Okonomiyaki recept

Het stond al eeuwen op mijn lijstje om een Okonomiyaki recept te maken, maar telkens schoof ik het voor me uit. En waarom? Joost mag het weten, want deze Japanse hartige pannenkoek is helemaal niet zo lastig om te maken!

Je kunt van alles toevoegen aan deze pannenkoek, maar zelf koos ik voor Okonomiyaki gemaakt met Chinese kool en taugé. Héérlijk was het, mede dankzij de zurige mayonaise en Tonkatsu saus bovenop.

wat is okonomiyaki
okonomiyaki saus

Wat is Okonomiyaki?

Je hebt vast wel eens bewegende beelden van Okonomiyaki gezien. De pannenkoek wordt vaak afgetopt met Bonito flakes, gedroogde tonijnvlokjes. Dankzij de warmte van de pannenkoek gaan de flakes bewegen en lijken ze bijna te dansen. Dat ziet er best bijzonder uit, hoewel ik me kan voorstellen dat het niet voor iedereen appetijtelijk lijkt om iets dat beweegt in je mond te stoppen.

Okonomiyaki is een samensmelting van de Japanse woorden Okonomi en Yaki. Grof vertaald betekent dat iets als ‘gebakken zoals je wil’. En dat laat al zien dat je naar hartenlust kunt variëren met deze hartige pannenkoek.

In Japan kom je vaak rijkelijk gevulde pannenkoeken tegen met ingrediënten als varkensvlees, inktvis, garnalen, groenten of zelfs kaas. Zelf maakte ik een hele eenvoudige variant met Chinese kool, bosui en taugé. Perfect als lichte maaltijd of als uitgebreide lunch.

Je kunt het echter zo gek maken als je zelf wil!

Eén van de smaakmakers in mijn Okonomiyaki is Dashi, een Japanse smaakmaker die wordt gemaakt van kombu (zeewier) en bonito (gedroogde tonijn). Ik heb standaard een flesje in huis, maar mocht je dat niet hebben dan kun je de Dashi in dit recept ook vervangen door (groente)bouillon of water.

Okonomiyaki recept

Okonomiyaki saus

Typerend voor Okonomiyaki zijn de strepen saus die je altijd op de pannenkoek ziet. Vaak bestaat dit uit twee soorten saus:

  1. Kewpie mayonaise, Japanse mayonaise met een volle, ietwat zurige smaak. Te koop bij o.a. Jumbo of diverse Aziatische supermarkten.
  2. Tonkatsu saus

Tonkatsu saus moet je niet verwarren met Tonkotsu, de Japanse Ramen met varkensvlees. Tonkatsu is een ietwat zurig/zoete saus die veel wordt gebruikt over Japanse schnitzel. Maar als Okonomiyaki saus is het dus ook hartstikke lekker!

Je kunt een tripje naar de toko plannen om Tonkatsu saus te halen, zeker als je toch al gaat voor Kewpie Mayonaise, maar zelf maken kan ook. Ik maakte mijn Okonomiyaki saus met:

  • 50g ketchup
  • 2 el Worcestershire sauce
  • 2 tl sojasaus 
  • 1 tl kristalsuiker

Als je de saus in een schenkflesje schept dan kun je er mooie strepen mee maken op de pannenkoek.

Okonomiyaki

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Okonomiyaki
5 van 1 stem

Okonomiyaki

Okonomiyaki is een Japanse hartige pannenkoek waar je eindeloos mee kunt variëren. Ik maakte een hele simpele versie met Chinese kool, bosui en taugé. Mega lekker!
Porties2 stuks
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 40 minuten
Hoelang te bewaren Bij voorkeur direct opeten

Ingrediënten

  • 100 g bloem
  • 100 ml dashi bouillon
  • 2 eieren
  • 2 el neutrale olie
  • 300 g Chinese kool – fijngesneden
  • 2 bosuitjes – in ringen
  • 100 g taugé

Tonkatsu saus

  • 50 g ketchup
  • 2 el Worcestershire sauce
  • 2 tl sojasaus
  • 1 tl kristalsuiker

En verder

  • (Kewpie) mayonaise

Instructies

  • Doe de bloem, dashi, eieren en neutrale olie in een kom en klop dit op tot een klontvrij beslag.
  • Schep vervolgens de kool, bosuitjes en taugé door het beslag.
  • Verhit een koekenpan op het vuur en bak hierin de Okonomiyaki aan weerszijden bruin.
  • Roer alle ingrediënten voor de Tonkatsu saus door elkaar.
  • Leg de hartige pannenkoeken op een bord en top deze af met streepjes mayonaise en tonkatsu saus. Garneer met extra bosui en taugé.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Japans
Trefwoord: hartige pannenkoek, okonomiyaki, pannenkoeken

Join the Conversation

  1. Liesbeth says:

    Met een paar plakjes ontbijtspek op de pannenkoek is het nog lekkerder….
    Bovenop leggen, pannenkoek omdraaien en spek knapperig bakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close