus maakt deze pasta toch wel echt een hit. En eigenlijk hoef je er helemaal niets speciaals voor te doen! Omdat zongedroogde tomaten van zichzelf al zo smaakvol zijn, is het toevoegen aan het gerecht van die tomaatjes al voldoende.
De saus neemt de smaak van de zongedroogde tomaten helemaal over. Daar komt geen blender of foodprocessor aan te pas. Ideaal hè? Niets geen gedoe dus met bergen afwas. Met twee pannen ben je klaar.
Met 100 gram zongedroogde tomaten uit een potje kom je al een heel eind qua smaak. Laat ze heel of snijd ze in reepjes, wat jij wil. Maar zorg er vooral voor dat je een beetje van de olie uit het potje toevoegt. Die bevat namelijk zó veel smaak, dat moet je niet willen wegspoelen of laten uitlekken. Ik koos ervoor om de kip en groenten juist in deze olie aan te bakken, super lekker!
Tomaten roomsaus
Je zult in het recept zo zien dat er behoorlijk wat room in deze pasta met kip gaat. Behoorlijk als in: 200 gram crème fraîche en nog eens 200 ml slagroom. Ja, dat is veel, maar je wil dan ook echt dat er een tomaten roomsaus ontstaat. Zo’n lekkere saus die echt blijft plakken aan de pasta, waardoor ieder hapje perfect romig is.
De crème fraîche zorgt ervoor dat de saus niet al te dik wordt en dat ‘ie zo lekker blijft plakken, terwijl de slagroom ervoor zorgt dat het wel echt een saus is en geen dikke brij. Laat het ene ingrediënt niet weg voor het ander, beide ingrediënten hebben zo hun functie in dit recept. Wel kun je eventueel meer of minder (nouja, dat liever niet) gebruiken van beide ingrediënten natuurlijk, maar in deze verhouding vond ik perfect.
Als je de pasta wilt opwarmen, voeg dan een klein scheutje water tijdens het opwarmen toe. Op die manier krijg je de pastasaus weer precies zo romig als hij was. Pasta opwarmen kan altijd wat lastig zijn omdat het nooit zo lekker meer wordt als vers gemaakte pasta, maar met een beetje water kom je heel ver!
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Pasta met kip in zongedroogde tomatensaus
Ingrediënten
- 500 g kipdijfilet – in blokjes
- 2 el olijfolie
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl uienpoeder
- peper en zout
En verder
- 1 ui – gesnipperd
- 2 rode puntpaprika's – in reepjes
- 200 g bladspinazie
- 2 el tomatenpuree
- 100 g zongedroogde tomaten
- 200 g crème fraîche
- 200 ml slagroom
- 300 g pasta
- peper en zout
- verse basilicum naar smaak
Instructies
- Meng de blokjes kip met de andere ingrediënten en bak de kip in een ruime pan rondom goudbruin.
- Haal de kip uit de pan en fruit in het overgebleven vet de ui aan. Voeg eventueel een beetje olie van de zongedroogde tomaten toe voor de smaak.
- Doe de puntpaprika, spinazie, tomatenpuree en zongedroogde tomaten in de pan en bak dit net zolang mee tot de spinazie helemaal is geslonken. Doe dan de kip weer terug in de pan.
- Voeg de crème fraîche en slagroom toe en verwarm dit al roerend tot de crème fraîche helemaal is gesmolten. Laat de saus op laag vuur zachtjes pruttelen terwijl je de pasta kookt.
- Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Laat uitlekken en schep de pasta bij de zongedroogde tomatensaus in de pan.
- Schep alles even goed om. Breng op smaak met peper en zout en garneer met verse basilicum naar wens.