Mexicaanse bonensalade

Wanneer mensen mij vragen waar ik mijn inspiratie voor de site vandaan haal antwoord ik steevast hetzelfde: overal vandaan. Echt, ik kan in een restaurant zitten, door het bos lopen en surfen over het internet; overal kom ik wel iets inspirerend tegen. Toen ik afgelopen week een perspakketje ontving van HAK met daarin twee bonenplantjes werd ik op het idee gebracht om weer eens iets met bonen te doen. We hebben allemaal de bekende moestuinactie voorbij zien komen maar helaas was er tussen het grote aanbod aan potjes geen potje met een bonenplantje te vinden en hoe tof is het nou om in eigen (moes)tuin bonen te kunnen verbouwen! Reden van het perspakketje? Matz den Blijker – ja, inderdaad de zoon van! – was druk in de weer met zijn moestuintje en mistte nog een bonenplantje. Reden genoeg voor pappa Herman om direct een filmpje op te nemen waarin hij HAK vraagt of ze niet eens even zo’n potje kunnen maken voor in het moestuintje. Je vindt het filmpje hier, zo grappig! Gelukkig heb ik er nu dus wel twee bonenplantjes in huis en kan ik beginnen met het verbouwen van mijn eigen boontjes.

Van huis uit leren wij Nederlanders vaak dat bonen een prima bijgerecht zijn en gebruiken we de peulvruchten vrijwel alleen maar in Chili con Carne of bruine bonensoep, maar wat mij betreft kunnen deze peulvruchten ook heel goed de basis van een gerecht vormen. Ze zijn gezond, zorgen voor een verzadigd gevoel en bovendien zijn ze ook gewoon heel erg lekker en veelzijdig waardoor je heel veel gerechten kunt verrijken met bonen. Omdat de lente in aantocht is en het niet lang meer duurt voordat we allemaal weer massaal naar buiten gaan bedankt ik een Mexicaanse bonensalade: een feestje op je bord!

HAK BonenplantjeKijk hoe leuk, een bonenplantje!

Wat heb je nodig? (2/3 personen hoofdgerecht – 6 personen bijgerecht)

  • 3 soorten bonen (in totaal 400 gram)*
  • 100 gram mais
  • 1 avocado
  • 2 tomaten
  • 1 rode ui
  • tortillachips
  • zure room
  • zwarte peper
  • limoensap

*Ik gebruikte zelf een combinatie van witte bonen, zwarte bonen en kidneybonen

1. Doe de drie soorten bonen en de mais bij elkaar in een zeef en spoel alles af onder de koude kraan, net zolang tot het water helder is. Laat goed uitlekken.

2. Snijd de avocado en de tomaat in blokjes en de ui in dunne ringen. Doe alles bij elkaar in een kom en voeg ook de bonenmix en de mais toe.

3. Schep alles goed om en schep de bonensalade vervolgens over in een grote schaal.

4. Schep twee eetlepels zure room in het midden van de salade en garneer de salade langs de rand met gezouten tortillachips.

5. Sprenkel tot slot nog wat limoensap en zwarte peper over de Mexicaanse bonensalade en serveer direct.

De bonenplantjes van  HAK zijn helaas niet verkrijgbaar in de winkels, maar gisteren werden er 10.000 plantjes gratis uitgedeeld in Amsterdam, Rotterdam en Almere. Ik ben benieuwd wie er eentje heeft weten te bemachtigen?

Mexicaanse bonensalade

Dit is een gesponsord artikel

Join the Conversation

  1. Margot says:

    Oh dat ziet er goed uit zeg!

  2. Ellen says:

    Oh boy! Wat een presentatie, dit ziet er heerlijk uit!

  3. nicole says:

    Dit ziet er heerlijk uit, nu het weer nog!

  4. Priscilla says:

    Dit is echt een perfect recept voor bij een barbecue… maar ik denk dat ik deze week dit recept al vast ga uitproberen. Ik moet immers wel weten wat ik mijn gasten van het zomer voorzet.

  5. Hoi, Deen supermarkten verkoopt gedroogde gemengde bonen, 1eu voor 500gr . Ws ook in andere supermarkten verkrijgbaar
    groeten, Anja

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close